Rigó: Ha jól megy az országnak, azt a kulturális intézményeknek is érezniük kell

Pozsony |

„Ha jól teljesít az ország, azt a kulturális intézményeknek és minden támogatási célcsoportnak meg kellene éreznie” - vélekedik Rigó Konrád (Híd) kulturális államtitkár. Hozzátette, ha ez nem történik meg, ne csodálkozzunk, hogy tiltakoznak a művészek. „Hiszen a túlélésükről van szó” - fűzte hozzá. Rigó emellett teljesen természetesnek és hasznosnak tartja, hogy a demokratikus társadalomban mindenki kinyilváníthatja a véleményét, ha ezt kulturáltan teszi.

 

A kulturális minisztérium jelentősen lefaragta a költségvetési szerveteknek szánt, úgynevezett prioritást élvező projektek idei keretösszegét. A támogatás jelentős csökkentése érintené például a Szlovák Nemzeti Galériát, a Kunsthallét és a Szlovák Nemzeti Múzeumot is.

A kulturális minisztérium határozottan cáfolja, hogy csökkentette az intézmények költségvetési támogatását. A prioritást élvező projektek támogatásának lefaragásáról szóló sajtóhírek kapcsán figyelmeztet, hogy ezek az összegek nem az intézmények költségvetésébe tartoznak, csupán kiegészítő támogatások.

„Senki sem csökkentette egyetlen támogatott intézmény költségvetését sem, éppen ellenkezőleg, a prioritást élvező projektekkel plusztámogatáshoz jutnak. Ezeket a forrásokat nem lehet az intézmények működésére és fenntartására fordítani, vagyis szó sincs arról, hogy lefaragtuk a kulturális minisztériumhoz tartozó szervezetek és intézmények költségvetését” – magyarázta Barbora Palovičová, a tárca szóvivője.

Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális minisztert már kinevezésétől fogva bírálja több művészcsoport, szerdán (május 22.) több mint százan tüntettek ellene Pozsonyban. Szerintük a minisztérium vezetése alkalmatlan, és a kultúra ennél jobbat érdemel. A minisztérium ezzel kapcsolatban többször leszögezte, mindenkinek jogában áll kifejteni a véleményét, de a tárgyalóasztal melletti egyeztetést részesíti előnyben a tárca.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?