Összecsapott a hadsereg a szudáni tüntetőkkel, jelentősen nőtt az áldozatok száma

szudán

Hétfő óta hatvanan vesztették életüket a tüntetők és a szudáni biztonsági erők közötti összecsapásokban Kartúmban - mondta el egy, a szudáni ellenzékkel kapcsolatban álló orvosi szervezet szerdán.

Az eddigi hírek 35 halottról szóltak. Az orvosi szervezet szerint az áldozatok száma tovább emelkedhet.

A demokráciapárti tüntetők azt követelik, hogy távozzon az afrikai országot jelenleg irányító átmeneti katonai tanács (TMC), és adja át helyét egy civil vezetésű kormánynak.
 

A szudáni demokráciapárti tüntetők kedden folytatták a tiltakozást a katonai vezetés ellen a hadsereg előző napi, legalább 35 halálos áldozatot követelő rajtaütése után, a főváros, Kartúm körül szórványosan kialakult tüntetéseken számos összecsapás tört ki katonák és tüntetők között.

A tüntetések szervezők szerint az összecsapásokban legalább két ember meghalt. Egyikük egy 14 éves fiú, akit fejbe lőttek egy tiltakozáson, míg a másik áldozat egy nő, akit otthonában eltalált a biztonsági erők egyik eltévedt lövedéke.

Az AP amerikai hírügynökségnek aktivisták azt mondták, hogy a biztonsági erők nagy számban vonultak ki és járőröztek a fő utak mentén.

Az amerikai hírügynökség szerint a rajtaütéseket a szudáni gyorsreagálású erők (RSF) nevű elitegység vezeti, amelynek tagjai - emberi jogi csoportok szerint - szexuális erőszakot, kínzásokat követtek el, és civileket mészároltak le az ország darfúri régiójában.

A legsúlyosabb összecsapások Bahri kerületben törtek ki. Helyi fiatalok kisebb úttorlaszokat emeltek kövekből és fémkerítésekből, az RSF harcosainak azonban sikerült behatolniuk, könnygázt és éles lőszert vetettek be - mondta az egyik tüntető az AP szerint.

Legalább nyolc ember, köztük egy ötéves gyerek kapott lőtt sebet több összecsapásban - közölte Nazím Szarrádzs, egy vezető aktivista.

"Nincs más választásunk, mint folytatni a tüntetéseinket és a polgári engedetlenséget a katonai tanács bukásáig" - mondta Mohamed Juszuf al-Musztafa, a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) szóvivője. 

Musztafa azzal a kéréssel fordult a nemzetközi közösséghez és az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), hogy ne ismerjék el sem Abdel-Fattáh al-Burhánit - az országot jelenleg irányító átmeneti katonai tanács (TMC) vezetőjét -, sem a katonai hatóságokat, és gyakoroljanak nyomást a tábornokokra, hogy átadják a hatalmat egy civil vezetésű kormánynak. A BT kedden a szudáni hadsereg hétfői rajtaütéséről vitázott zárt ajtók mögött Nagy-Britannia és Németország kezdeményezésére.

Burháni egy keddi televíziós beszédében a tiltakozók vezetőit hibáztatta az ingadozó helyzetért, azzal vádolva őket, hogy kivonták magukat a tárgyalásokból. Bejelentette, hogy a TMC egyoldalúan ideiglenes kormányt alakít, és hét-kilenc hónapon belül választásokat tartanak nemzetközi felügyelet mellett. Burháni leszögezte: a tárgyalásokon elért megállapodások semmisnek tekintendők.

 A tüntetők április 6-án - öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt - táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a katonai tanács és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) között, főleg azzal kapcsolatban, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák elsősorban az országot. Hétfőn a biztonsági erők felszámolták a tüntetők táborát Kartúm központjában, a műveletben legalább 35 ember meghalt és mintegy száz megsebesült. 

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet pártatlan és független ENSZ-vizsgálatra szólított fel a szudáni hadsereg hétfői fellépésével kapcsolatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?