Kímélő

dgh

Előfordul, hogy bár látszólag rendesen étkezünk, valamilyen tápanyagból hiányt szenvedünk. Ezt nevezzük rejtett éhezésnek, amikor a szervezet egyes mikrotápanyagokhoz, azaz vitaminokhoz vagy ásványi anyagokhoz nem jut hozzá kellő mennyiségben.

Miért fogyasszunk a reggeli tejes gabonapehely mellé egy pohár friss narancslevet? Mert a C-vitamin, a citromsav segítik a vas felszívódását (a búzakorpa, a tejtermékek, a fekete tea és a kávé pedig csökkentik).

Hüvelyesek: Hiába nagy az ásványianyag-tartalmuk, ha a fitáttartalom miatt nem tudnak jól hasznosulni. Az olyan étrend, amely alapjában véve sok hüvelyest tartalmaz, gátja lehet a vas és cink felszívódásának – ezért ajánlott állati eredetű fehérjék bevitelével kiegészíteni.

Nyers répa: Jó forrása a diétás rostoknak, de ha megfőzzük, akkor a szervezet a benne található karotinoidokat jobban tudja hasznosítani. Mivel ezek zsírban oldódnak, a hasznosulás kedvezőbb, ha egy kis olajat is hozzáadunk a répához.

Növényi eredetű élelmiszerek: Vastartalmuk csak 3–8%-ban hasznosul, mert a bennük lévő ligninek és fitátok gátolják a vas felszívódását. Az állati eredetű élelmiszerekből nagyobb (20% vagy több) a vas hasznosulása. A fitáttartalom csökkenthető áztatással, csíráztatással vagy erjesztéssel.

Sárgarépaleves

Hozzávalók: 5 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1-1 kis zeller és karalábé, maréknyi zöldborsó, 2 újhagyma, aprított zöldpetrezselyem/metélőhagyma, 2 ek. olívaolaj, , fekete bors, szerecsendió, 1,5 l víz.

A zöldségeket megtisztítjuk, kb. egyformára kockázzuk, és olajon, kevergetve pár percig pirítjuk. Megsózzuk, szerecsendiót reszelünk rájuk, borsozzuk, és felöntjük őket forrásban lévő vízzel. Mikor roppanósra főttek, a levest megszórjuk aprított petrezselyemmel vagy metélőhagymával, és összeforraljuk.

Smaragdzöld nokedli

Hozzávalók: Vaj, csalánlevél, só, bors, nokedlitészta (liszt, tojás, víz, só).

Vajon megpárolunk maréknyi zsenge csalánlavelet, sóval, borssal ízesítjük. Mixerben pürésítjük, és teljes kiőrlésű vagy tönkölybúzalisztből készült nokedlitésztába keverjük. Kifőzzük, s néhány tojásból készült laza rántottával tálaljuk.

Tipp: Balzsamecetes fejes salátával vagy rukkolával az igazi.

Császármorzsa

Hozzávalók: 5 dl tej, 2 tojás, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza- vagy búzadara, 1 csomag vaníliás cukor, késhegynyi só, olvasztott vaj a sütéshez.

A tejben jól elkeverjük a tojást, darát, vaníliás cukrot és sót. A sütőtálat vastagon kikenjük olvasztott vajjal, megmelegítjük, beleöntjük a tésztát, elsimítjuk, aztán előmelegített sütőben megsütjük. A megsült morzsát villával szétszaggatjuk, s rövid időre visszatesszük a sütőbe pirulni. Felmelegített (barack)lekvárral tálaljuk.

Nagyné Czirfusz Éva

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?