Lesznek kétnyelvű útjelző táblák?

Az aktivisták óriásmatricával kétnyelvűsítették a közlekedési táblát (Fotó: Kétnyelvű Dél-Szlovákia)
Pozsony |

A kisebbségi kormánybiztos szerint a magyar nyelvű útjelzőtáblák ügye folyamatban van, a közleke-
dési miniszter szerint azonban ez egyelőre nincs terítéken. Eközben aktivisták hívták fel a figyelmet a táblákról hiányzó magyar feliratokra.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái kedden Pozsony és Somorja nevét szlovákul és magyarul is jelölő óriásmatricát helyeztek el a bacsfai közlekedési táblán. Az aktivisták szerint egy 2018-as belügyi rendelet alapján lehetőség van a kétnyelvű táblák kihelyezésére.

Bukovszky László (Híd) kisebbségügyi kormánybiztos szerint 2018 februárjától valóban van arra lehetőség, hogy a szöveges KRESZ-táblák mellett, az irányjelző táblákat, az idegenforgalmi jelzőtáblákat, valamint a hidak mellett felállított, folyók megnevezéseit feltüntető táblákat magyarul is kihelyezzék. 
A belügyi rendelet értelmében a veszélyt jelző, szöveges útjelző táblák magyar feliratozása már most is kötelező, emlékeztetett a kormánybiztos. A táblák cseréje az adott út fenntartójának, így az önkormányzatoknak, a megyéknek vagy az országos közútkezelőnek a feladata. A kisebbségi nyelvű közúti feliratok azon települések területén használhatóak, ahol az adott nemzetiség aránya eléri a 20 százalékot.

Tavaly februárban Bukovszky azt nyilatkozta: „Az engedélyeztetések lefuttatását követően pár hónapon belül megjelennek ezek az új, magyarul is tudó táblák.” Ennek ellenére a közutakon eddig csak a régi, magyar nyelvű helységnévtáblákat cserélték új típusúakra.

Érsek Árpád (Híd) közlekedési tárcavezető szerint azonban a magyar nyelvű útjelző táblák ügye nincs terítéken a minisztériumban. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?