Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Zuzana Čaputová

Beiktatták tisztségébe Zuzana Čaputovát, Szlovákia első női elnökét. Összefoglaló cikkünk a nap eseményeiről.

Čaputová Andrej Kiskát váltotta fel az ország élén. Kiska korábban bejelentette, hogy pártot alapít és továbbra is aktív kíván maradni a szlovákiai politikai életben.

A márciusban államfővé választott Ćaputová az ország legfőbb közjogi méltóságai, a kormány és a többi díszvendég jelenlétében a parlamentnek a pozsonyi Vigadóban tartott ünnepi ülésén az alkotmánybíróság elnöke előtt tette le a hivatali esküt. Negyvenöt évesen ő a legfiatalabb személy, akit köztársasági elnökké választottak Szlovákiában.

Galéria

Danko bakija

Andrej Danko házelnöknek köszönhetően (SNS) egy kisebb baki is történt Zuzana Čaputová beiktatási ceremóniáján.

Az új elnöknek ugyanis a protokoll szerint pontosan 12:00-kor kellett volna letennie az esküt, Danko hosszadalmas beszédének köszönhetően azonban erre hat perccel később került sor.

Szlovákiának tehát Dankónak köszönhetően hat percig de facto nem volt államfője, mivel Kiska mandátuma délben lejárt.

Kapcsolódó cikkünk

A magyaroknak is megköszönte

„Az alkotmányos fogadalomtétellel vállalom a közszolgálattal járó kötelezettségeket. Nem irányítani akarok, hanem szolgálni a polgárokat, Szlovákia lakosait. A szlovák nemzet, az országban élő nemzeti kisebbségek és etnikumok javát fogom szolgálni” – jelentette ki. Szakértelmet, érzékenységet konstruktív együttműködést ígért, megbízatását szabadon szeretné gyakorolni.

Čaputová szerint az ország és az itt élők erősebbek, mint gondolnák. Emlékeztetett Csehszlovákia békés szétválására, a drasztikus gazdasági intézkedésekre, a munkanélküliség elleni harcra. Rámutatott Szlovákia sikeres csatlakozására az Európai Unióhoz és a schengeni övezethez. „Az eurozónához tartozunk, képesek voltunk rá” – jelentette ki.

„Senki nem olyan fontos, vagy befolyásos, hogy a törvény felett álljon“

- üzente Čaputová azoknak az embereknek, akik szerint Szlovákiában a törvény nem vonatkozik egyformán mindenkire.

Čaputová a zárásban köszönetet mondott a nemzeti kisebbségek nyelvén is.

„Ďakujem. Köszönöm. Ďakuju šumňi. Děkuji. Paľikerav.“ 

Kiska átadta a kulcsot

Andrej Kiska szombat szimbolikusan átadta az Elnöki Palotát az új államfőnek, Zuzana Čaputovának.

Čaputová üdvözölte a díszőrséget, majd az ünnepi ebéd következett. Míg Kiska öt évvel ezelőtt hajléktalanokkal ebédelt az elnöki palota kertjében, Čaputová 40 nyugdíjast hívott meg az ország több szociális otthonából. 

Galéria

Koszorúzás Dévényben

Az új államfő késő délután Dévénybe utazottk, ahol megkoszorúzta a vasfüggöny áldozatainak emlékművét. Ennek szimbolikus jelentősége is van, hiszen Čaputová, Marián Leško tanácsadója szerint mandátumának kezdetétől hangsúlyozni fogja nyugati orientáltságát és azon meggyőződését, mely szerint Szlovákiának az Európai Unióban és a NATO-ban a helye. Útban Dévényből virágot helyezett el Michal Kováč exállamfő sírjára az András temetőben. 

Čaputová már korábban bejelentette, hogy első külföldi útja június 20-án Prágába fog vezetni. A cseh és szlovák politikusoknál hagyomány, hogy első hivatalos külföldi útjuk a szomszédos országbeli partnerükhöz vezet.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?