Használt napelemes paneleket dolgoznának fel Csornokon

Idővel cserére szorulnak a panelek
Csornok |

(Černík). Begyűjtenék és feldolgoznák a használt napelemes paneleket az érsekújvári járásbeli Csornokon. A verebélyi Recyklix cég évente 25-35 ezer fotovoltaikus panel, mintegy 500 tonna hulladék feldolgozását tervezi az egykori szövetkezet területén.

„Ha nem sérültek meg a panelek, mintegy nyolcvanöt százalékuk újrahasznosítható, így az új napelemes panelek gyártásával járó kiadások hetven százalékkal csökenthetők“ – áll a beruházó által kidolgozott környezeti hatástanulmányban. Az elektromos hulladéknak jelenleg még csak elenyésző, 0,6 százalékát képezik a napkollektorok. A jelenlegi berendezések azonban hamarosan elhasználódnak, és újabbakra kell cserélni őket, így a következő években jóval több elavult napelemes panel válik hulladékká. Az egykori szövetkezettel szomszédos területen található a hulladékosztályozó gyártósorok készítésével foglalkozó VUMZ SK Kft. székhelye, ahol jelenleg húsz embert foglalkoztatnak. A cég területén nyitnának raktárhelyiséget a használt panelek tárolására. Peter Stuchlý Csornok polgármestere elmondta, a beruházó korábban egy lakossági fórumon ismertette a vállalkozói elképzelést, ám a szavazásra jogosult lakosok mintegy fele petícióban tiltakozott a vállalkozás ellen. „Csornok önkormányzatától a beruházónak nem kellett engedélyt kérnie a telek használatára, illetve bérbe vételére, mivel az egykori szövetkezet területe magánkézben van. A testület azonban nem ért egyet a vállalkozói elképzeléssel. Jelenleg várakozó állásponton vagyunk, hogyan reagálnak az illetékes hivatalok a hatástanulmánnyal kapcsolatos észrevételeinkre és a testület állásfoglalására“ – egészítette ki az elmondottakat Stuchlý. Az 1037 lakosú Csornokon élők elsősorban attól tartanak, hogy a munkagépek megrongálják az útjaikat, majd pedig az út mentén álló házaikat. Nem ilyen vállalkozást képzeltek el a községben. A 840 ezer eurós beruházás építését idén kezdenék meg és jövőre indítanák be a feldolgozási folyamatot, de csak két személy számára kínálnak állást. Munkanapokon naponta egy teherautó fordulna meg a községben, illetve két személyautó, derül ki a környezeti hatástanulmányból. Csornokra az I/64-es, déli irányban Komáromot és Zsolnát összekötő első osztályú úton lehet eljutni. A Nyitra északi részén lévő gyorsforgalmi út 21 kilométerre van a községtől, Érsekújvár huszonhárom kilométerre található.

Az Európai Unió 2011-től a napelemekre is szigorúbb újrahasznosítási és begyűjtési szabályozást vezetett be, a WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) irányelv alapján. Ez a változás az ipar számára azt jelenti, hogy a tagországoknak begyűjtő hálózatot kell kialakítaniuk. A napelemeknek a jövőben nyilvántartási rendszerük lesz, ahol minden panel nyomon követhetővé válik a gyártástól az újrahasznosításig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?