Egyre égetőbbé válik a Nyitra-Komárom közti úthálózat fejlesztése

izsai letérő
Komárom |

Az R8-as gyorsforgalmi út Nyitra-Komárom közti szakaszának mielőbbi kiépítését kéri a közlekedési minisztériumtól és a Nemzeti Autópálya Társaságtól a Komáromi Járás Városainak és Falvainak Társulása.

A társulást alkotó települések polgármesterei legutóbbi közgyűlésükön határozatba foglalták kérésüket, egyidejűleg felszólították a Nyitrai Megyei Hivatalt, hogy a megyei területfejlesztési tervébe is dolgozzák bele az R8-as gyorsforgalmi út kibővítésének szándékát a Nyitra-Komárom közti szakaszon.

 

Tarthatatlan állapotok az I/64-es mentén

Az ülésen, amelyet Keszegh Béla, Komárom polgármestere, a társulás elnöke vezetett, jelen volt Milan Belica, Nyitra megye elnöke és Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere is. A probléma ugyanis ezeket a városokat is érinti, csakúgy, mint az útvonalon fekvő valamennyi települést. Klein Ottokár arra is felhívta a figyelmet, hogy július elsejétől teljes szélességben lezárják az Udvardra vezető hidat, így tovább romlik a közlekedési helyzet a járási székhelyen. A résztvevők leszögezték: lassan tarthatatlanná válik a közlekedés Komárom és Nyitra között, főleg a reggeli és esti csúcsban, amikor munkahelyükre ingáznak az emberek. Az R8-as megépítése nemcsak tehermentesítené az I/64-es főút mellett fekvő településeket a keresztülhaladó forgalomtól, de a térség gazdasági fellendülésére is pozitívan hatna az fejlesztése. A rossz infrastruktúra miatt ugyanis a befektetők elkerülik a megye déli részét. Elhangzott, hogy a Nyitra-Komárom közti térség az ország egyik legsűrűbben lakott területe, az új komáromi Duna-híd elkészültével tovább nő majd a teherforgalom, ráadásul a vasúti közlekedés is elavult. A régió településeinek pedig össze kell fogniuk és hallatniuk kell hangjukat, ellenkező esetben az ígéretek csak ígéretek maradnak a döntéshozók részéről.

 

R8-as helyett első osztályú út?

A jelenlegi állapotok szerint az R8-as gyorsforgalmi út Bán (Bánovce nad Bebravou) – Nagytapolcsány – Nyitra közt épül meg, és az R1, valamint R2-es gyorsforgalmi utakra kapcsolódik majd. „Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter megvizsgáltatta, miként lehetne javítani a Komárom és Nyitra közti szakaszon a közlekedést. Ha a műszaki tanulmányok ezt indokolttá tették volna, még idén kész volt megváltoztatni a törvényt és a besorolni az autópályák és gyorsforgalmi utak hálózatába az R8-as meghosszabbítását Nyitrától egészen Komáromig – válaszolta Karolina Ducká, a közlekedésügyi minisztérium szóvivője azon kérdésünkre, hogy milyen stádiumban van az R8-as gyorsforgalmi út Nyitra-Komárom közti szakaszának tervezése. – A Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) 2017-ben megvizsgáltatta a két várost összekötő I/64-es első osztályú út közlekedési igényeit, és a tanulmányból kitűnt, hogy a jelenlegi közlekedésintenzitás mellett gyorsforgalmi út kiépítése műszakilag nem védhető álláspont.” A szóvivő szavai szerint a miniszternek el kellett fogadnia a tanulmány következtetéseit, de tudatosítva, hogy szükség van a közlekedési infrastruktúra javítására ezen a szakaszon, egyéb megoldásokat keresnek. Ilyenek pl. az egyes útszakaszok rekonstrukciója, valamint elkerülő utak építése Komáromban és Érsekújváron, továbbá Nyitra déli részén egy problémás kereszteződés átépítése. „Ezen megoldások előnye, hogy hamarább megvalósulhatnak, mint a gyorsforgalmi út, amelyre biztosan tovább kellene várni, mint 10 év” – tette hozzá Karolina Ducká.

Érdekes adalék, hogy múlt héten Párkányban, a nánai út átadása során Érsek Árpád és Roman Žembera, az SSC vezérigazgatója arról beszélt, hogy az R8-as nem gyorsforgalmi út lesz, hanem kétsávos első osztályú út, ami olcsóbb és terveztetése, engedélyeztetése is egyszerűbb. Erről a bumm.sk hírportál számolt be. Žembera arról is tájékoztatott, hogy először a nagyobb városok terelőútjait építenék ki, aztán jöhetnek szóba a kisebb települések. Mindez szerinte 10 éven belül valósulhat meg.

 

Mi lesz az izsai lehajtóval?

A találkozón több polgármester ismételten felvetette a körforgalom kiépítésének szükségességét az I/63 és I/64 első osztályú utak kereszteződésénél (az ún. izsai lehajtó). Az izsai letérővel kapcsolatban még februárban fogadott el határozatot a Komáromi Járás Városainak és Falvainak Társulása. Ebben a beruházás mielőbbi megvalósítására kérték a közlekedési minisztériumot és a Szlovák Útkezelő Vállalatot a Nyitra megyei hivatal pedig arra, hogy a körforgalom szándékát dolgozzák be a megye fejlesztési dokumentumaiba. Érsek Árpád közlekedési miniszter márciusi válaszlevelében kifejtette, hogy az SSC által kidolgozott hatástanulmány alapján nem szükségszerű körforgalom építése a jelzett kereszteződésben, a Komáromot elkerülő út elkészültével megoldódik majd a helyzet, tehermentesítődik az izsai kereszteződés is. Ezzel szemben Bastrnák Tibor (Híd) parlamenti képviselő közösségi oldalán a napokban arról számolt be, hogy az izsai letérő a minisztériumban felkerült a felújítandó kereszteződések listájára. „Ennek a kereszteződésnek az átszervezése valóban nem szerepelt az SSC beruházási tervében. A Hídverő Társulást alkotó települések polgármestereinek kérésére kezdtem lobbizni a miniszter úrnál és többször tárgyaltam az SSC vezérigazgatójával is – nyilatkozta lapunknak Bastrnák Tibor. – A tárgyalásokon elhangzottak alapján arra kértem a polgármestereket, hogy a folyamat meggyorsítása érdekében közösen dolgoztassák ki a szükséges terveket és szerezzék meg az építkezési engedélyt, amit le lehet tenni az SSC asztalára. Mindez nagyban elősegítené a beruházás mielőbbi megvalósulását.”

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy ez mindenki számára megfelelő megoldás. A tervek elkészítése és az engedélyeztetés költsége ugyanis mintegy 54 ezer euró. Ha az összeget a lakosság arányában osztják szét a Hídverő Társulás tagjai között, akkor Komáromra 35 ezer euró jutna. Keszegh Béla a közgyűlésen megjegyezte: nem érti, miért az önkormányzatoknak kellene állnia ezt a költséget, miért kellene átvenniük az SSC feladatát. Komárom nélkül viszont a falvak nem tudják „összedobni” a szükséges összeget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?