Renault Zoe: a 300 km igazán reális

Renault Zoe

Végre egy elektromobil, amely egy feltöltésre a hétköznapi forgalomban több napig is használható.

Nem igazán tudtam, mit várjak ettől a pici elektromobiltól, mikor elindultam érte. Kicsit féltem is, mert arra a hétre néhány, fővároson kívüli utam is be volt tervezve, s nem voltam benne biztos, hogy megjárome mindezt ezzel a járgánnyal. A Renault Zoe egy hét után hatalmas meglepetést okozott, bár nem tudok megválni a gondolattól, hogy az árát enyhén szólva eltúlozták. 

A külső mindig is ízlés kérdése. Vagy tetszik valakinek egy autó, vagy sem. A Zoe esetében pedig ez többszörösen igaz. Az emberek egy része csúnyának tartja, másoknak tetszik a kis köpcös megjelenés. Saját magam az utóbbi csoportba tartozom. A Zoe kicsi, praktikus, szimpatikus és főleg más – ezt pedig tudom díjazni. Különösen a hátsó lámpák formáját bírom. 

Az utastér kialakítása kicsit meglepett. Tekintettel az autó árára valamivel jobb minőségű kivitelezést vártam. Az ülések ugyan kényelmesek – 300 kilométer levezetése után sem éreztem a hátam –, de olyan olcsó benyomást keltenek, nincs könyöktámla, s magasságban sem lehet állítani a sofőr ülését. A mindenütt jelenlevő kemény műanyag sem utal arra, milyen árkategóriájú autóról beszélünk. 

Hatótávolság 

Viszont ha nem gondolunk az árra, s a kicsit olcsóbb kivitelezésre, akkor a Zoe előtt kénytelen vagyok megemelni a kalapom. Ez a kis elektromobil ugyanis hosszú idő után az első olyan, amellyel a hétköznapi városi forgalomban szemrebbenés nélkül megtehetünk 300 kilométert. 

Az aktuális, 41 kWh teljesítményű elemekkel a Zoe 400 kilométert is megtehet, ez viszont laboratóriumi körülmények között mért adat, a reális forgalomban esély sincs megközelíteni. Azt, hogy mennyi kilométert vezethetünk egy feltöltésre egy elektromobillal, számos tényező befolyásolja. Nem mindegy, milyen agresszívan bánunk a pedállal, milyen agresszívan vezetünk, be van-e kapcsolva a klíma, a rádió, az ülésfűtés, hogy autópályán megközelítjük-e a 130 km/órás sebességet vagy sem. Aki még jobban akar spórolni, annak az Eco üzemmód is a rendelkezésre áll. A zöld feliratú gomb megnyomása után az autó kicsit letompul, a rendszer nem engedi az agresszív gyorsulást, mint ahogy azt sem, hogy túllépjük a 95 km/órás sebességet. Mindennek köszönhetően a 300 kilométert nemcsak városban, hanem városon kívül is elérjük. S ez már olyan érték, amellyel még a távolabbi városba való ingázás sem okozhat gondot. Tény, hogy feltöltés után a fedélzeti számítógép automatikusan 330 kilométeres futótávot mutat, az első pár perc után viszont azonnal 280-ra zuhan. Ez kicsit meglepett, ám szerencsére itt megállt a csökkenés, s tulajdonképpen csak 40–50 kilométer levezetése után kezdtek ismét fogyni a kilométerek. Ahhoz, hogy az autót a gyakorlatban, nap mint nap használni tudjuk, természetesen elkerülhetetlen, hogy éjszaka tudjuk tölteni, egy két nap után ugyanis lemerül az elem. Opció lehet a városi györstöltő, ahol lényegesen gyorsabban lebonyolíthatjuk ezt a folyamatot. 

Galéria

Meddig tart a töltés? 

Házi 10 A konnektorból 25 órát, Green-Up csatlakozóból 16 órát. 3,7 kW teljesítményű 16 A töltőállómásból 15, 7,4 kW teljesítményű 32 A töltőállomásból 7 óra 25 perc, 11 kW teljesítményű 16 A töltőállomásból 4 óra 30 perc. A 22 kW teljesítményű 32 A töltőállomásból 2 óra 40 percig tart a teljes feltöltés. 

Négy utassal és két 50 literes söröshordóval a csomagtartóban megtettem a Pozsony–Pöstyén távot odavissza, majd miután leparkoltam, még mindig 140 kilométerre elég áram volt az elemekben. Tény, hogy a sztrádán legtöbb 110 km/órás sebességgel hajtottam, s nem volt bekapcsolva a klíma, nekem ettől több bizonyíték mégsem kellett. Bekapcsolt klímával az elemek sokkal gyorsabban merülnek. 

A csomagtér egyébként alapban 338 literes, a hátsó üléstámlák lehajtása után 1225 liter áll rendelkezésre. Ezek inkább kötelezően közlendő adatok, nem ezt a kis városi járgányt fogják hurcolkodásra használni. 

Túl drága 

Bármi felett is hajlandó vagyok szemet hunyni, a Zoe ára felett egyszerűen képtelen voltam. Ez a kis gyufaskatulya ugyanis alapban 30 900 euró. Az Intens felszereltségi szinttel 32 900 euróba kerül. De még ezért az összegért sem kapunk például hátsó tolatókamerát (plusz 350 euróba kerül), ülésfűtést (plusz 230 euró) vagy az otthoni hálózatból való töltésre szolgáló kábelt (plusz 500 euró). Csak a margóra jegyzem meg, hogy a két héttel ezelőtt tesztelt, full felszerelésű pick-up került nem egész 34 ezer euróba. Példának okáért a Renault kínálatában jelenleg szereplő legdrágább Clio, amely méreteiben összehasonlítható Zoéval, 12 690 euró. Több kommentárt azt hiszem mindez nem érdemel. 

Érdekes

Műszaki adatok

Teljesítmény 68 kW/88 kW 3000–11 300 fordulatnál

Forgatónyomaték 220 Nm 250–2500 fordulatnál

Végsebesség 135 km/ó

Gyorsulás (0–50 km/ó) 4,1 mp

Gyorsulás (0–80 km/ó) 8,6 mp

Gyorsulás (0–100 km/ó) 13,2 mp

Meghajtás első kerék

Fogyasztás 133 Wh/km

Károsanyag-kibocsátás 0

Modell alapára 31 300 euró

A tesztelt modell ára 34 765 euró 

Összegezve 

Kétség nem fér hozzá, hogy a Zoe korunk legpraktikusabb és igazán használható elektromobilja. Városban, vagy a város és vidéki otthonunk között való ingázásra kifejezetten ideális. Korlátozó tényező lehet a gyorstöltő állomások elérhetősége, de még ezt is meg lehet oldani. Az ár viszont az, amit csak olyan emberek lesznek hajlandóak kifizetni, akik maximálisan lelkesednek az alternatív meghajtásokért, és akik az elektromobilitás szerelmesei. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?