Egyre jobban értékeljük a hazai gazdákat és a termékeiket

Több ezren látogattak az udvardi mezőnapokra
Udvard |

A minőségi hazai mezőgazdasági termékek, gépek, illetve a szakemberek színvonalas képzése volt a témája a nyolcadik alkalommal megrendezett udvardi mezőnapoknak.

Az állattenyésztők, növénytermesztők és mezőgazdasági gépeket gyártók rangos szakmai találkozója több ezer látogatót vonzott az érsekújvári járásbeli Udvardra. Nem kis munkájukba került a zord, esős időjárás után a szervezőknek megfelelő módon előkészíteni a kiállítási terepet, ahol 770 mintaparcellán mutatták be a növényfajtákat, illetve azt, milyen növényvédő szerekre van szükség a kiváló eredmények eléréséhez. Az idei mezőnapokon harminc burgonyafajtát mutattak be és több mint kétszáz búzafajtát, továbbá repcét. kendert, lent, mákot, mustárt, cirokot és retket. A szervezők arról is tájékoztatták a közönséget, hogy százharmincnégy kiállító hozta el a legkorszerűbb mezőgazdasági munkagépeket. Tizenöt gyártó, illetve viszonteladó tartott a rendezvény mindkét napján bemutatót, így a látogatók a gyakorlatban is láthatták a modern traktorokat, illetve azok minden terepre alkalmas kiegészítőit működés közben. Stanislav Becík egykori agrárminiszter, az Udvardi Agrárvállalkozók Egyesületének vezetője, a rendezvény ötletadója és szervezője elmondta, idén is teret adtak a növényvédő szerek és tápok gyártóinak, bemutatkoztak a csarnokokat gyártók és különféle korszerű tárolási módszereket forgalmazók. Nagy volt az érdeklődés a látogatók részéről a szántóverseny, valamint a tenyészállat és a kisállat kiállítás iránt. Az udvardi mezőnapokra ellátogatott Oľga Nachtmannová az oktatási minisztérium államtitkára, Klaudia Halászová nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem (SPU) rektora, továbbá Adriana Šklíbová a földalap vezérigazgatója. Patrik Magdoško, a Mezőgazdászok Kezdeményezésének tagja és Igor Éder, Nyitra megye alelnöke is részt vett a vendégekkel együtt azon a találkozón, amelyen a mezőgazdasági középiskolák jövőjéről, a megfelelő utánpótlás kineveléséről volt szó. Az iskolavezetők hangsúlyozták, több támogatást remélnek az államtól a tehetséggondozásra és a megfelelő oktatási körülmények létesítésére.

A mezőgazdasági középiskolák pedagógusai elmondták, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a toborzásra. Már az óvodásokat és az alapiskolásokat is kellőképpen meg tudják szólítani, ha megfelelő, korszerű gyakorlati központokat üzemeltetnek, ahová ellátogathatnak. Egy-egy ilyen meghatározó élmény a későbbiek során segíthet a pályaválasztásban.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?