Azért a vége csak izgalmas lett – ilyen volt az olasz bajnokság

juventus

Ha egy filmmel kellene párhuzamba állítani a Serie A 2018/2019-es idényét, talán a tavaly ősszel bemutatott Az első ember lenne rá a tökéletes analógia. 

No nem azért, mert történelmi tettet hajtott volna végre a Juventus (ó, várjunk csak…), hanem mert Damien Chazelle alkotásáról ugyanazt mondhattuk el, mint amit a hétvégén befejződött bajnokságról: tudtuk, mi lesz a vége – leszámítva persze a BL-helyekért és a kiesés elkerüléséért vívott csatákat, melyek elképesztő körülmények között, szó szerint az utolsó percekben dőltek el.

Ronaldo: igen vagy nem?
Pláne azt követően, hogy a ligát évek óta privát játszóterévé alakító torinói klub nyáron a semmiből leigazolta minden idők egyik legjobb játékosát, ez pedig mélyütésként érte a közvetlen (?) riválisokat. A Cristiano Ronaldóval kapcsolatos legfőbb kérdés az volt: megérte-e 112 millió eurós vételárát és évi 30 millió eurós fizetését? Marketingszemmel nézve egészen biztosan igen a válasz, szakmaival viszont inkább a nem. Az ötszörös aranylabdás portugál 31 bajnokin 21 gólt és 8 asszisztot szállított, ami egy Serie A-debütáló idényben egészen kiváló mutatónak mondható, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, ezeket a számokat valószínűleg a Milanba száműzött Gonzalo Higuaín is hozta volna hazai porondon, vagyis a sokat kritizált argentin csatárral a frontvonalban is mellkasra tűzi a klub zsinórban a nyolcadik scudettóját. 

A bizonyos különbséget a Bajnokok Ligájában kellett (volna) jelentenie Ronaldónak, amit előbb megtett az Atlético Madrid elleni párharc visszavágóján szerzett triplájával, ám az Ajax csikói ellen már tehetetlennek bizonyult. Nyilván nem egyedül rajta állt vagy bukott a Juventus BL-idénye, de tény: amiért Torinóba költöztették, azt nem sikerült abszolválnia. 


CR és a statiszták
A vezérszerepre szerződtetett Ronaldo mániákus győzni akarása és tökéletességre törekvése ellenben nagyot dobott a keret hozzáállásán és mentalitásán, ez pedig egy sorozatban bajnoki címeket habzsoló és emiatt jóllakott játékosok esetében csöppet sem elhanyagolható szempont. A kritikusok ennél a pontnál kongatják a vészharangot és hívják fel a figyelmet a Ronaldót kiszolgáló és miatta erőteljesen háttérbe szorult személyzetre. Való igaz, a Paulo Dybala, Mario Mandzukic, Federico Bernardeschi, Douglas Costa kvartett együtt lapátolt össze annyi kanadai pontot, mint CR egyedül. Főleg az argentin támadó nem tudott kibújni a Ronaldo-ernyő alól, felvillanásai sem nagyon akadtak a meccsenként átlagban majdnem hat kapura lövéssel próbálkozó 34 éves megasztár mellett, míg a brazil szélső egy sportpályára nem illő cselekedettel hallatott csak idén magáról. 

Egy megfáradt kapcsolat
A csapat játéka az Allegri-érában a mögöttünk hagyott idényben döcögött a legtöbbet. Jó pár olyan mérkőzésen vasalta be a győzelmet a Juventus, melyen a pályán nyújtott teljesítménye alapján nem érdemelte meg, a játék minősége pedig sokszor a Capello-féle minimálfocis Juvét idézte. Persze ez csupán a fanyalgás csimborasszója, mert a legtöbb rivális szurkoló bármikor aláírna ilyen fajsúlyos problémákat nyolc aranyérmet követően… Apropó, Allegri: a maestro öt trófeahalmozó esztendő (tizenegy cím és két BL-döntő) után, minden sorozatot figyelmebe véve 71%-os győzelmi mutatóval hagyja el a klubot. 

