Kiska nem írja alá az állami jelképekről szóló törvény módosítását

A parlament elfogadta a Párizsi szerződés ratifikációját
Pozsony |

Andrej Kiska köztársasági elnök ezúttal sem írja alá az állami jelképekről szóló, az SNS által beterjesztett törvény módosítását – tájékoztatta a TASR-t az elnöki iroda. A törvény életbe lép, a parlament a múlt héten megtörte az elnöki vétót, 86 képviselő megszavazta a módosítást. Az állami jelképek használatára különleges szabályok vonatkoznak.

 

Új kifejezéseket építettek be a törvény szövegébe, például: „állami jelképek" vagy „nemzeti szimbólum". Andrej Kiska úgy ítélte meg, hogy a törvény rendelkezései összeegyeztethetetlenek a jogbiztonság elvével és a jogállamisággal. Kritizálói szerint a törvény tiltja egy másik ország himnuszának lejátszását és énekét nyilvános rendezvényeken, kivéve, ha az állam hivatalos küldöttsége jelen van.

Az állami szimbólumhoz kapcsolódó változások például a sportolókra vonatkoznak. A jelentős sportversenyeken és az azokra való felkészüléskor kötelesek viselni ezeket a jelképeket a sportruházatukon. „A sportruházat egyéb grafikai elemei – a rajtszám kivételével - nem lehetnek hangsúlyosabbak az állami jelkép ábrázolásánál” – áll az anyagban.

A módosítás olyan kifejezéseket is bevezet és meghatároz, mint például az „állam jelképe” vagy „nemzeti szimbólum”. Az állam jelképe a javaslat szerint a hármas halom közepén álló kettős keresztet. A kereszt szára és szélei kiszélesednek, a halmok lekerekítettek. „Az állami címer ugyanolyan védelmet élvez, mint a Szlovák Köztársaság szimbólumai" – áll a módosító javaslatban.

 

Magán- és jogi személyek is használhatják ezt a szimbólumot. „Használatának azonban méltóságteljesnek kell lennie" – hangsúlyozta az SNS.

A módosítás a bírságok összegét is szabályozza. A jogi személyekre kiszabható pénzbüntetés felső határa az eddigi 6638 helyett 10 000 euró. Az SNS az indoklásban rámutatott, hogy bizonytalanságok vannak az állami jelképek használatával kapcsolatban, különösen, amikor külföldön képviselik Szlovákiát, valamint az elektronikus kommunikációban és digitális formában. Az SNS szerint előfordul, hogy az állami szimbólumokat nem megfelelően ábrázolják.

A párt akkor hozakodott elő a módosító javaslattal, miután megfogalmazta fenntartásait a hokicsapat mezein ábrázolt új logóval kapcsolatosan. A logó a pozsonyi Comenius Egyetem szakembereinek sem tetszett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?