Galleko® – hatékony segítség a napraforgónak

napraforgó

A tavaszi munkák javában folynak, és eljött az ideje a napraforgó kezelésének is. A termény vetési területe Szlovákiában tavaly jelentősen csökkent a 2017-es évhez viszonyítva, 87 ezer ha-ról 68 ezer ha-ra. A csökkenő tendencia várhatóan idén is tapasztalható lesz.

Az áldatlan helyzet kialakulásának oka az alacsony felvásárlási áraknak, illetve az időjárásnak tudható be . Többen áttértek a magasabb olajtartalmú növények termesztésére, ezzel is igyekeztek biztosítani a jobb felvásárlási árakat. De hogyan befolyásoljuk az időjárást? Ebben hatékony megoldást kínál a Galleko®. A készítmények segédanyagok, stimulációs és stresszcsökkentő hatással. Humin-anyagokat, aminosavakat, növényi hormonokat, tengeri alga kivonatokat, stresszcsökkentő hatású anyagokat, makro- és mikroelemeket tartalmaznak. Összetételüknek köszönhetően hatásuk megnyilvánul a gyökérrendszeren, csakúgy, mint a talajfelszín feletti részeken is. A különbség a kezelt és a nem kezelt variánsok esetében szabad szemmel is látható.

Az első készítmény a Galleko sorában, amely a napraforgó kezelésére ajánlott, a Galleko rast. 4-6 leveles fázisban alkalmazható. Korai alkalmazásával biztosítjuk a készítmény maximális lehetőségeinek kiaknázást. Feladata, hogy már a kezdetekkor segítse a fiatal növényt a növekedésben és a gyökérrendszer fejlődésében. Az orsós főgyökér a készítménynek köszönhetően hosszabb, dúsabb a hajszálgyökerekben, és nagyobb a tömege. Ennek köszönhetően a növény könnyebben hozzáfér a vízhez és a tápanyaghoz még kedvezőtlen körülmények közt is.

A tápanyagot illetően a napraforgónak egész sor tápelemre van szüksége. Egyesek ezek közül a talajban mozgékonyabbak, mások kevésbé (foszfor, kálium), ezeket a dúsabb hajszálgyökerek könnyebben fel tudják venni. A nagy tömegű gyökérzet ráadásul hozzájárul a szerves anyag képződéséhez a talajban.

A készítmény szemmel látható hatása a gyökérzeten is megfigyelhető.

A napraforgó gyökérzete: balra kontroll, jobbra Galleko rast (0,8 l/ha), NK Brio, fotó: 2018.5.22., NPPC VÚRV Piešťany, Vágbori.

 

Természetes, hogy a növény minőségi különbsége látható a földfelszín feletti részeken is. A Galleko rast ráadásul auxinokat is tartalmaz, amelyek segítenek szállítani a tápanyagot a még fejlődő növényi részekbe. Így serkentik a növekedést. A kezelt egyedek így dúsabbak, vastagabbak, életképesebbek a stresszes körülmények közt is.

A másik készítmény a Galleko® sorából, amely a napraforgóba ajánlott, a Galleko kvet a plod. Ezt egy kicsit később alkalmazzuk, amikor a növény már elérte az 1 métert. Feladata első sorban kiegészíteni a növényben a stresszellenes anyagokat, ami azért is fontos, mert a növény ettől a fejlődési fázistól kezdve gyors fejlődésnek indul, és nagy tömeget vesz fel. Hatással van a gyökérrendszerre is, működését és hatékonyságát is befolyásolja még kedvezőtlen körülmények közt is. Segíti a szemek feltöltődését, hatással van az EMT-re. Hatása szemmel látható a felvételen is.

Balra kontroll, jobbra Galleko rast (0,8 l/ha), Galleko kvet a plod (0,8 l/ha), NK Brio, fotó: 2017.8. 9, NPPC VÚRV Piešťany, Vágbori

 

A fotódokumentáció az NPPC VÚRV Piešťany kisparcellás kísérletei során készültek 2017-ben Vágborin. A lokalitást nagy szárazság sújtotta, április-június folyamán 97,1mm csapadék hullott. Ennek ellenére a Gallekoval kezelt növények sokkal jobb kondícióban voltak, és nagyobb termést is hoztak.

A Galleko készítmények alkalmazása a kontrollal szemben ilyen száraz körülmények mellett is 750 kg/ha-al több termést hozott. Gazdasági szempontból ez jelentős plusz. 2018-ban folytattuk az említett kísérleti állomáson a megfigyeléseket a napraforgóban. Az eredmény újra nagyon kedvező volt. A terméshozam 500 kg-al több volt, és továbbra is nagyon rentábilisnak bizonyult a metodika alkalmazása.

Tavaly a napraforgóban Kolcsmezőn (Varannói járás) is folytak kísérletek az ottani szövetkezetben. Itt sem lehetett panaszkodni a túl nagy csapadékmennyiségre. A nagyobb csapadékmennyiség csak júniusban érkezett meg. Amint az a felvételen is látható, a kezelt, és a kezeletlen változat között szemmel látható volt a különbség a föld feletti és a föld alatti részeket illetően is.

Balra kontroll, jobbra Galleko rast (0,8 l/ha), Galleko kvet a plod (0,8 l/ha), Durban, fotó: 2018.6.12., Dlhé Klčovo MSZ (Varannói járás).

 

Balra kontroll, jobbra Galleko rast (0,8 l/ha), Galleko kvet a plod (0,8 l/ha), Durban, fotó: 2018.8.20., Dlhé Klčovo MSZ (Varannói járás).

 

Fontos tudni, hogy a késői szárazságok ellenére is lépéselőnyt élvezett a Gallekoval kezelt növény. A későbbi stádiumban is (8.20.) jobb gyökérzettel rendelkezett, hosszabb volt az orsós főgyökér, gazdagabb, és nagyobb tömegű volt a gyökérrendszer. Az eredmény 320 kg/ha többlet volt a kontrollal szemben. A Galleko rast a Galleko kvet a plod kombinációja tehát ebben az esetben is csökkentette a szárazság okozta károkat, növelte a hozamot, ezzel pedig gazdaságosabbá tette a napraforgó termesztését.

Bővebb info: 0911 44 44 78, info@galleko.com

Galleko

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?