Miből tartsuk el a gyerekünket?

baba illusztráció
Pozsony |

A várva várt baba megszületése nagy boldogsággal jár, ugyanakkor a családi költségvetésben is komoly változásokat okoz. Az édesanya fizetését előbb az anyasági támogatás, majd a gyes váltja fel, és főleg az utóbbi összege nagyon alacsony. Sok kismama ezért vagy korábban visszamegy dolgozni, vagy az anyasági és a gyes mellett munkát vállal, hogy növelje a család bevételeit.

Noha a csecsemő a család legkisebb tagja, viszonylag sok pénzt kell rá költeni. Gyerekbútort, kiságyat, ruhácskákat, kozmetikai készítményeket, pelenkákat, játékokat, esetleg tápszert is kell vásárolni a számára, és mindez nem olcsó mulatság. A gyermek megszületése után az állam egyszeri születési támogatást ad, ami az első három szülés esetében minden gyermek után 829,86 euró, a negyedik és minden további szülés esetében 151,37 euró. Ha pedig többes ikrek születnek, a támogatást megtoldják 75,69 euróval minden gyerek után.

Anyasági támogatás

Tavaly a Szociális Biztosító összesen csaknem 254 millió eurót fordított anyasági támogatásra. Havonta 32 364 édesanyának folyósították a juttatást, aminek az átlagos összege 653 euró volt. A segélyt az anya fizetése alapján számolják ki – a napi kivetési alap (a bruttó bér egy napra eső összege) 75%-a, és 34 hétig jár. Ha valaki egyedül neveli gyermekét, 37 hétig, ha pedig kettes vagy többes ikrei születnek, 43 hétig kapja a segélyt. Utána az anyasági szabadság gyermekgondozási szabadságra, az anyasági támogatás pedig gyermekgondozási segélyre változik, és az anya bevétele jelentősen csökken. A gyest ugyanis már nem a fizetés alapján számítják ki, hanem törvény határozza meg: összege jelenleg 220,70 euró; ha kettes vagy többes ikrek születtek, akkor minden további gyerek után plusz 25% (55,18 euró) jár. Ehhez jön még a családi pótlék, aminek az összege jelenleg 24,34 euró. Az apa elintézheti az adóbónuszt – nagysága havi 22,17 euró, ezt az összeget a kiszámított adóból írhatja le a szülő. A kedvezmény csak azt illeti meg, akinek az éves adóköteles bevétele nagyobb, mint a minimálbér (520 euró havonta) hatszorosa, vagyis meghaladja a 3120 eurót.

Kapcsolódó cikkünk

Anyagi problémák

A kormány szerint az anyasági támogatást az elmúlt időszakban már olyannyira megemelték, hogy elérte a maximumot, további emelésre nem lehet számítani, hiszen a kismamák annyit kapnak, amennyi korábban a tiszta bevételük volt. Ígérik azonban a gyes jelentős valorizálását, ám amíg ez megvalósul, más forrásból kell javítani a családi költségvetésen. Akik a terhességük előtt minimálbérért dolgoztak, munkanélküliek voltak, vagy a férjüknek/partnerüknek nincs munkájuk, illetve csak nagyon alacsony fizetésért dolgoznak, és a szüleik támogatására sem számíthatnak, a szülés után nehéz anyagi helyzetbe kerülhetnek. Ezért, bár a terhesség és a szülés, valamint a gyermekágyas időszak testileg-lelkileg egyaránt kimerítő, sok anyuka gyorsan visszamegy dolgozni. Vagy bölcsődébe adják csöppségüket, vagy a nagyszülőkre bízzák, így viszont körülményes a baba etetése, szoptatása. A munkatörvénykönyv előzékeny a dolgozó édesanyákkal szemben: a munkaadónak kötelessége szünetet biztosítani az édesanyának a szoptatásra. A gyakorlatban azonban ez nehezen kivitelezhető, hiszen kevés édesanya tudja gyermekét a munkahelyére magával vinni, vagy egy közeli bölcsődében elhelyezni. Kevesen tudatosítják, hogy az anyasági és gyes mellett úgy is lehet dolgozni, hogy az állami támogatásról sem kell lemondani.

Munka anyasági mellett

Anyasági szabadság alatt hivatalosan lehet munkát vállalni. Egyedüli feltétel az, hogy a kismama nem dolgozhat ugyanott, ahonnan anyasági szabadságra ment. A segély folyósítását csak akkor állítják le, ha a fizetését ugyanazon munkajogi viszony alapján kapja, amelyikből kifolyólag jogosult az állami juttatásra is. Az alkalmazottaktól eltérően a vállalkozók bevételeire nem vonatkoznak korlátozások, nem befolyásolják az anyasági folyósítását. Ami pedig az adózást illeti: az anyasági szabadság nem ment fel az adókötelezettség alól, vagyis aki pici gyermeke mellett érvényesíti a munkához való jogát és dolgozik, rendes jövedelemadót is fizet. (sza)

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?