Poprádon készülnek az ország utolsó kézzel csiszolt kristálydíszei

A kristálydíszek rendkívüli precizitással készülnek
Poprád |

Évtizedekkel ezelőtt Szlovákiában is komoly hagyományai voltak a kézzel készített kristályüveg termékeknek, ma már midössze néhány kisebb gyárban folyik a gyártás. Az eltűnőben lévő gyárak egyike Poprád szívében található, ahol egy 1998 óta működő családi vállalatban gyártják a kézzel készített kristályüvegeket. 

A 16 éve működő cég Emilia Fisterová és Jaroslav Mihalik szakmai tudásának és kitartásának köszönhetően maradt meg és működik a mai napig. Elmondásuk szerint szinte egész életükben ezzel az egyedi mesterséggel és a szakma megőrzésével foglakoztak. „A vállalat ma már nyugalmazott vezetője több mint ötven évet tudott le ebben a meglehetősen ritkaságszámba menő szakmában. A poprádi gyárunk az ország egyik utolsó, kézi megmunkálással működő kristályüveg gyára, de tudtommal Közép-Európában is a legutolsók között vagyunk. A cégben mindössze hatan vagyunk. A férjem, a lányom, egy rajzoló, két üvegcsiszoló mester és jómagam. A munkások közül valójában kettejn csizolják a legkifinomultabb kristály díszeket napi szinten” – nyilatkozta lapunknkak Emilia Fisterová, a vállalat vezérigazgatója. Ahogy arról személyesen is meggyőződtünk, a gyárba érkező nyersanyag, vagyis az előre megformázott üveg egy nagyon komplex folyamaton esik át, míg valaki otthonában az asztalra kerül. Miután a szakemberek megkapják a nyers üveget, az a beérkező megbízások alapján előre legyártott sablonok segítségével pontosan berajzolják.

A rajzolás után a nyers üveg átkerül a gyártás második stádiumába – a csiszolóműhelybe. „Csak úgy mint a rajzteremben, a csiszolóműhelyben is minden kétkezi munkával készül. Nem robotok dolgoznak, sem számítógépes segítséggel működő gépek, hanem hús-vér emberek. Minden egyes bevágás, csiszolás és finom simítás kreativitásuk és kétkezi munkájuk gyümölcse” – tette hozzá Fisterová. A csiszolás befejeztével a félkész kristályüveg átkerül egy másik műhelybe, ahol különfle kémiai folyamatok segítségével letisztítják és kipolírozzák a dísztárgyakat. A gyártási folyamat utolsó fázisa a minőségellenőrzés, és ha mindent rendben találnak, a csomagolás után a termékek elindulnak Európa számos pontjába. „Senki sem tudja, milyen jövő vár erre az ágazatra, hiszen a kristályüveggyártás nemcsak idehaza, hanem Európa szerte egyre kisebb szerencsének örvend. Attól tartok, hogy ezeke a gyárak éveken belül eltűnnek, és velük együtt az üveggyártás kétkezi szakmája is” – zárta az igazgató. 


 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?