A negyedik gyermeket már nem támogatja az állam

pn

Tisztelt Szerkesztőség!

Januárban született meg a negyedik fiam, nem tervezett, de várt és szeretett gyermek. Mivel minden centet be kell osztanunk, nagyon jól jött volna az a 800 eurós hozzájárulás, amelyet gyermek születésekor ad az állam. Bevallom, számoltam is vele, annál nagyobb volt a meglepetésem, amikor kiderült, hogy a negyedik gyermekre már nem jár. Milyen családtámogatási politika ez? Miközben arról beszélnek, hogy kevés gyermek születik, azt, aki többet vállal, megrövidítik? Kérem, nézzenek utána, milyen okból döntöttek így a törvényhozók.

Jelige: Csalódott anya

 

Tisztelt Olvasónk!

Senki sem mondja ki, de nagy valószínűséggel azért fogalmazták meg úgy a törvényt, hogy csak három gyermek után jár a 829,86 euró (feltéve, hogy megért legalább 28 napot), hogy a romák ne éljenek vissza a lehetőséggel. Nálunk még mindig megrögzött tévhit és előítélet, hogy a gyermekvállalás kereseti lehetőség, holott sem a gyesért, sem a családi pótlékért, sem a szóban forgó állami hozzájárulásért nem éri meg szülni. A kiadások messze meghaladják az államtól kapott pénzt, a fáradságról nem is beszélve; ha így kalkulálnánk, senki sem vállalna gyermeket.

A kérdést inkább úgy kellene feltenni, hogy ma, amikor mindenki arról beszél, hogy elöregszik a társadalom, mert a legtöbb családban egy, legfeljebb két gyermek születik, és a három már soknak számít, miért éri hátrányos megkülönböztetés a nagycsaládosokat. Ők a negyedik és minden további gyermekre csak 151,37 eurót kapnak – ugyanúgy, mint azok, akinek a gyermeke nem érte meg a 28 napot. Ezen nem lehet változtatni, a járulék megítélése nem egyedi elbírálás tárgya. Ilyen a törvény, és kész, legfeljebb abban lehet reménykedni, hogy a következő választások után valamelyik miniszter vagy képviselő szívügyének tartja a nagycsaládosok támogatását, és módosító indítványt nyújt be.

A gyermek születésekor nyújtott állami hozzájárulást a szülők nem kapják meg automatikusan, csak az jogosult rá, akinek állandó lakhelye van Szlovákiában, járt terhesgondozásra, és szerződött valamelyik gyermekorvossal a gyermek ellátásáról. Az igénylést a gyermek születésétől számított hat hónapon belül kell benyújtani.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?