A PPA elégedett az előző évvel, de a gazdák nem

ppa
Pozony |

Összesen 730 millió eurót folyósított tavaly év végéig közvetlen kifizetések formájában a kérelmezőknek az Agrárkifizető Ügynökség (PPA). A háttérben tovább folytatódik a harc a PPA vezetése és az elégedetlen gazdák között, akik azzal vádolják az ügynökség igazgatóját, hogy indokolatlanul fizetett ki támogatásokat. 

A közvetlen kifizetések formájában együttesen 578 millió eurót fizettünk ki, ami évközi viszonyításban 8 százalékos növekedést jelent. A kérvényezők bírósági eljárásainál a legsikeresebb eredményt értük el

– hangsúlyozta Juraj Kožuch, a PPA vezérigazgatója. Emellett rámutatott, hogy az ügynökség munkáját pozitívan értékeli az Európai Bizottság is. 

Épp Kožuch az, akinek leváltására a gazdák már több alkalommal felszólították Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi minisztert. Állítják, hogy az ügynökség törvényt sértett, amikor a kisgazdák kárára agrártámogatáshoz juttatott egy pénzügyi csoportot. „Tizenötezer olyan parcellát találtunk, melyre az Agrárkifizető Ügynökség indokolatlanul fizette ki az agrártámogatásokat egy pénzügyi csoportnak. Az ügynökség 23 hónapig vizsgálta, hogy történt-e csalás, mi két hét alatt ellenőriztük a szerződéseket” – közölte két hete Patrik Magdoško, a gazdák képviselője. Kožuch a vádakra a sajtótájékoztatón nem reagált. 

A PPA egyébként tavaly az állattenyésztési részlegben 4552 kérelmezőnek fizetett ki támogatást 23,5 millió euró értékben, míg a tervezeti támogatások keretén belül 892 kérelmezőnek biztosított térítésmentes támogatást mintegy 84,5 millió euró értékben – ezzel a tervezeti intézkedésekre nyújtott támogatása meghaladta a 134 millió eurót. 

Az ügynökség elmúlt évi munkáját elemezve Michal Ošust, az ellenőrzési osztály vezetője kiemelte, hogy összességében csaknem 220 000 hektár mezőgazdasági földterületre lebontva végeztek ellenőrzéseket, ami az előző évhez képest 52 százalékpontos növekedésnek felel meg. A PPA 100 százalékban végrehajtotta a tervezeti ellenőrzésekre benyújtott kérelmeket, és 130 százalékkal növekedett a fizikai ellenőrzésekre vonatkozó beterjesztett kérvények száma.

(sb,dp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?