Hamis családi idill az interneten

gf

Kinek jó, ha a szülő kilószám rakja fel a gyermekéről készült fotókat az internetre? A gyermeknek biztosan nem…

„Barackkal minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy megóvjuk a gyerekeket a túlzott nyilvánosságtól. Elhárítottuk a média megkereséseit, és azon voltunk, hogy mindennapi életük nagy részét ne szem előtt töltsék. (…) Keményen elutasítottuk a gyerekeinkről készült minden olyan fénykép nyilvánosságra hozatalát, amely nem kötődött nyilvános eseményekhez” – írja könyvében Michelle Obama volt amerikai first lady. Két lányuk helyett a kommunikációs stáb a család két kutyáját kérte el a reprezentációs feladatokhoz, és ez jó döntésnek bizonyult.

Megosztó büszkeség

Amit az amerikai elnöki házaspár tudott, azt sajnos, sok hétköznapi szülő nem tudja, pedig az ő gyermekére aztán igazán nem is kíváncsi senki. Aki pedig kíváncsi, annak privát mailben is elküldhetné a cuki fotóit ahelyett, hogy a közösségi oldalakra rakja fel. Mert minden ilyen képet lementhetnek, átküldhetnek másoknak, és évek múltán is előkerülhetnek az internet rejtett bugyraiból, amikor az egykori gyerek már rég felnőtt, és egyáltalán nem szeretné, ha a fél világ fülig maszatosan, pucér fenékkel, hiányzó tejfogakkal látná.

Ennek ellenére az internet tele van a tündéribbnél tündéribb gyerekek fényképeivel és videóival, amint szépen szundikálnak, boldogan játszanak, esznek-isznak, versenyeket nyernek, és úgy általában kiemelkedően teljesítenek. A szülők ugyanis szinte kizárólag az idilli pillanatokról készült felvételeket osztják meg a neten, azokat, amelyek a tökéletes család illúzióját keltik. Mert hogy az egész csak illúzió, afelől semmi kétség. A túlzott gyermekfotó-megosztásra már angol szakszó is született: a sharenting, a share mint megosztás és a parenting, azaz szülőség összevonásából. Annak megnevezésére használják, amikor valakik, elsősorban az anyák, a közösségi oldalakon közzétett felvételekkel demonstrálják – elsősorban önmaguknak –, hogy ők a tökéletes szülők. Az ilyen fotóáradat természetesen a szülői büszkeségről is szól, de még inkább a kapcsolattartás lehetősége az egyébként komoly elszigetelődést jelentő gyes idején, valamint a figyelemfelkeltés és a büszkeség eszköze is.

Szuperanyák pedig nincsenek

Nemcsak azért gond ez, mert a gyermekeknek később komoly kifogásaik lehetnek a róluk közzétett felvételekkel kapcsolatban, amikor felnőnek, hanem azért is, mert a Facebook-anyák irreális képet mutatnak magukról – magyarázza Marta Popelková pszichológus. „A legszebb oldalukat mutatják: aki a közzétett képeket nézi, könnyen azt hiheti, hogy ők aztán tudják, hogyan kell gyereket nevelni. Az ő gyerekük nem veri magát a földhöz, nem maszatos a ruhája, kulturáltan eszik, az óvoda anyák napi ünnepségén bátran elmondja a verset. Ebből pedig sokan azt a következtetést vonják le, hogy mivel a saját gyermekük nem ilyen tökéletes, csődöt mondtak mint szülők” – mutat rá Popelková, aki a szülő kompetenciák támogatásával is foglalkozik. Szerinte az emberek többsége az élete legszebb, legjobb részleteit mutatja csak meg az interneten, és annak ellenére, hogy ez nem reális, sokan hajlamosak elhinni, hogy ilyen a valóság. Pedig nem léteznek olyan anyák, akik mindig tökéletesen ápoltak, kapásból egészséges és mutatós ebédeket rittyentenek, pazar születésnapi tortákat sütnek, és mellette még sportolnak, kirándulnak, wellnesseznek és báloznak, miközben cuki kisgyerekükkel a világon semmi gond nincs.

