Jogszabály tiltja majd a fakivágást a nemzeti parkokban

TANAP
Pozsony |

A nemzeti parkokban tilos lesz a fakitermelés és minden egyéb beavatkozás a természetbe az Állami Természetvédelmi Hivatal előzetes hozzájárulása nélkül. A kormány ma jóváhagyta a természetvédelmi törvény régóta várt módosítását, mely valódi védelmet biztosít Szlovákia legértékesebb helyszíneinek.

„Egy olyan törvényt fogadtunk el, amely biztosítja a nemzeti parknak azt a védelmet, amelyet ezek az értékes területek megérdemelnek. Történelmileg első alkalommal az állami természetvédőket tényleges hatáskörrel ruházza fel“ - mondta Sólymos László, miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A természetvédelmi törvény megtiltja a nemzeti parkokban és az értékes területeken a nagykiterjedésű fakitermelést. A nem tervezett kitermelés, amilyennek az Alacsony-Tátrában lehettünk tanúi, a módosítás hatályba lépése után törvényellenes lesz.

Az új jogszabály egyben konkrét hatáskörrel ruházza fel az állami természetvédőket, főleg az értékes területeken tervezett beavatkozások megakadályozása terén. Ugyanis minden lépést jóvá kell majd hagyniuk, amely veszélyeztetheti a természetet a nemzeti parkokban. Legyen szó fakitermelésről, a talajréteget vagy a vízfolyásokat érintő beavatkozásról. Szigorodnak az építkezések feltételei is. Míg eddig az állami természetvédőknek nem volt beleszólásuk az engedélyezési eljárásba, ezután lesz.

Jelenleg a természetvédők csaknem kizárólag a legmagasabb, 5-ös védettséget élvező területeken képesek megakadályozni a fakitermelést. Ezek aránya pedig a legkisebb a nemzeti parkokban. A módosításnak köszönhetően ez a jogkör több mint 400 ezer hektárnyi értékes területre terjed ki, amely Szlovákia területének közel 10% -át jelenti.

Az utóbbi három évben jelentős előrelépés történt a nemzeti parkok védelme terén. Az állam aktívan érvényesíteni kezdte az elővásárlási jogot. Ennek köszönhetően 2017 óta területhez jutott a Szlovák Karsztban, a Kis-Fátrában, a Polonyinákban vagy a Kócs Nemzeti Természeti Rezervátumban. A tárca folytatni kívánja ezt a gyakorlatot. Ezen túlmenően az utóbbi időben 1262 hektárral bővült a beavatkozásmentes területek kiterjedése.

A magántulajdonosoknak az állam az összes rendelkezésre álló kompenzációs lehetőséget felajánlotta, a bérléstől a felvásárlásig. Ráadásul lehetőségük nyílt támogatást igényelni az európai uniós alapokból is.

(Zöld hír)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?