Emlékhely a Kassáról deportált zsidóknak

Minden tégla egy emberi életet, egy emberi sorsot jelképez
Kassa |

Téglákból épített emlékhely őrzi Kassán azok emlékét, akiket hetvenöt éve az egykori téglagyár területén létrehozott gettóból deportáltak a koncentrációs táborokba. Kassáról és Kassa környékéről több mint 15 ezer zsidót hurcoltak el.

A téglafalat abban az Idanská úti parkban építették, ahol 1944-ben az egykori téglagyár területén összegyűjtötték a környék zsidó lakosait. Az emlékhelynek szimbolikus üzenete van. Minden tégla egy emberi életet, egy emberi sorsot jelképez, melyekről a téglagyár falain belül döntöttek.

Vasárnap, az emlékmű ünnepélyes átadásán jelen volt Rudolf Schuster, Szlovákia egykori köztársasági elnöke, Naomi Eldar izraeli konzul és Peter Frajt izraeli főkonzul és hat holokauszt-túlélő. „75 éve több mint 15 ezer zsidó lakos életét pecsételték meg ezen a helyen. 1944-ben néhány utcában különítettek el bennünket, amelyet később gettónak neveztek el. Néhány héten át itt éltünk, teljesen elzárva a világtól. Minden értéktárgyat és a rádiókat is le kellett adni, hogy semmilyen információhoz ne juthassunk. Ezután a téglagyárba vitték az embereket. Az ismerőseim figyelmeztettek, hogy ne menjek oda, mert az a biztos halált jelenti, de nem hittem nekik. Pénz nélkül hova mehettem volna? A téglagyárban több ezer embert zsúfoltak össze. Azt hittük, hogy az egész csak rossz álom. De sajnos nem csak álom volt. Aki ezt nem élte át, el sem tudja képzelni, min mentünk keresztül” – mondta beszédében Zador Magda, a túlélők egyike. Az emlékmű négynyelvű felirata szerint a téglagyárból elhurcolt 15 ezer emberből csak pár százan tértek vissza.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?