Négyszeres a szélütés kockázata, ha keveset alszik

alvászavar

Az alvászavar hasonló szívroham-kockázattal jár, mint a dohányzás – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a forgolódóknál négyszeresére növekszik a sztrók vagy szélütés veszélye is a jó alvókhoz képest.

A rossz alvás épp olyan egészségügyi kockázatot jelent, mint a nikotinfüggőség, Az alvászavarban szenvedők – akik napi hét óránál kevesebbet pihennek – négyszer akkora sztrókveszélynek vannak kitéve, ráadásul növekszik náluk a szívroham előfordulásának gyakorisága is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya nemcsak a dohányzással, hanem a mozgáshiánnyal is párhuzamba állítja az alvásproblémákat. 

Az alvás témaköre korántsem olyan magától értetődő, mint amilyennek tűnik. Az alvászavarok nagyban növelik a szívroham és a sztrók kockázatát is. A rossz alvás csökkenthető kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri betegségekre nézve csakúgy, mint a dohányzás, a mozgáshiány vagy a kiegyensúlyozatlan táplálkozás

– fogalmazott Valerij Gafarov professzor. 

„A legtöbb embernek éjszakánként 7-8 óra alvásra van szüksége. Akinek gondjai vannak a pihenéssel, annak érdemes orvoshoz mennie” – tette hozzá a szakértő. A vizsgálat során 657 férfit vettek górcső alá, akik közül mindannyian 25 és 64 év közöttiek voltak, illetve egyiküknek sem volt szívrohama, sztrókja vagy cukorbetegsége.

Alvásuk minőségét 1994 óta kísérték figyelemmel a Jenkins-skála segítségével. A nagyon rossz, rossz és gyenge alvás számított alvászavarnak. A megfigyelési időszak 14 évig tartott. Ezalatt rögzítették a szívroham és a sztrók előfordulását is. A szívrohamot kapó résztvevők 63 százalékának volt alvászavara. Náluk 2-2,6-szeresére nőtt a szívroham veszélye és 1,5-4-szeresére a sztrók kockázata. 

Az alvászavarokat már eddig is összefüggésbe hozták a szorongással, a depresszióval, az ellenséges viselkedéssel és a kimerültséggel. Gafarov professzor a dubrovniki EuroHeartCare konferencián mutatta be az eredményeket, és hozzátette, hogy a halálozások több mint fele szív- és érrendszeri okokra vezethető vissza.

(nőinetcafé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?