Megragadott pillanatok: újra a ManCity a PL tetején

Manchester City

A Manchester City története során hatodik alkalommal megnyerte az angol élvonalbeli bajnokságot, miután a Premier League 38. fordulójában idegenben verte 4–1-re a Brighton & Hove Albiont. Pep Guardiola csapata ezzel megvédte bajnoki címét. A nagy rivális Liverpool ezúttal sem botlott, és 2–0-ra legyőzte a Wolverhampton Wandererst, de ezzel együtt a klub újra alulmaradt a bajnoki címért folytatott versenyfutásban, ahogy az 1989/1990-es szezon óta minden évben. 

11,7 milliméter a világ

A Liverpool 2019. január 3-án hétpontos előnnyel vezette a Premier League-et. Jürgen Klopp csapata ekkor még veretlen volt, és azzal a céllal utazott Manchesterbe, hogy legyőzze a regnáló bajnokot, tíz pontra növelve a két csapat közti különbséget – potenciálisan eldöntve a bajnokságot. 

A 18. percben 0–0-s állásnál Sadio Mané szúrta kapura a labdát Ederson mellett, amely először a kapufát találta el, és már szinte mindenki gólt kiáltott, amikor érkezett John Stones és kikotorta a labdát a gólvonalról.

„Egészen különleges pillanat volt ez a számomra. Nem tudom megmagyarázni, de rögtön tudtam, hogy ez egy igazán fontos mentés volt” – mondta Stones immár a PL-trófeát szorongatva a Brighton otthonában, miután a Manchester City egyetlen ponttal megelőzte a Liverpoolt a PL 2018/2019-es kiírásában. 

Jürgen Klopp csapata 97 ponttal végzett a második helyen, ami azt jelenti, hogy a Pep Guardiola-féle Manchester City uralkodásán kívül minden Premier League-szezonban bajnok lett volna a csapat – 27-ből 25 alkalommal. Csakhogy a City tavaly 100, idén pedig 98 pontig jutott. Elsősorban a nagy tavaszi menetelésnek köszönhetően.

A nagy menetelés

A Liverpool legyőzése után a következő kulcsmomentum január 29-én jött el. Bár a City vezetett, Rondón és Matt Richie góljaival a semmiből fordított a Newcastle, és Rafa Benítez csapata végül le is győzte ellenfelét. Másnap a Liverpoolnak megvolt az esélye, hogy visszaállítsa a két csapat közti korábbi, hétpontos különbséget, de csak egy 1–1 jött össze a Leicester ellen, ami ötpontos előnyt jelentett a nehéz sorozat előtt álló Cityhez képest. 

Guardiola csapata azonban felnőtt a feladathoz, és nyolc nap alatt három nagy csatát nyert meg az Arsenal, az Everton, majd a Chelsea ellen – a londoni kékeket 6–0-val mosva le. Érezhető volt: a City megérezte a vérszagot, és bár hátrányban van, extra teljesítmény kell a Liverpooltól, hogy megőrizze a helyét. 

Külön keserűség lehet Jürgen Klopp csapata és különösen a szurkolók számára, hogy az újabb fordulat éppen a legnagyobb rivális, az Everton ellen jött el. A derbi 0–0-val ért véget, és ezen a meccsen csúszott ki a Liverpool kezéből saját sorsának irányítása. Itt dőlt el, hogy akkor sem biztos, hogy bajnok lesz a csapat, ha megnyeri minden hátralévő meccsét. 

Érdekes

PL-SZÁMHÁBORÚ

0 Szinte alig fordul elő a PL-ben – így idén sem –, hogy egy csapat 0-s gólkülönbséggel zárja a szezont. 546 „lehetőségből” erre csak 5-ször került sor. 

1 A Liverpool lett az első csapat az angol bajnokság történelmében, amely 30 győztes meccsel sem lett bajnok. Hasonlóképp: az sem fordult elő soha korábban, hogy valaki csak egyetlen meccset veszítsen, és ne legyen bajnok. 

8 A nyolcadik alkalommal dőlt el az utolsó fordulóban a PL-cím, ebből háromszor a City lett a bajnok (2011/12, 2013/14 és 2018/19).

12 Trent Alexander-Arnold 12 gólpasszt adott a szezonban, ez a valaha volt legjobb PL-mutató egy védőtől. 

15 15 év, 443 meccs, 202 kapott gól nélküli találkozó, 280 győzelem és 4 bajnoki cím után Petr Čech elköszönt az angol ligától.

18 A Brighton ellen David Silva a 18. gólpasszát adta Agüerónak a PL-ben. Ennél többet csak Anderton adott Sheringhamnek (20), McManaman Fowlernek (20), és Lampard Drogbának (24).

