Stabilan 5% alatt mérik 
a Hidat és az MKP-t is

Bugár-Menyhárt
Pozsony |

Egyre biztosabbra vehető, hogy a szlovákiai magyar pártok kiesnek a parlamentből a jövő évi választás után; az ügynökségek már stabilan 5 százalék alá mérik a Hidat és az MKP-t is. A Focus legaktuálisabb kutatása szerint a két mozgalomnak az összefogás után is gondja lenne, hiszen a koalícióban induló pártoknak nem öt, hanem hét százalékot kell elérniük ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe. 

A Focus az aktuális felmérésben Andrej Kiska alakuló pártját is mérte. 6,2 százalékot szerzett, ami kevesebb az AKO ügynökség korábbi felmérésben szereplő 10,8 százaléknál. A legerősebb ellenzéki mozgalom 15,3 százalékkal a Progresszív Szlovákia (PS)/Spolu alkotta koalíció. Ha nem mérnék Kiska pártját, akkor ez a koalíció már 17,8 százalékot szerezne, s jelentősen megközelítené a Smert, amely a felmérésben 19,7 százalékot szerzett. Robert Fico pártjának preferenciái egyébként Kiska pártjával vagy nélküle is 20 százalék körül mozognak. 
A PS és a Spolu koalíciója a sikeres EP-választás után úgy döntött, hogy a jövő éves parlamenti választáson is közös listán indulnak. Mindezt ma hivatalosan is bejelentik. A sajtótájékoztatóra meghívták Andrej Kiska köztársasági elnököt is, ám ő a részvételt elutasította. „Andrej Kiska még mindig a Szlovák Köztársaság elnöke, és soha nem vett részt egyetlen párt sajtótájékoztatóján sem, mivel ezt nem tartaná helyénvalónak. Az új politikai pártok sem akarják, hogy bármelyik államfő a jövőben megjelenjen valamilyen politikai párt sajtótájékoztatóján” – reagált a meghívásra Roman Krpelan elnöki szóvivő. 

Kotleba pártja erős

Azon túl, hogy a Híd és az MKP már tartósan parlamenten kívüli pártnak számít a felmérésben, a fasiszta ĽSNS támogatottsága is 10 százalék felett állandósult. Az aktuális kutatásban 12,3 százalékot szerzett, Kiska pártjával 0,3 százalékkal lett volna magasabb a támogatottsága. 
Kiska pártjának érkezése, valamint a PS/Spolu koalíció megerősödése a legnagyobb mértékben az SaS-nek és az OĽaNO-nak árt. Richard Sulík pártját még májusban 10 százalékra mérték, márciusban ráadásul 11,4 százalékra, ám most, hogy a Focus Kiska pártját is besorolta, már csak 6,8 százalékon van. Igor Matović sem lehet elégedett, pártjának hónapról hónapra csökken a népszerűsége. A májusi 9,2 százalékhoz képest most már csak 6,7 százalékon van. 

A Híd közelít az MKP-hoz

Kiska pártja minimális hatással van a Hídra, hiszen az alakuló mozgalom részvétele nélkül 4,4 százalék a támogatottsága, az alakuló mozgalommal viszont 4,1. A Híd ezért már egyre közelebb van az MKP preferenciáihoz, amelyek 3,8 százalékon mozognak Kiska pártjával, 3,7 százalékon pedig nélküle. Simon Zsolt Magyar Fórumát 0,1 százalékra mérte a Focus. ⋌(dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?