Pátkai: „Nem vagyok hős”

Pátkai Máté

Csakúgy, mint Horvátország ellen, úgy a Walesszel vívott Eb-selejtezőn is Pátkai Máté szerezte a magyar futballválogatott győztes gólját. Ennek is köszönhetően Marco Rossi szövetségi kapitány csapata 9 ponttal az E csoport élén várja az őszi folytatást. A budapesti mérkőzést követően a MOL Vidi 31 éves, huszonegyszeres válogatott középpályásával beszélgettünk. 

A boldog szurkolók hősként ünnepelték?
Hihetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült megint győztes gólt szereznem. Nem ez az elsődleges feladatom persze, és nem is gondolom, hogy a következő meccseken ez majd tendenciává válik. Teljesen mindegy, hogy ki talál be, ott akarunk lenni az Európa-bajnokságon, ezért küzdünk valamennyien. Nagyon fontos, hogy nem tartom magam hősnek. Nem is szeretnék az lenni! Azért harcolok, hogy a válogatott maghatározó játékosává váljak, annál is inkább, mert nem is olyan rég még úgy tűnt, hogy nem számítanak rám a nemzeti csapatnál. Szerencsére, azóta nagyot fordult a világ. 

Hogyan született a találata?
Szalai Ádám keményen harcolt a már elveszettnek tűnő labdáért, megnyerte a párharcot, ami elém került, onnan már nem volt nehéz dolgom. Valamilyen szinten szerencsés gól volt, mivel egy védőn is megpattant a labda, de ez már semmit nem számít. A szövetségi kapitány egyébként azt kérte, hogy közel legyünk Ádihoz, a fölpasszok után vissza tudjuk kérni a lasztit, esetleg felívelés után a második labdákat be tudjuk gyűjteni. Ezt a félidőben is hangsúlyozták, tulajdonképpen ebből lett a győztes találat is.

Mi döntött a walesiek elleni mérkőzésen?
Maximálisan betartottuk a taktikai utasításokat, nem hagytuk, hogy lerohanjanak, lekontrázzanak minket, ez volt a meccs kulcsa. Nagyon jól együtt dolgozott az egész csapat, fegyelmezetten játszottunk végig. Nem sztárokból áll a magyar válogatott, hanem remek csapatemberekből. Nekünk nincs Gareth Bale-ünk, de sokszor bebizonyítottuk már azt, hogy csapatként tudunk működni, és ez fontos lehet a jövőre nézve is. Kevés lehetőséget hagytunk a walesieknek, talán egy nagy helyzetük volt, de azt Bale elrontotta a második félidőben. Azon kívül inkább felívelésekkel próbálkoztak, de ezt a védők megoldották. Teret nem akartunk engedni nekik, mert rendkívül gyors embereik vannak. Nagyon fontos ez a győzelem, hiszen így megőriztük az esélyünket, hogy ott legyünk az Eb-n. Viszont még csak félúton vagyunk, úgyhogy rengeteget kell dolgozni, hogy elérjük az álmainkat.

Hogyan oldotta meg a csapat azt, hogy Marco Rossi nem lehetett ott a kispadon?
Nyilván a szövetségi kapitány az egyik fontos láncszeme a válogatottnak, de nagyon jól kezelte a csapat a hiányát. A meccs előtt mindent megbeszéltünk, és ehhez tartottuk magunkat. Mondhatom, hogy érte, és persze saját magunkért is kettőzött erővel küzdöttünk. Le a kalappal a csapat előtt, ezen az úton kell tovább haladni. 

Nem volt csalódott, hogy Bakuban kimaradt a kezdőcsapatból?
Azerbajdzsánban inkább olyan játékosra volt szükség, aki kreatívabb, jobb az egy az egyben párharcokban, ez volt a Kleinheisler Laci. Én nem sértődtem meg, hogy nem kezdtem, remélem, most sikerült bizonyítanom, hogy helyem van a csapatban.

Kevesen számítottak arra, hogy zsinórban három meccset nyer a válogatott. Milyen folytatásra számít? 
Jó pozícióban vagyunk, de nem dőlt el semmi. Nagyon örülünk, hogy a rossz szlovákiai rajt után kilenc pontot sikerült szereznünk. Nagyon nagy siker, hogy a horvátokat és a walesieket is meg tudtuk verni. Meg kell nyerni a hazai meccseket és szükség lesz egy idegenbeli bravúrra. Szeptemberben a szlovákok ellen sorsdöntő meccs lesz, mindenképpen pontot, pontokat kell majd szereznünk. 

Most egy kicsit kifújhatja magát… 
Mindössze egyhetes pihenő következik, utána csatlakozom a klubcsapatomhoz, mert hamarosan kezdődnek az Európa-liga-selejtezők. Egyébként ez volt az 59. mérkőzésem a szezonban, ennyi meccset még soha nem játszottam.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?