A Citroën 19_19 Concept tanulmány a technológia és a kényelem csúcsa

19

A városi közlekedéshez kifejlesztett elektromos tanulmány, az Ami One koncepció után a Citroën bemutatja legújabb elektromos tanulmányautóját, a 19_19 Conceptet, amely a márka századik évfordulóját ünnepli, és a városon kívüli mobilitásról alkotott jövőképét fejezi ki. 

A látványos megjelenésű, csúcstechnológiás 19_19 Concept tanulmányt a repüléstechnológia ihlette. Az utastér rendkívüli kényelmet ígér, az intelligens futómű azt az érzetet kelti a bent ülőkben, mintha az út felett repülnének. Az innovatív és futurisztikus tanulmány 800 km hatótávot, négyes szintű önvezetési technológiákat és interaktív személyi asszisztenst kínál. 

Átlátszó kapszula 

A teljesen üvegezett karosszériának köszönhetően a 19_19 Concept egy óriási buborékra hasonlít. A teljesen lekerekített utascella oldaláról mintha egy repülőgép szárnyai bontakoznának ki, ami fokozza az autó robusztusságának és szélességének érzetét. 
Az elöl feketére, hátul kékre színezett plexiüveg finom utalás a legendás Petite Rosalie kék kivitelére. Elöl be lehet látni az utastérbe, míg a hátsó ablakokon mikroperforált, sötétített filmréteg védi a bent ülők privát szféráját. 

A 19_19 tanulmány formatervét az aerodinamika jegyében tervezték meg. Elöl plexiüvegből készült, alsó és felső részből álló, kettéosztott motorházfedelet találunk. A felső rész magasan a sárvédők fölé emelkedik, és egyszerre tölti be a légterelő és a full LED-es lámpatestek foglalatának szerepét. Ez utóbbi magába foglalja a Citroën márkajelzést és az Origins logót. 

Mintha a Good Yearrel közösen kifejlesztett, XXL méretű (930 mm átmérőjű felnik, rajtuk 255/30 R30 gumiabroncsok) kerekekre építették volna az autót. A gumiabroncsok és a felnik optikailag teljesen eggyé válnak, a gumik túlnyúlnak a felniken; ez a kialakítás remek akusztikai komfortot eredményez. A karosszériától különváló, ugyanakkor a kerekekkel egybesimuló sárvédők teljesen különálló kerekek benyomását keltik: mintha a fülke négy gömbön nyugodna, az út felett lebegve. A felniközepeken megjelenő Citroën Origins emblémák menet közben is álló helyzetben maradnak. 

Rendkívüli kényelem 

A 19_19 Concept különleges világot kínál az autóban utazóknak. A vezetőhelyen intuitív kezelőszerveket találunk, magasra helyezett kijelzőt a szélvédőre vetített vezetési információkkal, ultrakényelmes vezetőülést és a fejtámaszba épített hangszórót. Az első utas maximális kényelméről fotelülés és motoros, állítható lábtartó gondoskodik, míg hátul kanapéra emlékeztető üléseket találunk. Az utasoknak különálló hangzónákat alakítottak ki, ahol mindenki a zenei ízlésének megfelelő, személyre szabott akusztikai tartalmakat élvezheti. A minimalista műszerfal alsó, üvegezett része filmkivetítőként szolgál. A márványhatású, lebegő kormány közepén található képernyőn a Citroën logók futnak végig a kezdetektől napjainkig. Az ajtók ellentétes irányba nyílnak, és mivel nincs B oszlop, könnyű és kényelmes a beszállás az autóba. 

A személyi asszisztens a műszerfalon elhelyezett henger formájában jelenik meg. A mesterséges intelligenciával rendelkező asszisztens interaktív kapcsolatban áll az autóval és az utasokkal. Vezetés közben aktív, de nem veszi át az irányító szerepet a vezetőtől. Önvezető üzemmódban a kormány és a pedálok visszahúzódnak, míg a személyi asszisztens a műszerfal fölé kerül, ahol egy nagy képernyőn követheti az eseményeket a vezető. A személyi asszisztens egyébként természetes nyelvű hangfelismeréssel rendelkezik, melyet egy Szilícium-völgybeli startup, a SoundHound Inc fejlesztett ki. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?