A hoki-vb alatt a szurkolóknak ingyenes a tömegközlekedés

MHD
Pozsony/Kassa |

A múlt héten kezdetét vette a jégkorong-világbajnokság. Pozsonyban és Kassán is a tömegközlekedésre építettek a szervezők: gyakrabban indulnak a városi tömegközlekedés járatai, bővítették a vonatok kapacitását és a stadionok környékén a szurkolóknak gyűjtőparkolókat alakítottak ki.

Pozsonyban és Kassán is készültek a szurkolók fogadására. A két nagyváros között ingázó rajongók a márciusban elindult Macejko ICvonattal utazhatnak a helyszínek között, de játékosokat, bírókat és küldötteket is szállít a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK).

Van hely a vonatokon

„A ZSSK hét különjáratot indít a világbajnokság alatt a szurkolóknak. Azokon a napokon, amikor a szlovák válogatott játszik, négy másodosztályú vagonnal bővítjük a jégkorongvonat kapacitását, és egy közösségi kocsit is beiktatunk a szurkolóknak, ahol elüthetik az időt útban Kassára” – tájékoztatott Tomáš Kováč, a ZSSK szóvivője.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a szurkolók részletes információkat olvashatnak a www.slovakrail. sk oldalon, ahol jegyet is válthatnak a hokisvonatokra.

Nemcsak a szurkolói vonatokon lesz több hely, hanem további száz IC-járatot is bővítenek egy-egy másodosztályú vagonnal. „Folyamatosan figyeljük a vonatok telítettségét, és szükség esetén tovább bővítjük a kapacitást” – folytatta Kováč.
A péntek délutáni összesítés alapján bőven van hely a Pozsony és Kassa között ingázó járatokon. A vonatok telítettsége 3 és 69 százalék között mozog. A szóvivő mégis azt tanácsolja, hogy aki a világbajnokság ideje alatt Pozsonyból Kassára (vagy fordítva) utazna, időben váltson jegyet a kiszemelt járatra.

Pozsonyban ingyen

Nemcsak a ZSSK, hanem a Pozsonyi Tömegközlekedési Vállalat is bővítette a járatok számát. A hoki-vb alatt több autó-, trolibusz és villamos jár a főállomás és a téli stadion között. A mérkőzésre váltott belépőjegyet felmutatva ingyen utazhatnak a szurkolók a tömegközlekedési járatokon.

Pozsonyban négy nagy kapacitású gyűjtőparkolót alakítottak ki a hoki-vb idejére. A Tyrš rakparton, az ŠKP Dúbravka stadionjánál, az Aranyhomok pihenőnél és a Technická utcában is letehetik a személykocsijukat az autóval érkező szurkolók. Az első három helyen autóbuszokkal is parkolhatnak. A rendőrség a közösségi portálon tájékoztatott arról, hogy ha a mérkőzések előtt vagy után fokozódik a közlekedésbiztonsági helyzet, akkor lezárhatják a Nagyszombati út (Trnavská cesta) egy szakaszát, és a téli stadion környékén is korlátozzák a forgalmat.

Kapcsolódó cikkünk

Kassán sem kell fizetni

Kassán eddig nem okoztak különösebb fennakadást a tömegközlekedésben a városba özönlő turisták. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a Kassai Városi Tömegközlekedési Vállalat (DPMK) már a világbajnokság kezdete előtt nagy kapacitású parkolóhelyeket alakított ki a városba érkező szurkolók részére, és megerősítették a népszerű villamos- és autóbuszjáratokat is.
Az Eperjes felől érkezőknek a Téhányi lakótelepen a Metro bevásárlóközpont mellett 200 férőhelyes, a Tesco hipermarket mellett pedig 80 férőhelyes parkolót alakítottak ki. A Rozsnyó felől érkezők a Kaufland melletti téren, a Hornbach parkolójában és az Optima bevásárlóközpont parkolójában összesen több mint 500 parkolóhely közül választhatnak. A szlovák–magyar államhatár felől érkezők a Cassovia bevásárlóközpont mellett, illetve a Poprádi úti Kaufland bevásárlóközpont mellett hagyhatják autójukat.

A DPMK kommunikációs osztályától megtudtuk, hogy azok a hazai és külföldi szurkolók, akiknek van érvényes belépőjegyük a mérkőzésekre, a vb idején ingyen utazhatnak a városi buszokon és villamosokon, akik pedig igénybe veszik a rendkívüli parkolókat, azokat a rendezvény kirendelt autóbuszaival szállítják a Steel Arénához, a mérkőzések színhelyére.

A külföldieknek drágább

Míg a tömegközlekedésben eddig nem történt komolyabb fennakadás, addig a stadion körüli utak ideiglenes lezárása miatt az autósoknak olykor a szokásosnál türelmesebbnek kell lenniük.

Függetlenül attól, mely csapatok játszanak, a belvárosban túlnyomórészt finn és kanadai szurkolókat látni. Mindegyik szálloda megtelt vendégekkel. Egy-egy mérkőzés előtt és esténként szinte az összes kocsma és fogadó tele van külföldi szurkolóval. Az általunk megkérdezett turisták és szurkolók zöme elsősorban a hazai söröket és a vidék jellegzetes ételeit dicséri.

A világbajnokság kezdete előtt több kassai vendéglátóipari egység, köztük a Tabačka Kulturfabrik is úgynevezett turistaárakat vezetett be. Mint kiderült, a drágább étel- és itallap csak a külföldieknek szól, a hazai vendégek és a visszatérő vásárlók úgynevezett tagsági kártya felmutatásával az eredeti árakért vásárolhatnak.

„A kártyák felmutatásával harminc százalékkal olcsóbban, tehát eredeti áron vásárolhatnak a vendégek. A világbajnokság első napjaiban nagyjából 500 darabot osztottunk ki. A kártyákat természetesen nemcsak a hazaiak vehetik igénybe, hanem a külföldiek is, de igazából az állandó vásárlóink végett vezettük be” – olvasható a Tabačka Kulturfabrik facebookos közleményében.

Mivel a városba érkező turisták túlnyomó része a gazdaságilag fejlettebb nyugati országokból és a tengerentúlról érkezik, többségüket nem zavarja az áremelés.

„Hallottunk róla, hogy egyes éttermek és kocsmák megemelték az árakat, de ha összehasonlítjuk a mi árainkkal, még így is olcsóbban iszunk vagy eszünk, mint odahaza” – mondta lapunknak egy kanadai szurkoló. (béva, nr)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?