Čaputová: Konstruktív párbeszédre fogok törekedni a kormánnyal

Zuzana Čaputová
Pozsony |

Zuzana Čaputová megválasztott államfő a TASR hírügynökségnek adott interjúban kijelentette: minden szlovák állampolgár elnöke akar lenni. Konstruktív párbeszédet akar folytatni a kormánnyal, és aktív akar lenni belpolitikai téren is. Az új alkotmánybírók kinevezésével összefüggésben azt mondta, megvárja, amíg a parlament teljesíti a kötelességét, és megválasztja a kellő számú jelöltet.

Hozzátette: ahogy a kampányában is ígérte, három területre fogja a legnagyobb hangsúlyt fektetni: a mindenkit megillető igazságosságra, az időseket megillető tisztességes életre és a környezetvédelemre. Úgy véli, hogy jó szakmai csapatot állított össze. Kihívásnak tekinti többek között, hogy sikerüljön jelentős változást elérni a főügyész-választás terén, illetve hogy bevezessék az ügyészséget érintő, rendszerszintű változtatásokat, amelyek „nagyobb függetlenséget és átláthatóságot eredményeznének”.

Az államfő arról is beszélt, hogy konstruktív megoldásokra fog törekedni a belpolitikában, és a kormánnyal is konstruktív párbeszédet akar folytatni, ugyanakkor nem fog szemet hunyni minden felett, és ki fog állni a véleménye mellet. „Továbbra is őszintén és nyíltan állást fogok foglalni. A személyes vitáktól tartózkodni fogok” – hangsúlyozta Čaputová. Hozzáfűzte: olyan politikusokkal, akik tagadják a történelmi tényeket, illetve a mindenkit megillető, univerzális emberi jogokat, nem lát teret az együttműködésre.

Ugyanakkor úgy vélem, hogy a teljes ignorálásuk és elszigetelésük nem vezet eredményre. Más megoldást kell találnunk

– szögezte le.

Čaputová a demokratikus értékrendű Szlovákia mellett áll ki. „Az EU tagjai vagyunk, amely a természetes életterünk. Arra kell törekednünk, hogy aktív tagjai maradjunk, és felelősséget kell vállalnunk érte” – húzta alá. Oroszország szerinte fontos globális szereplő, amelyet nem lehet ignorálni, ehelyett konstruktív párbeszédet kell vele folytatni.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?