Pár órán belül több mint 20 tornádó csapott le az Egyesült Államok déli államaira

usa tornádó

Hétfő éjszakától kedd délig pár órán belül legalább 21 tornádó csapott le az Egyesült Államok déli és középnyugati államaiban. Oklahomában, Kansasban és Missouriban áradnak a folyók.

A forgószelek Oklahomát, Texast, Missourit, Alabamát és részben Arkansas államot sújtották. Ez utóbbi három tagállamban szerda reggelig érvényben marad a tornádóriadó.

Közben jégesővel és rendkívül erős széllökésekkel kísért viharok tombolnak a középnyugati tagállamokban, ahol 17 millió ember számára hirdettek rendkívüli állapotot. Több városban - köztük az oklahomai Tulsában és a missouri Wichitában - arra figyelmeztették a helybélieket, hogy húzódjanak menedékhelyekre, mert a tornádót követő erős széllökések veszélyesek: ugyanis változatlanul háztetődarabokat szaggatnak le, fákat csavarnak ki tövestől és autókat emelnek a magasba. 

Tulsában és Oklahomában áradnak a folyamok és a kisebb folyók is, a Nemzeti Gárda tagjai folyamatosan mentik az embereket. Az oklahomai Tulsa belvárosát a hömpölygő árvíz miatt lezárták, az ott élőket arra figyelmeztették, hogy ne hagyják el otthonaikat. "Senki ne kockáztassa az életét" - figyelmeztette a város lakóit Twitteren a tulsai polgármesteri hivatal. A szintén oklahomai Stillwater utcáin combközépig érő víz rohan. 

Az amerikai hadsereg Oklahoma közelében lévő légitámaszpontját kiürítették, a repülőgépek egy részét elszállították. ú

Oklahoma több nagyvárosában egész héten szünetel a tanítás. Oklahoma City és Tulsa repülőterei nem indítanak és nem fogadnak járatokat. 

Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint a nagy kiterjedésű viharzóna az Egyesült Államok keleti partvidéke felé közelít. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?