Dostál kihagyná a törvényből a külföldi himnuszokra vonatkozó részt

Pozsony |

Ondrej Dostál parlamenti képviselő, az SaS-frakció tagja szerint indokolatlan, hogy az állami jelképekről szóló törvény szabályozza más államok himnuszának eléneklését vagy lejátszását. Ezzel összefüggésben előterjesztett egy saját módosító javaslatot.

 

Dostál szerint a legegyszerűbb az lenne, ha a törvényből teljesen kihagynák az arra vonatkozó részt, hogy mikor játszható le egy másik állam himnusza. Rámutatott: ha a törvényben nem említenék más államok himnuszait, akkor eleve nem kerülne sor azok lejátszásának vagy eléneklésének korlátozására. „Mindenki annyiszor játszhatja le vagy énekelheti el majd a himnuszát, ahányszor jól esik neki” – szögezte le. Hozzátette: a külföldi himnuszok lejátszását egyébként sem kell törvényben szabályozni, ezen a téren elegendő útmutatást nyújtanak a protokoll szabályok.

Sárközy Irén (Most-Híd) azt válaszolta, hogy megérti Dostál szándékát, ugyanakkor továbbra is ragaszkodik a Most-Híd által előterjesztett törvényjavaslathoz, amely módosítaná a vitatott, külföldi himnuszokat érintő szövegrészt. „Az emberek többsége nem jogász, bizonyos megfogalmazások nekünk is problémát okoznak” – ismerte el, hozzátéve, hogy az általuk benyújtott javaslat megfogalmazása közérthető és egyszerű. Úgy véli, csak így lehet megelőzni az esetleges félreértelmezéseket.

Az SNS által jegyzett, állami jelképekről szóló törvény Most-Híd által javasolt módosítását a parlamenti képviselők hétfőn (5. 13.) második olvasatba utalták. A törvénymódosító javaslatról a képviselők gyorsított eljárásban döntenek. A javasolt módosítás a Most-Híd képviselői szerint biztosítaná, hogy a természetes és jogi személyek továbbra is lejátszhassák, illetve elénekelhessék egy másik ország himnuszát.

Az SNS által jegyzett, állami jelképekről szóló törvényt Andrej Kiska államfő megvétózta, a vétót azonban a plénum pénteken (5. 10.) megtörte. Mivel az elnök a jogszabály egészét utalta vissza a parlamentnek újratárgyalásra, nem kerülhetett sor annak módosítására, csupán a törvény elutasítására vagy újbóli elfogadására. A törvény mellett 86 képviselő szavazott. Az tehát továbbra is tartalmazza a külföldi himnuszok lejátszására és éneklésére vonatkozó, vitatott rendelkezést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?