Elemzők szerint a kapcsolat megfáradt, és egymásra unt a két fél, míg ennek némileg ellentmondva egy-két játékos szinte kizárólag neki tulajdonította a sikert. Egy biztos: új korszak kezdődik a Juventusnál és újabb reménykedős nyár vár az üldözőkre, akik most talán tényleg joggal bizakodhatnak. Nem lesz könnyű dolga ugyanis a zebrák vezetésének, ha Allegrivel egy polcon lévő szakemberrel szeretnék pótolni a kiváló trénert, mert amit Mad Max tud erről a szakmáról, azt csupán nagyon kevesen hozzák. 

Érdekes

Az idény edzője: Gian Piero Gasperini (Atalanta)
Az idény játékosa: Fabio Quagliarella (Sampdoria)
A szezon pozitív meglepetése: Duván Zapata (Atalanta)
A szezon negatív meglepetése: Mauro Icardi (Inter)
A szezon csapata: Handanovic (Inter) – D’Ambrosio (Inter), Koulibaly (Napoli), Chiellini (Juventus), Kolarov (Roma) – Ilicic (Atalanta), Pjanic (Juventus), Zielinski (Napoli), Gomez (Atalanta) – Quagliarella (Sampdoria), Ronaldo (Juventus). 

Sarri érkezhet a Juventushoz
Az olasz SNAI Sportnews információi szerint a Juventus labdarúgócsapata megállapodott Maurizio Sarrival, a Chelsea olasz menedzserével. A La Gazzetta dello Sport ennél óvatosabb, bár szintén azt írja, hogy Sarri a favorit. 
A SNAI Sportnews úgy tudja, hogy Sarri három évre, hétmillió eurós fizetésért kötelezné el magát, azonban a szerződést egyelőre még nem írták alá, hiszen a Chelsea-re még vár egy Európa-liga-döntő szerdán.
A Tuttosport szintén azt írta, hogy Sarri a célegyenesben van, de a Juventusnak még egyeztetnie kell Marina Granovszkajával, akire a londoni klub igazgatását bízta az orosz milliárdos klubelnök és tulajdonos Roman Abramovics. Ami biztos, hogy az olasz szakembert még kétéves szerződés kötné a Chelsea-hez.
A La Gazzetta dello Sport szerint is Sarri a favorit. A lap szerint a szakember hatmillió eurót kér egy idényre.

Elköszön a leghűségesebb
A Chievo Verona hazai pályán 0–0-s mérkőzést játszott a Sampdoriával a Serie A 37. fordulójában. Ezen a mérkőzésen búcsúzott el a veronai közönségtől a 40 esztendős Sergio Pellissier, aki korábban bejelentette, az idény végén felhagy a profi labdarúgással. Pellissier Torinóban nevelkedett, majd 2000-ben igazolt a Chievóhoz, azóta egy, a SPAL-nal kölcsönben eltöltött idényt leszámítva a veronai klub játékosa. 493 bajnokin 134 gólja van az együttesben. Az olasz válogatottban egyszer, 2009-ben lépett pályára, Észak-Írország ellen gólt is szerzett. Pellissier ezzel 18 évig és 10 hónapig szolgálta a Chievót, ami jelenleg a leghosszabb egy klubnál eltöltött idő Európában, a második helyen is egy olasz játékos, De Rossi áll – pontosabban csak állt, mivel a játékos elhagyja a klubot.

Conte szinte biztosan az Interhez megy
Egybehangzó olasz sajtóhírek szerint az Internazionale megállapodott Antonio Contéval. A 49 esztendős szakember tavaly nyár óta munkanélküli, néhány hete viszont arról beszélt, a legvalószínűbb az, hogy visszatér Olaszországba. Sokan úgy hitték, hogy a Juventusnak a Massimiliano Allegri távozásával megüresedő kispadját veszi majd át, de a hírek szerint emellett a Milantól is megkeresték.

