A szélsőjobb bukása Ausztriában

strache

Kiderült, mi van a nemzeti populisták álarca mögött.

Ritkán látható politikai botránynak vagyunk tanúi. Pénteken atombombaként robbant az osztrák politikában az a videó, melynek főszereplői az Osztrák Szabadságpárt vezető politikusai. Egy bekamerázott ibizai villában Heinz-Christian Strache pártelnök és bizalmasa, Johann Gudenus gátlások nélkül beszélt a magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó fiatal nőnek illegális kampánypénzekről és nagyvonalú állami megbízásokról, melyekkel meg tudnák hálálni az anyagi és mediális segítséget a parlamenti választás előtti kampányban.

Szinte azonnal nyilvánvaló volt, hogy a videófelvétel az osztrák kormánykoalíció végét jelenti. Heinz-Christian Strache alkancellár ugyan próbálta menteni a helyzetet szombati gyors lemondásával, de Sebastian Kurz kancellár számára a Szabadságpárt már vállalhatatlanná vált. Vasárnapra meg is született a döntés az előrehozott választásról, amit szeptemberben tartanak. A drámából azonban hétfőre is jutott: Kurz bejelentette, hogy javasolni fogja a Szabadságpárt által jelölt Herbert Kickl belügyminiszer leváltását. Ez ahhoz vezetett, hogy a Szabadságpárt az összes miniszterét visszahívta a kormányból. Az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt eközben bizalmatlansági indítvánnyal akarja megbuktatni a kancellárt, és szakértői kormány felállítását javasolja szeptemberig.

Sebastian Kurz 2017-ben kockázatos döntést hozott, amikor az európai menekültválságból profitáló jobboldali populista Osztrák Szabadságpártot választotta koalíciós partnernek. A távozó Strache pártja azok közé a jobboldali populista pártok közé tartozik, melyek támogatottsága jelentősen nőtt az elmúlt években. 

Az Európában gombaként szaporodó populista pártok egyik közös vonása, hogy magukat morálisan a korrupt, tradicionális politikai elit ellenpontjának, a nép egyetlen igazi képviselőjének kiáltják ki. Nem meglepő, hogy emiatt a fővonalas konzervatív politikai pártok szinte soha nem működnek együtt a jobboldali populistákkal.

Sebastian Kurz azonban úgy döntött, hogy a kormánykoalícióba bevonva megpróbálja civilizálni az Osztrák Szabadságpártot, és olyan kulcsfontosságú miniszteri tárcákat engedett át neki, mint a külügy, a belügy vagy védelmi tárca. A mostani fejleményeket látva nyugodtan kimondhatjuk, ez a terv teljes csődöt mondott. Sőt, ezzel bizonytalanná vált Sebastian Kurz politikai jövője is, ugyanis Ausztriában jelenleg csak három releváns politikai párt van, és a Strache-botrány miatt jelenleg nehezen elképzelhető a Néppárt és a Szabadságpárt újabb koalíciója. 

Nem tudni, ki készítette a videófelvételt, de nemcsak Ausztria, hanem egész Európa számára fontos, hogy sikerült lerántani Strache álarcát. A populisták ugyan sokat és nagy átéléssel beszélnek nemzetről és nemzeti érdekekről, de a videó világosan megmutatja, hogy a hatalomért folytatott küzdelemben akár orosz oligarchák pénzétől és befolyásától sem riadnának vissza. Fontos, hogy ez a videó még az európai parlamenti választás előtt nyilvánosságra került, ugyanis a szavazók egyre nagyobb része kerül a jobboldali populista pártok bűvkörébe. Matteo Salvini, Marine Le Pen, Geert Wilders és társaik arra készülnek, hogy meghatározó erővé váljanak az Európai Parlamentben, miközben több forrásból is szivárognak információk arról, hogy ezeket a pártokat a Kreml is szeretné felhasználni stratégiai céljainak elérése. Strache bukása talán képes meggyőzni a még bizonytalan európai szavazók egy részét arról, hogy a populista pártok álarca mögött gyakran egy kevésbé szimpatikus belső rejtőzik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?