Ján Kuciak ma lenne 29, Kočner pedig ma 56

kočner kuciak

Ján Kuciak meggyilkolt oknyomozó újságíró ma lenne 29 éves, Marián Kočner pedig ma lett 56.

Ugyanazon a napon, május 17-én született Ján Kuciak oknyomozó újságíró és a meggyilkolásának megrendelésével gyanúsított vállalkozó, Marián Kočner is. Kuciak a mai napon lenne 29 éves, a vállalkozó ma 56.

Érdekes

A Kuciak-ügy kronológiája:

2018. Február 21. - Az esti órákban meggyilkolják Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát.

Február 26. - A rendőrség igazolja, hogy Ján és Martina holttestét találták meg nagymácsédi házukban. Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány kijelenti, hogy a gyilkosság legvalószínűbb oka Kuciak munkája volt.

Február 27. - Robert Fico kormányfő sajtótájékoztatóján megmutatja az egymillió eurós jutalomdíjat, amit a kormány az elkövetők nyomravezetéséért akar kifizetni.

Február 28. - A szlovák és számos külföldi lap egységesen közli Kuciak utolsó írását, amely az olasz ‘Ndrangheta maffia és a Smer embereinek összefonódására utal.

Március 9. Szlovákiában a rendszerváltás óta nem voltak olyan tömeges tüntetések, mint ezen a napon. Országszerte összesen körülbelül 120 ezer ember tüntetett, csak a fővárosban 60 ezren gyűltek össze. A kormány bukását, a rendőrfőkapitány és a főügyész távozását, a Kuciak-gyilkosság mielőbbi kivizsgálását követelték.

Március 14. - Robert Fico kormányfő lemond tisztségéről. Március 22. - Andrej Kiska államfő Peter Pellegrinit nevezi ki kormányfőnek. Az újonnan kinevezett kabinetben csak a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, a kulturális és az egészségügyi miniszter cserélődött le. 

Április 16. - Hetekkel később lemondott tisztségéről Tomáš Drucker is, akit az egészségügyi tárca éléről helyeztek át a belügyminisztérium élére. Helyére került Denisa Saková, a tárca korábbi államtitkára, Robert Kaliňák volt belügyminiszter jobbkeze.

Április 17. - Peter Pellegrini kormányfő bejelenti, hogy Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány egy hónapon belül lemond tisztségéről.

Május 5. - Ján Kuciak és Martina Kušnírová tervezett esküvőjének napján gyászszertartást és emlékkoncertet tartottak Martina szülőfalujában. „Furcsa érzések kavarognak bennem. Ma esküvőn kellett volna lennünk, ahelyett itt vagyunk” – mondta Ján apja, Jozef Kuciak.

Június 20. - A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) emberei őrizetbe veszik Marian Kočner vállalkozót váltókkal összefüggő bűncselekmény és adócsalás gyanúja miatt.

Szeptember 17. - A rendőrség közzéteszi egy férfi fantomképét, akit a gyilkosság kapcsán keresnek. Hamarosan beazonosítják az illetőt, akinek viszont semmi köze nem volt a gyilkossághoz, röviddel ezután öngyilkos lett.

Szeptember 27. - A NAKA razziát hajt végre Gútán, a Kuciak-gyilkosság kapcsán összesen hat személyt tartóztatnak le. A rendőrség végül három személyt (Sz. Tamás, M. Miroslav, A. Zoltán) hagy rács mögött gyilkosság és egyéb súlyos bűncselekmény gyanújával. 

Szeptember 28. - Komáromban letartóztatják Alena Zs.-t. A három korábban letartóztatott személlyel együtt vizsgálati fogságba kerülnek a Kuciak-ügy kapcsán.

Október 4. - A. Zoltán együttműködik a rendőrséggel, s vallomásában állítólag azt állítja, hogy a gyilkosság valódi megrendelője Marián Kočner volt. A gyilkossági ügyben mindeddig hivatalosan nem gyanúsították meg a kétes múltú vállalkozót.

Október 6. - A Főügyészség szerint a Kuciak-ügyben gyanúsított Alena Zs. és Sz. Tamás Peter Šufliarsky főügyészhelyettes, Maroš Žilinka ügyész és Daniel Lipšic volt belügyminiszter gyilkosságát is tervezte.

2019. január 3. - Kiderül, hogy Alena Zs. számos befolyásos személlyel is kommunikált a korábbi években, egyebek mellett Martin Glváččal, a parlament alelnökével (Smer), René Vanek főügyészhelyettessel, akit emiatt leváltottak tisztségéből, de Boris Kollárral is, a Sme rodina elnökével. 

Február 17. - Jaromír Čižnár bejelenti, hogy az első vádemelési javaslatok a Kuciakügyben idén nyárra készülhetnek el.

Március 22. - Megszerezte a Denník N lap a Marián Kočner vállalkozó elleni vádemelési javaslatot, amelyet Ján Kuciak újságíró meggyilkolása kapcsán dolgoztak ki a hatóságok. A dokumentumokból egyebek mellett kiderül, hogy Kočner nem látott problémát abban, ha megöli ellenségeit, befolyásos emberek zsarolására a gyilkossági ügy másik gyanúsítottját, Alena Zs.-t használta ki.

Április 3. - Marian Kočner vallomást tesz a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen (NAKA), tagadja a vádakat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?