Nyílvános gyűjtésből temetik el Kassa nehéz sorsú fotósát

Kovács Tibort június 17-én hétfőn, 11 órakor kísérik utolsó utjára a kassai krematóriumban
Kassa |

Életének 82 évében elhunyt Kovács Tibor kassai fotográfus, aki egyedi képeken örökítette meg a szovjet hadsereg 68-as bevonulását. Mivel özvegye kilátástalan anyagi helyzetben van, Soltész Árpád publicista kassai aktivisták segítségével gyűjtést indított, hogy méltó temetést rendezhessenek a város legendás fotósának. Néhány nap leforgása alatt 3000 eurót gyűjtöttek össze. 

Kovács Tibor életpályáját Csehszlovákia 1968-as megszállása pecsételte meg, amikor 31 évesen a Szlovák Műszaki Múzeum fotósaként dolgozott a városban. A tankok és a katonák érkezésekor is fotózott. Estefelé hazafelé tarott, a villamosra várakozva egy szovjet katona puskájából váratlan fejlövést kapott. Kórházba vitték, életét megmentették, de rokkantá vált. Életének hátrelevő részét tolókicsiban kellett leélnie. Ahogy az a fotós halála után nemsokkal kiderült, özvegye kilátástalan anyagi helyzete miatt valószínűleg szociális temetést kapott volna, de néhány jólelkű embernek köszönhetően megoldódott a helyzet.

 „Mivel özvegyének nincs miből eltemetnie, Natália Novotná és Ján Gálik kassai aktivistákkal úgy döntöttünk, hogy méltó temetést rendezünk neki. Úgy éreztük, hogy egy ilyen jelentős személyiség nem szorulhat szociális temetésre” –

nyilatkozta lapunknak Soltész Árpád, a gyűjtés kezdeményezője, akit minden egyéb mellett azért is érintett meg annyira a fotós halála, mert a szrencsétlenség idejében az ő édesapja is vele volt, akit szintén lövést kapott. „Tibort a fején, édesapámat a lábán találták el. Mielőtt megszülettem, édesapám Amerikába emigrált, így sohasem láthattam őt. Pontosan ezekért a történésekért olyan fontos számomra, hogy méltó módon temessük el és hogy egy szép sírkövet is kapjon” – nyilatkozta lapunknak Soltész. Mivel Kovács képei máig rendkívülien fontos szerepet játszanak a város történelmében, sokan felháborítónak tartották, hogy a város nem nyílvánította saját halottjának a fotóst és nem szervezett neki méltó temetést. Miután a helyi önkormányzathoz is eljutott a hír, és szembesültek azzal, hogy pontosan kiről is van szó, 300 euróval ők is hozzájárultak a gyűjtéshez. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?