A kassai acélműben marad a négynapos munkahét

Pozsony |

A 12 ezer embert foglalkoztató kassai U. S. Steel acélmű dolgozói e hónapban még biztosan egy nappal rövidebb munkahétre számíthatnak. A cégvezetés szerint azonban a négynapos munkahét, amely miatt csökkent a dolgozók fizetése, akár több hónapig is maradhat.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy fenntartsuk a jelenlegi foglalkoztatottságot, az acéliparban azonban napról napra rosszabb a helyzet. Már az idei első negyedév is rosszra sikeredett, és az év hátralevő részére sem bizakodunk látványosabb javulásban” – nyilatkozta kedden James E. Bruno, a kassai acélmű elnöke, miután találkozott Peter Žiga gazdasági miniszterrel. Az acélmű elnöke ezért úgy látja, hogy a rövidített munkahét több hónapig is eltarthat. Hogy pontosan meddig, arra azonban nem válaszolt. A szakszervezettel egyelőre júniusban szeretnének megegyezni.

„Az európai acélipar nincs könnyű helyzetben, épp ezért értékeljük a U. S. Steel igyekezetét, hogy fenntartsa a foglalkoztatottságot. A cégvezetéssel arról tárgyaltunk, hogy a kormány miben segíthetné őket”

– nyilatkozta Žiga.

„Az alkalmazottak azért a munkanapért, amelyen otthon maradnak, a bérük 70 százalékát kapják meg” – nyilatkozta Ján Bača, a társaság szóvivője. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak nagyjából 6 százalékkal alacsonyabb fizetésre számíthatnak a rövidített munkahét miatt. A társaságnál a dolgozói munkakörökben tavaly 1746 euró volt a bruttó átlagfizetés. Bača szerint a csökkentés megtakarítást jelent a cégnek, ugyanakkor ezzel elkerülhetők az elbocsátások. „Eredetileg abban egyeztünk meg, hogy a rövidített munkahét csak májusra lesz érvényes” – nyilatkozta még április végén Juraj Varga, a Kovo U. S. Steel Košice szakszervezet elnöke. Az acélműben jelenleg sztrájkkészültség van, mivel a szakszervezet kilenc fordulót követően sem tudott megegyezni a cégvezetéssel a kollektív szerződés bérkiegészítéséről. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?