Az olasz sajtó most viszont egybehangzóan arról ír, hogy a következő állomás az Internazionale lesz, amely mindenben megállapodott Contéval, s a klub vezetősége hamarosan be is jelenti, hogy a vezetőedző a fekete-kékeknél folytatja. Mint ismert, a milánóiak sportigazgatója az a Giuseppe Marotta, aki korábban a Juventusnál dolgozott, s nagy szerepe volt abban, hogy Conte 2011-ben a „zebrák” vezetőedzője lett, a felek pedig a tréner távozása után is jó viszonyban maradtak. 

Dybala maradna Torinóban
Paulo Dybala a Sky Italiának cáfolta meg testvére korábbi állítását, miszerint elvágyódna a Juventusból. A 25 éves játékos elmondta, maradni akar a torinói klubnál a következő idényben is. 
Dybalát a Sky Italia egy milánói Adidas-bemutató után kérdezte jövőjéről. Az argentin csatár elárulta, esze ágában sincs távozni, testvére nevében pedig nem tud nyilatkozni, aki korábban azt állította, hogy menni készül öccse.
„Amit a testvérem mond, azért nem én vagyok a felelős. A klub tudja, mit akarok; már beszéltem erről  a sportigazgatóval is, akinek szintén elmondtam hogy maradni szeretnék. Ez persze nemcsak rajtam múlik, tőlük függ, hogy meg akarnak-e tartani” – mondta Paulo Dybala.
Dybala beszélt korábbi edzőjéről, Massimiliano Allegriről is, valamint arról, hogy a Juventusnál sem biztosak benne, ki lesz az olasz mester utódja.
„Mindig tiszteltem őt, sokat tett értem és a csapatért is. Nagyon hálás vagyok neki. Hogy ki lesz az új edző? Még a klub sem tudja, de biztos vagyok benne, hogy olyan erős karakter jön, akivel minden trófeát megnyerhetünk” – tette hozzá a Juventus labdarúgója.
Dybalát szóba hozták többek között a Manchester Uniteddel és a Bayern Münchennel is, miután felejthető idényen van túl, a Serie A-ban 29 bajnokin csupán 5 gólt szerzett.

Ancelotti hozta, amit hozhatott
Ami a bajnokságot illeti, a Juventus mögött ismét több testhosszal lemaradt csapatoknak lelkifurdalás nélkül írhatnánk be fekete pontot, amiért megint nem tudták szorosabbá tenni a bajnoki címért folytatott küzdelmet. Írhatnánk, ha nem vennénk figyelembe a torinói klub anyagi és minőségi fölényét, ami kis túlzással akkora szakadékot teremt a Serie A-ban, mint Franciaországban van a Paris SG és a mezőny többi egyesülete között. Talán ha a Napoli, az Inter, a Roma vagy a Milan legalább annyi bevételhez jutna a tévés közvetítésekből, mint Angliában az éppen csak bentmaradt Southampton, gyorsabban csökkennének a különbségek. 

Az ezüstérmesként végzett Napoli­tól és a Maurizio Sarri helyére érkezett Carlo Ancelottitól várták a Juve nyakának megszorongatását. Carletto első nápolyi idényére rámondhatjuk, hogy már magán viseli a csapat az Ancelotti-billogot: magas labdabirtoklás (átlagban 56,8%), meccsenkénti legtöbb kapuralövés (átlagban majdnem 19!), konzervatívabb játékfelfogás jellemezte a délieket. Az 59 éves edzőfejedelem fokozatosan kikukázta elődje 4-3-3-as játékrendszerét és a régimódi 4-4-2-ben rajzolta fel legtöbbször a kezdőt, melyből gyakran kihagyta a helyi istenséget, Lorenzo Insignét, akivel a pletykák szerint nincs jó viszonyban. Ancelotti az előző szezonhoz képest tizenkét ponttal kevesebbel kormányozta a Napolit a dobogóra, ebből a szempontból tehát nem érte meg az edzőcsere.

