Ma választják a whistleblowerek védelmezőjét

Pozsony |

Ma és holnap hallgatják meg a társadalomellenes tevékenység bejelentőinek védelmét szolgáló hivatal vezetéséért versenybe szálló jelölteket. A korrupció bejelentőit, azaz a whistleblowereket védő intézmény vezetésére 11-en jelentkeztek.

A whistleblower egy olyan személy, aki információt szivárogtat ki, azzal a céllal, hogy szabálytalanságokat hozzon nyilvánosságra, főleg vállalatán, intézményén belül. A jövőben őket Szlovákiában egy külön hivatal védi majd. A kormányhivatal márciusban írta a ki az intézmény vezetőjének kiválasztásáról szóló pályázatot. A ma 8:30-kor kezdődő meghallgatásokat a pozsonyi Bôrik Hotelban tartják. Az eseményt élőben közvetítik majd, a nyilvánosság is intézhet kérdéseket a jelöltekhez. A jelöltek közül a bizottság kettőt terjeszt fel a parlament elé. A két jelölt közül végül a törvényhozás választja ki, melyikük vezetheti az új intézményt. Az intézmény vezetője bruttó 4428 eurós fizetést kap majd.

A korrupció bejelentőinek védelmén kívül a hivatal feladatai közé tartozik még a témában való szakvélemények készítése, a whistleblowerekre vonatkozó törvény betartásának ellenőrzése, a korrupciót leleplező személyek védelméről szóló felvilágosító tevékenység, de a bejelentéstevők jutalmazása is az intézmény hatáskörébe tartozik. A hivatal évente egyszer a parlament előtt számol be a tevékenységéről. Az új törvény szabályozza, ki számít leleplezőnek, de azt is meghatározza, hogy az adott bejelentővel szemben miként járhat el a munkaadója, vagyis az a vállalat, vagy közintézmény, amelyben a szabálytalanságot az illető felfedte. Így például az adott munkavállaló állását, egyéb munkakörülményeit érintő változásokat a hivatalnak is jóvá kell hagynia. 

A hivatalvezető-jelöltek:

Miloš Birtus – A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség munkatársa
Zuzana Dlugošová – Az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi jogásza
Tibor Draskoczy – Kassa-környéki járás rendőrkapitányságának igazgatója
Monika Filipová – A belügyminisztérium államigazgatási osztályának igazgatója, a Jó Hivatalnok kezdeményezés megalapítója
Tomáš Jacko – A polgári társadalom fejlődését segítő kormánybiztos hivatalának munkatársa
Daniel Krošlák – A Környezetvédelmi Felügyelet jogi osztályának igazgatója
Diana Migaľová Baschierová – A Slovak Business Agency szóvivője
Viktor Pokojný – A Wüstenrot Lakás-takarékpénztár munkatársa
Martin Rajňák – A Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal elemzője
Jozef Stopka – A Trencséni Járási Hivatal kormány által kinevezett hivatalvezetője
Rastislav Šaling – Orvos, a munkaügyi egészségvédelem szakértője

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?