Életbe lépett a himnusztörvény

himnusztörvény tiltakozás
Pozsony |

A parlament tegnap elhalasztotta a nagy port kavart himnusztörvény ismételt módosítását, így ma életbe lépett az eredeti változat. A jogszabály értelmében a járási hivatalok ma már bírságolhatnak a magyar himnusz énekléséért vagy lejátszásáért.

A napirend szerint a parlament tegnap este döntött volna a Híd képviselői által benyújtott törvénymódosító javaslatról, amely rendezné az állami jelképekről szóló szabályozás körül kialakult helyzetet. A döntést azonban elnapolták. A halasztást Tibor Bernaťák (SNS) indítványozta és a koalíciós SNS, illetve Smer, valamint az ellenzéki Sme rodina frakciójának és több független képviselőnek a szavazatával fogadták el. Ez egyben azt is jelenti, hogy a himnusztörvényként ismerté vált jogszabály SNS-es módosítása ma hatályba lépett.

Mától 7000 eurós büntetés járhat a himnuszéneklésért

Fiala-Butora János jogász, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának munkatársa korábban elmondta, mostantól a külföldi országok himnuszát akkor kell lejátszani, és csak akkor játszható le, ha jelen van az adott állam delegációja. A jogszabály ezzel a kiemelt eseményekre nézve megtiltja a külföldi, így a magyar himnusz éneklését és lejátszását is, hacsak nincs jelen az adott ország küldöttsége. Ha valaki egy rendezvényen nem tartja be a törvényt, akkor csak az eseményt szervező jogi személyt bírságolhatják meg, de valójában az éneklő magányszemélyek is törvénysértést követnek el. Őket azonban nem lehet pénzbírsággal sújtani. A jogi személyekre az illetékes járási hivatalok legfeljebb 7000 eurós bírságot szabhatnak ki. "A jogszabály teret ad a hatóságoknak a magyar himnusz elleni fellépésre. Ők maguk fogják értelmezni a törvényt, és úgy járnak el, ahogy helyesnek tartják" - magyarázta Fiala-Butora.

A törvényhozás ma újra módosíthatja a himnusztörvényt

A Híd az SNS-es változat elfogadása után egy olyan módosító-javaslattal állt elő, amely valamelyest rendezné a helyzetet. Az állami jelképekről szóló törvény a Híd módosítása után is kimondaná, hogy a szlovák állami himnusz lejátszására vagy eléneklésére állami ünnepeken, emléknapokon, évfordulókon és más, országos vagy helyi jelentőségű események alkalmával kerül sor. Illetve azt is, hogy más állam himnuszát akkor játsszák le, ha jelen van az adott állam hivatalos küldöttsége. A Híd módosítása értelmében azonban ez a rendelkezés nem érintené a „természetes vagy jogi személyek azon jogát, mely lehetővé teszi, hogy lejátszhassák vagy elénekelhessék egy másik állam himnuszát”. A korábban gyorsított eljárásba utalt jogszabály-módosításról akár ma is szavazhatnak, ezt követően az államfőnek 15 napja van arra, hogy aláírja azt és ezzel a törvény hatályba lépjen.

Fiala-Butora szerint a Híd által javasolt változtatás csak az akut problémát orvosolja. "Nem lesz tilos a magyar himnusz éneklése, nem lesz érte büntetés, de továbbra is nehezen értelmezhető a törvény, nem érteni, hogy mit ír elő és mit tilt. Jobb lett volna az egész szöveget átfogalmazni" - nyilatkozta a jogász.

Dostál: Nem kell szabályozni a külföldi himnuszokat

Tegnap Ondrej Dostál ellenzéki képviselő is a törvény átfogalmazását javasolta. Az általa benyújtott módosítás értelmében a törvény egyáltalán nem szabályozná a külföldi országok himnuszainak előadását. A képviselő szerint mivel a törvény a szlovák állami jelképek használatáról szól, nincs értelme belefoglalni a külföldi országok himnuszait szabályozó passzust. Dostál rámutatott: ha a törvényben nem említenék más államok himnuszait, akkor eleve nem kerülne sor azok előadásának korlátozására. „Mindenki annyiszor játszhatja le vagy énekelheti el majd a himnuszát, ahányszor jól esik neki” – szögezte le. Hozzátette: a külföldi himnuszok lejátszását egyébként sem kell törvényben szabályozni, ezen a téren elegendő útmutatást nyújtanak a protokoll szabályok.

A Híd képviselői is megszavazták a himnusz betiltását

A parlament március 27-én szavazott az állami jelképekről szóló törvény SNS-es módosításáról. Ekkor fogadták el a szigorítást, melyre a 13 tagú Híd-frakcióból kilencen voksoltak igennel. A kilenc hidas közül hatan magyarok. A nyilvánosság csak egy héttel később figyelt fel a dologra. A képviselők később bocsánatot kértek. Abban az esetben, ha a törvényt nem sikerül módosítani, Vavrek István hidas képviselő a személyes következmények levonásának fontosságáról beszélt, Balódi László pedig ebben az esetben a mandátumát is visszaadná. A Híd elnöke, Bugár Béla pedig kijelentette, ha nem sikerül módosítaniuk a magyar himnusz éneklését is betiltó törvényt, akkor kiléphetnek a kormánykoalícióból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?