Milánó fekete szezonja
Ha csalódás, akkor Milánó. Az Inter szokása szerint rendre nagyot megy a nyári átigazolási piacon, ígéretesen teljesít ősszel, aztán meg jól leolvad tavasszal. Utóbbiban vastagon benne volt a klub kirakatbábuja, a szerződéshosszabbítási mizériája és belső feszültségek miatt karszalagjától megfosztott, december eleje óta akciógól-képtelen Mauro Icardi. A center a szezon második felére totálisan szétesett fejben, ez pedig értelemszerűen alapjaiban ásta alá Luciano Spalletti a középcsatár etetésére épülő, kiismerhető támadójátékát. Az elmúlt idényhez hasonlóan – hála főként a kötelezőnek gondolt győzelmek elmaradásának – most is az utolsó forduló utolsó másodpercéig kellett idegeskedniük a fekete-kék híveknek, hogy egyáltalán a kármentés, a Bajnokok Ligája-indulás meglegyen. Meglett. A negyedik helyet az Inter nagyrészt a Samir Handanovic-vezette védelmének köszönheti – 17 mérkőzést zárt kapott gól nélkül a csapat. 

A város piros-fekete felében még ennek se lehetett örülni – igazából egy-két téli igazoláson (a fél idény alatt 9 gólt vágó lengyel Piateken és a középpályára végre kreativitást csempésző brazil Paquetán) kívül semmi másnak sem. Gattuso csapatának újabb középszerű produkciója most sem láncolta a tévé elé a szurkolókat, ráadásul a Milan az Inter elleni mindkét városi derbit elvesztette. Igaz, az utolsó fordulóban így is majdnem összehozták a bravúrt.

  
Szinte mindenki megbukott Rómában
Rómában a giallorossi-szurkolók többsége az átigazolási stratégiáért felelős Monchit vette elő a gyengébb szezonért, nem pedig az idény közben kivágott Eusebio Di Francescót. A tréner joggal védekezhetett azzal, hogy Alisson, Strootman és Nainggolan eladásával kiszerelték alóla a tengelyt, míg a helyükre hozott pótlékok (Olsen, N’Zonzi, Cristante) csődöt mondtak. Akárcsak a végül szintén lelépett spanyol sportigazgató. A klubvezetés jóvoltából ráadásul nem túl szép körülmények között hagyta el az egyesületet – 19 évnyi szolgálatot követően – a legenda, Daniele De Rossi, így a romanistáknak a tavalyival ellentétben kevés pozitív élmény jutott idén. 

Ha a Milan meccsei miatt nem nagyon volt érdemes lecsapni a távkapcsolóra, az Atalantáért már annál inkább. A kék-fekete társulat elképesztő idényt produkálva, harmadikként végezve kiharcolta a Bajnokok Ligája-indulást, a Juventust elintézve – 1963 után története során másodszor – még az Olasz Kupa döntőjébe is bejutott (igaz, ott vereséget szenvedett a Laziótól). A földöntúli eredmény elsősorban a kiscsapat-specialista Gian Piero Gasperini érdeme, aki Bergamóban is dogmatikusan ragaszkodott elveihez és örök szerelméhez, a 3-4-3-as felálláshoz. A pazarul futballozó szárnyvédőre, valamint támadó szélsőkre (Papu Gomez 7 góllal és 11 gólpasszal, Josip Ilicic 12 góllal és 7 assziszttal zárt) építő ősz hajú mester csapata a legtöbb gólt szerezte a ligában, szereplése igazi tündérmesét jelentett a kissé megfásultnak tűnő olasz futballnak. 

A szezon igazi negatív meglepetését a február óta nyeretlen Fiorentina mélyrepülése szolgáltatta, amely végül szerencsés körülmények között kizárólag élvonalbeli tagsága megőrzésének örülhetett, ellentétben a végül kizuhant Chievo–Frosinone–Empoli-trióval. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?