32 A ManUnited 32 ponttal végzett a bajnok mögött. Ennél még akkor is kisebb volt a hátrányuk, amikor kiestek az első osztályból (1973/1974, 30 pont).

1067 Christian Eriksen gólja volt az 1067. gól az idei PL-szezonban, és ez új rekord a sorozat történetében.

 

Egy nap majd megnyerjük

Az újabb esély a Manchester City drámai BL-búcsúja után villant fel. A vereség után a sportigazgató, Txiki Begiristain, Pep Guardiola és jó barátja és segítője, Manuel Estiarte magába zuhanva, a világ végét vizionálva, füstölgő romhalmazként várta a kaszást – túldramatizálva a helyzetet, ahogy az minden rendes mediterrán lelkületű férfitól elvárható. 

Khaldoon Al Mubarak klubelnök azonban egy másik világban nevelkedett. 

„Sosem tudjuk majd a futball minden részletét kontrollálni. Egy nap majd megnyerjük a Bajnokok Ligáját. De akkor sem fogunk majd jobb, szebb focit játszani, mint ma. Mert – kiesés ide vagy oda – ez a játék a csúcs. Menj, Pep, nyerjétek meg a bajnokságot, majd az FA-kupát. Ez már most is egy nagyszerű szezon, de ezzel a két kupával újra te leszel a király Angliában” – öntött lelket szavaival minden érintettbe az elnök, és a City fel is tápászkodott a padlóról. 

A csapat először visszavágott a Tottenhamnek a BL-kiesésért, majd legyőzte a városi rivális Unitedet is, és ezzel elfogytak az ellenfeleknek osztott lapok, reálisan nézve nem volt igazi esélye annak, hogy a City pontot veszítsen a hátralévő mérkőzéseken, még ha a Leicester meg is izzasztotta a gárdát, és végül Kompany iszonyatos bombagólja kellett a sikerhez. De meglett: Guardiola utolsó tíz szezonjából nyolcadik alkalommal lett ismét bajnok. 

„Hogy eljöjjön ez a nap, 14 meccsből 14-et meg kellett nyernünk. Soha nem volt ilyen nehéz dolgom egy bajnoki címmel. Soha. Éppen ezért gratuláció illeti a Liverpoolt is. Egy 100 pontos szezon után törvényszerű lett volna a visszaesés, de ők nem engedték, hogy lankadjon a figyelmünk. A Liverpool nélkül nem értünk volna el 98 pontot új szintre emelve a PL-küzdelmeket. Tudom, hogy jövőre még nehezebb lesz, de mi is erősebbek leszünk, készen az új feladatokra, kihívásokra. Egy év múlva ugyanígy ünnepelni akarok, mint most” – nyilatkozta Guardiola a mérkőzést követően. 

Jürgen Klopp szintén arról beszélt, hogy mennyire büszke a csapatára. 

„Itt állunk 97 ponttal, egy újabb győztes meccsel, amin nem kaptunk gólt. Elképesztő, hihetetlen szezont produkáltak a srácok, minden elismerésem, nem is lehetnék büszkébb rájuk. Gratulálok ugyanakkor a Manchester Citynek, hiszen ők még jobbak voltak, még ha csak egy ponttal is. Nem bánok semmit, nem sírunk vissza semmit, mindent kitettünk a pályára a szezonban. A meccs közben éreztem a stadion reakcióiból, hogyan alakul a másik összecsapás, de csak egy pillanatig reménykedhettünk. Ez van. A címet ugyan nem nyertük meg, de ne felejtsük el, mennyit léptünk előre: tavaly 75 ponttal végeztünk, most 97-tel. Ez elképesztő, különleges teljesítmény. Egy kulcsember sem távozik a csapatból, jövőre is itt leszünk, jövőre is megpróbáljuk” – mondta a BBC-nek adott értékelésében a német mester. 

Mindkét csapatnak egy-egy mérkőzése maradt hátra a szezonból: a Manchester City a Watford ellen lép pályára az FA-kupa-döntőn május 18-án, míg a Liverpool a Bajnokok Ligája-trófeáért küzd meg a Tottenhammel június 1-jén, Madridban.  

 

Érdekes

A Liverpool 2018/2019-es PL-szezonja

* Elért pontszám: 97

* A legkevesebb kapott gól

* Virgil van Dijk az év játékosa

* Alisson Becker: legtöbb kapott gól nélküli meccs 

* PL-gólkirályok: Sadio Mané és Mohamed Szalah (22-22)

* A bajnokság utolsó 70 napján nem vesztett pontot a csapat

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?