EP-választás: a részvétel a fontos

Európai Parlament
Pozsony |

A két legfőbb közjogi méltóság az Európai Unió jelentőségét és pozitívumait emelte ki az EP-választás kapcsán.

A szombaton esedékes európai parlamenti választás előtt Andrej Kiska államfő és Peter Pellegrini kormányfő is a választáson való részvételre szólította fel a lakosságot. A két legfőbb közjogi méltóság a köztévében beszélt arról, milyen jelentősége van az EP-választásnak.

Kiska szerint különbözőek a nézetek azzal kapcsolatban, milyen irányba mozduljon el az unió. Vannak, akik a kétsebességű unió mellett voksolnak, és olyanok is, akik a szélesebb integrációt támogatják. Egyre erősödnek viszont azok a hangok is, melyek kétségbe vonják a szabad határokat és az eurót. Kiska szerint nagyon fontos, hogy erős mandátumot kapjanak azok, akik az érdekeinket képviselik. „Az Európai Unió nemcsak a gazdasági fejlődés és a szolidaritás csodálatos projektje, hanem a szabadság és a béke projektje is” – mondta az államfő azzal, hogy vannak olyan területek, mint az álhírek terjesztése, melyekkel Szlovákia egyedül képtelen lenne felvenni a harcot. „Ezekkel szemben csak erőinket egyesítve léphetünk fel”. Az államfő minden lakost arra kér, éljen szavazati jogával, s vegyen részt a szombati voksoláson, mert félő, hogy az Európa-ellenes, szélsőséges politikusok kerekednek felül.

Kiskához hasonlóan Peter Pellegrini kormányfő is az EP-választáson való részvételre buzdított. Az utóbbi években Szlovákiában a legalacsonyabb a részvételi arány. Pellegrini szerint, míg a lakosság érti és tudatosítja a parlamenti, az önkormányzati és a megyei választás fontosságát, addig nem tudatosítja, hogy az EP-választásnak, az európai politikának és döntéseknek is súlya van a mindennapi életünkre nézve. „Úgy tűnhet, hogy a tizenhárom, illetve tizennégy képviselő kevés, hogy alapvetően befolyásolja az uniós politikát. Ugyanakkor ha olyan megbízható személyiségek mellett tesszük le voksunkat, akik partnerei lesznek az európai politikusoknak, akik képviselik azokat az értékeket és prioritásokat, melyen az Európai Unió áll, akkor Európában Szlovákiának hasznos érdekképviselete lehet” – véli a kormányfő. Kitért arra is, hogy az uniós források hozzájárulnak ahhoz, hogy Szlovákia mielőbb behozza a nyugati országokkal szembeni lemaradását. Legyen szó a helyi úthálózat, az iskolák, az óvodák felújításáról és egyéb fejlesztésekről. „Viharos időkben élük, amikor gyorsan változik a biztonsági és a gazdasági helyzet térségünkben. Tartsuk szem előtt, hogy csak az erős és egységes Európai Unió garantálja nemzeti biztonságunkat és perspektívánkat” – tette hozzá Pellegrini.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?