Még a sztárok sem ilyenek, ezért nőtte ki magát valóságos mozgalommá az a törekvés, hogy híres és gyönyörű nők is megmutassák, mennyire esendő anyák. Ilyen például Drew Barrymore színésznő, Pink, az énekesnő vagy Serena Williams teniszcsillag, akik terhességi csíkokkal, kialvatlanul , kócosan, egyik kezükben pelenkával, a másikban cumisüveggel is lefotózták magukat, és nem szégyellték ezeket a felvételeket közétenni. Chriss Tweigen modell még tovább merészkedett, amikor beszámolt a szülés utáni depressziójáról, és az elformátlanodott testéről tett közzé képeket. „Valamennyien láttunk már cukorrózsaszín filteren átszűrt fotókat gyanúsan jól kinéző friss anyákról. Olyanokról, akiknek lehetetlenül hosszú a szempillájuk, napszítta szőke loknikba bodorodik a hajuk, és átszellemülten szoptatják újszülöttjüket. Nos, az én életem nem így nézett ki, amikor anyává váltam” – írta a Valódi Anya mozgalom kapcsán Serena Wiliams.

A net az új játszótér

Azoknak az anyáknak pedig, akik túl komolyan veszik az Instagramon és a Facebookon közzétett felvételeket, azt tanácsolta, hogy ezeket éppolyan fenntartásokkal fogadják, mint a női magazinok retusált képeit. „Ez csak a valóság egy óvatosan kivágott tökéletes része, a többi, ami nem ennyire szép, rajta kívül marad”.

Drew Barrymore felhívást is közzétett, amelyben arra kérte az anyákat, hogy ne akarjanak tökéletesnek látszani, és főleg ne mutassák magukat ilyennek a közösségi oldalakon. „Ma melegítőben és késve érkeztem a gyerekemmel az óvodába. Éreztem, hogy nem úgy nézek ki, mint egy tökéletes anyuka, és hibáztatni kezdtem magam. Ez tipikus” – mondja a színésznő egy videóban. Felhívására anyák százai tettek közé olyan fotópárokat, amelyekből az egyik az idilli, beállított képet, a másik a valóságot ábrázolja. Az első felvételeken ápolt, mosolygós szülők és elégedetten játszó gyerekek, az ellenpárokon zilált anyák, rendetlen lakások, földön fetrengő gyerekek láthatók. Az anyák szövegeket is írnak a képek mellé, így derül ki, hogyan fulladt káoszba a tervezett karácsonyi fotózás, vagy hogyan kenték a gyerekek a születésnapi tortát a falra.

A gyermeket ki kérdezte?

Popelková szerint ez a felhívás is csak azt bizonyítja, mennyit változtattak a szülői lét megélésén a közösségi oldalak. Mindent tömörítve és idealizálva mutatnak, és sokan nem is tudatosítják, mennyire befolyásolják azt is, hogyan látjuk önmagunkat, milyen az önértékelésünk. „Sem a magunkról mint szülőről alkotott képnek, sem a párkapcsolatunknak, sem a gyermeknek nem tesz jót, ha folyton másokhoz hasonlítjuk magunkat” – mondja a szakember. Hozzáteszi, hogy főleg az anyák számára mindig is fontos volt, hogy eldicsekedjenek a csemetéikkel, mindig voltak „bezzeggyerekek”, akikhez hasonlították a sajátjaikat, de régebben az ilyesféle versengés a játszótéren vagy kávézás közben folyt, és a nők szemtől szembe vívták meg a meccseiket; ma viszont a lájkok számától függ, hogy valaki jó anyának érzi-e valaki magát.

Az érem másik oldala az, hogy a gyermekeknek is vannak jogaik, még ha csecsemőkorukban nem tudják is érvényesíteni őket. Az osztrák sajtó a napokban tudósított egy 18 éves lányról, aki beperelte a szüleit, mert többszöri kérésre sem vették le kisgyerekkori képeit a közösségi portálról. Az osztrák bíróság döntése precedenst teremthet, mert most az az általános európai gyakorlat, hogy ha a szülők nem olyan képeket tesznek közzé gyermekeikről az interneten, amelyeken azok intim testrészei fedetlenek, vagy erotikus pózokban vannak, nem követnek el bűncselekményt. Barbora Vrbová ügyvéd szerint aki ilyen felvételekkel találkozik, annak kötelessége ezt jelenteni a rendőrségen, de mivel nem tudni, hogy egy ferde hajlamú személy vágyait mi korbácsolja fel, a legbiztosabb, ha semmilyen fotókat nem posztolunk gyermekeinkről, vagy csak zárt Facebook-csoportokban.

