Dezinformációs háború dúl az interneten

Vlagyimir Putyin
Pozsony |

Szlovákia és Magyarország mind a dezinformáció, mind az orosz befolyásolás terjesztéséből is kiveszi a részét – derült ki a Globsec és a Political Capital két nemrég végzett elemzéséből. 

A migráció mint a valódi közép-európai fenyegetés narratívája jelenik meg leggyakrabban a szlovák, a cseh és a magyar dezinformációs weblapok közösségi oldalainak bejegyzéseiben. Erről a Globsec biztonságpolitikai intézet számolt be keddi sajtótájékoztatójukon. 

Az intézet cseh és magyar nonprofit szervezetekkel együttműködve április 10. és május 10. között 45 releváns Facebook-oldal 2468 bejegyzését elemezte. „A felmérés célja az volt, hogy kiderítsük, mely politikai pártok vannak a kiválasztott csatornákon propagálva, milyen narratívák jelennek meg a közelgő EP-választással kapcsolatban, ezek mutatnak-e átfedést az országok között” – tájékoztatott Miroslava Sawirisová, a Globsec elemzője. 

A vizsgálat szerint a legintenzívebb dezinformációs kampány Magyarországon folyik, ahonnan 2189 bejegyzés származott. Őt követi Szlovákia 175 és Csehország 104 bejegyzéssel. 

Orosz befolyás? 

A migráció mellett az EUdiktátum és a hagyományos értékeket aláásó liberális fenyegetés jelennek meg témaként dezinformációskampányokban mindhárom országban. Ezekre mint megoldás jelenik meg a nacionalizmus és a nemzeti politikusokra való szavazás, hogy ez utóbbiak elhárítsák a fenyegető veszélyt. A Political Capital partnereivel, köztük Grigorij Mesežnikov politológussal vizsgálták az orosz beavatkozási kísérleteket az idei EPválasztási kampányokba a V4 országaiban. Céljuk az EU-ellenes és oroszbarát dezinformációk terjedésének feltérképezése és fő narratíváinak összefoglalása. Ebből a tanulmányból kiderül, hogy ha a Kreml által finanszírozott média uniós témákkal foglalkozik, akkor kizárólag EU-ellenes nézetek jelennek meg, és hogy ezek a médiumok az USA és a NATO hiteltelenítésén dolgoznak. Az oroszok által hangoztatott nézetek gyakran megegyeznek az euroszkeptikus uniós politikusok véleményével, ezért a tanulmány szerint „az európai Kreml-barát, euroszkeptikus erők sokkal fontosabb szerepet játszanak az Európai Unión belül az oroszbarát narratívák terjesztésében, mint maga a Kreml.” Magyarországon többek között az origo.hu, a 888.hu és a hirado.hu, Szlovákiában pedig a hlavnespravy.sk, infovojna.sk és a slobodnyvysielac.sk portálokat vizsgálták. 

Lájkolt szélsőségesek 

A Globsec elemzésből az is kiderült, hogy bejegyzéseivel a legtöbb pozitív visszhangot a Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt, a legkevesebb negatív visszhangot pedig Boris Kollár-féle Sme rodina párt váltja ki. Csehországban a legpozitívabb képpel Tomio Okamura pártja, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD), Magyarországon pedig az Orbán Viktor vezette Fidesz rendelkezik. 

A vizsgálat ezzel nem ért véget, az elemzők továbbra is figyelik, hogy miként reagálnak az oldalak az EPválasztás utolsó napjaira, valamint azt is, hogyan interpretálják majd az eredményeket. (TASR, PC, szh)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?