Ha a kertben gyerekek is játszanak

zl

A családi házak nagy előnye, hogy a gyerekek az udvarban, a ház körüli díszkertben szabadon játszhatnak a friss levegőn. Ehhez azonban kertünket gyermekbaráttá, veszélymentessé kell tenni.

Szilárd talajú grillező, természetes anyagból, fából készült építmények, kerti bútorok és játékok, biztos helyen elzárt kerti szerszámok, elbarikádozott kerti tó vagy medence, rend és tisztaság, ahol nincsenek korhadt ágú fák, szúrós, tüskés ágú cserjék és kaktuszok, nagy pollentermelő és mérgező növények – íme néhány a gyermekbarát kert legfontosabb jellemzői közül.

A nyárra szabadba vitt cserepes és dézsás növényeink számára készítsünk fából tartókat, a törékeny kaspók pedig legyenek olyan helyen, ahol a gyerkőcök labdázás közben nem okoznak kárt bennük. Ne tegyünk ki a kertbe pl. leandert, mert annak minden része mérgező. Ne legyenek bogyóikkal csábító bokrok se a gyerekek közelében (pl. berkenye, tűztövis, fagyal, tiszafa), ugyanis a legtöbb díszcserje termése is mérgező.

Nem jó ötlet a pedáns ágyásokból kialakított, kényes virágokkal teleültetett kert sem; precízen rendezett, parkosított környezet létrehozására lesz majd bőven időnk, ha a gyerkőcök nagyobbak lesznek. Tanítsunk meg nekik néhány alapvető dolgot, pl. hogy a csalán csíp, a rózsa tövisei szúrnak, a méhecske csíp, a virág, ha letapossuk, letépjük, elhervad, stb. Ültessünk gyümölcsfákat, szőlőt, ehető virágokat, gyógynövényeket, legyen a kert élvezhető, tágas, felfedezhető zugokkal, játszósarkokkal, tele színekkel és illatokkal.

Gyermekbarát díszkertbe ajánlható növények

Szivarfa, júdásfa, galagonya, mandula, hárs, szil, fanyarka, orgona, nyáriorgona, húsos som, mogyoró, mályvacserje (hibiszkusz), levendula, jezsámen (hortenziaféle), babarózsa (rózsamandula), fekete bodza, gyöngyvessző, rózsalonc, gyümölcsfák és -bokrok (pl. josta, ribiszke, tüskétlen szeder), fűszer- és gyógynövények, muskátli, citromfa, tollasszegfű, füge, gránátalma, szamóca, babér, olajfa, napraforgó, sarkantyúka...

Néhány az ehető virágok közül

Angelika, búzavirág, bazsalikom, körömvirág, szegfű, kamilla, krizantém, mályvarózsa, jázmin, vadárvácska, levendula, rózsa, rozmaring, zsálya, kamilla, napraforgó, méhbalzsam. (Csak a virágfejek vagy a szirmok ehetők vagy használhatók ételek díszítésére.)

A leggyakoribb mérgező dísznövények

Bokrok, cserjék: klemátisz, puszpáng, madárbirs, aranycserje, kecskerágó, borostyán, magyal, fagyal, lonc, boróka, aranyeső, babérmeggy, tűztövis, rododendron, labdarózsa, tiszafa, tuja, ricinus, vadszőlő, borostyán, mahónia, lilaakác; virágok: sisakvirág, gyűszűvirág, szellőrózsa, kikerics, hunyor, harangvirág, gyöngyvirág, szarkaláb, szulák, bazsarózsa, boglárka, kutyatej; dézsások: leander, begónia.

A házon belül

Nemcsak a kerti díszcserjék és virágok, hanem kedvenc szobanövényeink nagy része is mérgező. Gyermekek mellett ne legyen a lakásban pl. fikusz (levele, léggyökere mérgező), aszparágusz (az egész növény), amarillisz (hagymája), arália (az egész növény), kroton (tejnedve), monsztera (gyökere), philodendron (a levele mérgező).

Forrás: lobo-na, oázis, agroforum

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?