Le Pen: Európa nagy változás előtt áll

Marine Le Pen
Pozsony |

Történelmi pillanatnak nevezte pozsonyi látogatását Marine Le Pen, aki Boris Kollár meghívására érkezett a fővárosba. Megjelenését több hazai politikus is bírálta.

 

Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke mellett a parlament elnöke, Andrej Danko is elítélte a szélsőjobboldali politikus meghívását, hangsúlyozta, különbség van hazafiság és nacionalizmus között. „A nacionalizmusnak nem szabad szétszakítania az Európai Uniót” – jelentette ki. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a patriotizmus és a nacionalizmus között kicsi a különbség. „Egy patrióta például a hagyományok védelméről beszél. De egy nacionalista, egy szélsőséges, mások ellen hangol. Ez a különbség, Le Pen pedig mások ellen dolgozik” – mondta.

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás elnöke szeretné, ha Európában nagy változás állna be. „Európa megtagadja a nemzetektől a saját egzisztenciájukat, és az emberek ezt elutasítják” – mondta Le Pen Pozsonyban. 

„Le Pen szlovákiai látogatása egy nacionalista csoport kialakítását szolgálja az Európai Parlamentben, és ehhez a csoporthoz most a Sme rodina is jelentkezett” – mondta lapunknak Radovan Geist uniós szakértő. „Nem gondolom, hogy a találkozás segíthetné a Sme rodinát a közelgő választáson, a szlovák választók más tényezők alapján döntenek” – fűzte hozzá a szakértő. 

A még vasárnap este Pozsonyba érkező Le Pen először informális vacsorán vett részt a Sme rodina vezetőjével, aki Facebook-oldalán tett közzé képeket az estéről. A bejegyzésben leírja, hogy négy dolog köti össze őket: a schengeni határok és a tradíciók védelme, az emberek munkához való jogának biztosítása és a családok védelme.

Az 50 éves Marine Le Pen egyébként 2011 óta vezeti a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot, amely 2018 júniusában nevet változtatott. A 47 éve apja, Jean-Marie Le Pen által alapított párt új neve Nemzeti Összefogás (RN). A névváltoztatás „nagyon fontos, történelmi pillanat mozgalmunk életében” – hangsúlyozta Le Pen, hozzátéve: „Képzeljék el, hogy az EU támogatói lesznek kisebbségben tavasszal, az egész Európa-pártiság szétporlik”. A valaha a francia politika rivaldafényében fürdő nacionalista Le Pen képe korábban elhomályosult, amióta 2017-ben vereséget szenvedett Emmanuel Macronnal szemben az elnökválasztáson, ám napjainkban újra aktivizálta magát. Marine Le Pen sokat dolgozott azon, hogy megtisztítsa az apjával 1972-ben közösen alapított bevándorlásellenes párt imázsát a fajgyűlölet és az antiszemitizmus bélyegétől. Az alapító 90 éves Jean-Marie Le Pent 2015-ben lánya a párt örökös tiszteletbeli elnökének tisztségétől is megfosztotta.

A migráns- és unióellenes párt homlokzatának újrafestése olyan jól sikerült, hogy az EP-választás előtt Marine Le Pen 22 százalékot tudhat maga mögött Franciaországban, miközben Macron pártja, a jobboldali Nemzeti Összefogás (RN) csak 21,5%-os támogatottsággal bír. A pártelnök napjainkban sorra tárgyal a hasonló elveket valló európai politikai formációkkal, ennek keretében a visegrádi négyek valamennyi, a menekültekkel szemben szigorú álláspontot képviselő pártok képviselőivel kapcsolatot keresett – Csehországban például a Tomio Okamura vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párttal. „Örömmel látnánk a magyar és a lengyel kormánypártot a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakcióban a májusi európai parlamenti választást követően” – jelentette ki május elején a Nemzeti Összefogás vezetője. Szívesen fogadjuk mindazokat, akik szerint valójában nekünk van igazunk, és csatlakozni kívánnak – emelte ki Le Pen a jobboldali populista Flamand Érdek (Vlaams Belang) brüsszeli kampányrendezvényén, elsősorban a Fideszt és a lengyel kormánypártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) említve. „Orbán úron áll, hogy úgy látja-e, jobban összetartozik politikailag az Európai Néppárt tagjaival, akik ellene szavaztak, akik megszavazták a migránsok kötelező áthelyezését (...), mint a miénkhez hasonló mozgalmakkal.” Le Penék áprilisban hivatalosan is csatlakoztak a Matteo Salvini kormányzó olasz Liga-elnök populista frontjához, amely Szabadság és Nemzetek Európája néven az euroszkeptikus pártokat gyűjtötte egy ernyő alá. (szh, gondola, atv, só)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?