Soha nem vicc a kihívó kép

A gyermek élete ugyanis magánügy, fejlődésének minden mozzanata kizárólag a családra tartozik. Bár sok szülő azt hiszi, hogy korlátlan hatalmat gyakorolhat felette, ez nem igaz. Neki is megvannak a saját jogai, véleményét a hatóságoknak is figyelembe kell venniük. A gyermekek jogairól szóló, az ENSZ Közgyűlése által elfogadott egyezmény, amely 1990-ben lépett érvénybe, formálisan a gyermekeket is felhatalmazza jogaik érvényesítésére, vagyis ombudsmanhoz, szociális hivatalhoz, segélyvonalhoz vagy akár a rendőrséghez fordulhatnak. A gyakorlatban azonban nehezen képzelhető el, hogy valóban felfogják, később milyen következményekkel járhat számukra, ha a szüleik életük minden pillanatát megosztják a nyilvánossággal. Jozef Tinka főiskolai tanár, a Gyermekjogi Tanács alelnöke szerint minden közzétett fénykép a visszaélés, zsarolás és molesztálás kockázatával jár, ezért ott, ahol a szülők elvetik a sulykot, a gyermek tágabb környezetének kell résen lennie. „A szülő sokszor el sem tudja képzelni, milyen vágyakat ébreszthet egy deviáns személyben egy ártatlan csecsemő képe. Róla még teljes mértékben a szülők döntenek, de a szülők szemléletét tükrözi az is, ha nagyobb gyermekek erotikus jellegű felvételeket tesznek közzé magukról. Egyik esetben két lánytestvér közül a nagyobb – tizenegy éves volt – olyat tett közzé, ahol nyelves puszit adnak egymásnak az óvodás kishúgával. A gyermekpszichológus megállapította, hogy a nagyobbnak terápiára volna szüksége, a szociális hivatalban azt mondták, tehetetlenek, a szexológus szerint vérfertőző kapcsolatról is szó lehetett. De amikor bíróság elé került az ügy, az anya csak nevetett, és a bíróság végül arra a következtetésre jutott, hogy vicc volt az egész. „Pedig a kihívó gyermekfotók közzététele soha nem vicc, mindig messzemenő következményei lehetnek” – figyelmeztet Tinka.

Ezért aki késztetést érez, hogy a gyermekéről készült felvételekkel dicsekedjen az interneten, az előbb cenzúrázza önmagát. Lapozzon bele a saját gyermekkori albumába, és gondoljon bele, vajon szeretné-e, ha a benne levő képeket most bárki láthatná. És ha még ezek után sem tud ellenállni a kísértésnek, inkább vegyen egy kutyát.

Tizenévesek meztelen fotói

A gyermekek még a szülőknél is kevésbé vannak tudatában annak, milyen veszélyes, ha provokatív vagy teljesen meztelen képeket tesznek közzé magukról az interneten. Gyakran pedofil hajlamú egyének kérik tőlük ezt úgy, hogy előtte összebarátkoznak, vagy modellügynökségek, sportegyesületek képviselőinek adják ki magukat, máskor a kortársak közötti heccelődésről van szó (amely könnyen zaklatássá vagy zsarolássá fajulhat). A meztelen fotók kölcsönös küldözése, vagyis a szexting a tinik között már Szlovákiában is általános jelenség. Katarína Hollá, a nyitrai Konstantin Egyetem Pedagógiai Karának tanára 2013 és 2015 között végzett kutatást a kibermolesztálásról, és arra a megdöbbentő következtetésre jutott, hogy minden hetedik 11 éves gyermek küldött magáról az utóbbi egy hónapban meztelen képet valakinek, és minden nyolcadik 11 éves gyermek kapott ilyet valamelyik iskolatársától. „A korral csak nőtt a sexting gyakorisága, és ma úgy gondolom, minden harmadik-negyedik, akár már 8-9 éves gyermek is részt vesz benne. Először jó szórakozásnak gondolják, aztán gyakran zsarolják egymást, s nemegyszer illetéktelen kezekbe kerülnek a képek. Sajnos, a gyerekek még akkor is ritkán kérnek segítséget a szüleiktől, amikor már baj van, mert sokan engedély nélkül, sőt, a kifejezett tiltás ellenére vannak fent az Instagramon.”

Itt is érvényes, hogy akit otthon szeretnek, támogatnak, akire figyelnek, az nem a közösségi oldalakon keres „bizalmas barátokat” bármi áron.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?