Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Pozsony |

A nyelvtörvény azon záradékát, miszerint a szlovák nyelv előnyt élvez a Szlovákiában használatos többi nyelvvel szemben, törölni kellene a törvényből. Ezt a módosítást az SaS frakciójának tagjai - Ondrej Dostál, Zuzana Zimenová és Renáta Kaščáková - terjesztenék elő. A törvénymódosítás a településeket, az egyházakat és az iskolákat is érintené.

 

Az SaS politikusai a törvény azon részeit szüntetnék meg, amelyek a szabad információáramlást akadályozzák, és erre ürügyként az ország hivatalos nyelvének védelmét használják.

Az SaS további módosításokat is tervez a nyelvtörvényben: az egyházak a tervezet szerint maguk dönthetnék el, milyen nyelven adják ki hivatalos dokumentumaikat; a települések krónikáját a szlovák mellett magyarul is lehet vezetni, de a módosítás szerint a magyar változatnak nem kellene kötelezően egyezni a szlovák változattal.

A kisebbségi iskolák jelenleg két nyelven vezetett dokumentációját eszerint szintén lehetne csak az adott kisebbség nyelvén vezetni. Arról, hogy milyen dokumentumokat vezetnének továbbra is két nyelven, az oktatási minisztériummal egyeztetnének.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?