Egyre több a csempészett cigi

cg

Öt éve az illegális dohánytermékek csupán az áru 1 százalékát tették ki, tavaly már a 6 százalékát. Legalábbis a beszámoló szerint ennyiről tudnak a hatóságok. A csempészett cigaretta még károsabb az egészségre, az államkasszának pedig súlyos érvágás. 

A cigaretta feketepiacával kapcsolatos friss adatokat a Márkás Termékek Szlovákiai Szövetsége (SZZV) tette közzé.

Az illegális cigaretta az egészségre jelenti a legnagyobb veszélyt, lefoglaltak már olyan szállítmányokat is, amelyekben patkányméreg is volt

 – nyilatkozta Ľubomír Tuchscher, az SZZV ügyvezető igazgatója. Mint mondta, az illegális dohány rendkívül nyereséges üzlet a bűnbandák számára.

Nyugaton egy doboz cigaretta átlagosan 7 euróba kerül, a feketepiaci ár 3 euró körül mozog, az illegális cigaretta gyártása pedig centekbe kerül. A Márkás Termékek Szlovákiai Szövetsége is szeretné visszafogni a feketepiacot, ezért új honlapot indított nekurfejky.sk címmel. „Elsősorban azoknak szánjuk, akik gyakran kapcsolatba kerülnek az illegális dohánytermékekkel, felhívjuk a figyelmüket, hogy mennyire károsak” – mondta Tuchscher. A honlapon teszik közzé a dohánytermékek feketepiacával kapcsolatos friss statisztikai adatokat, és az oldalon bárki névtelenül bejelentheti az adó- és vámhivatalnak az illegális árusítással kapcsolatos információit. 

A fekete piac terjeszkedését az adó és vámhivatal is megerősítette. Csak idén már több mint 400 olyan esetet regisztráltak, amikor az ukrán határon próbálták meg becsempészni a szállítmányokat. Nagyjából 1,3 millió szál cigarettát sikerült lefoglalni. „A cigaretta az első számú csempészett termék” – mondta Tomáš Prochocký, a vámhatóság vezetője. De nem csupán a csempészetről van szó. „Az utóbbi időben több hazai illegális dohányüzemet fedeztünk fel, csak idén 30 millió szál Szlovákiában gyártott cigarettát foglaltunk le” – nyilatkozta Ľudovít Makó, a központi adó- és vámhivatal bűnügyi hivatalának igazgatója.

(mi,TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?