Észrevétlen, de alattomos betegség

vérnyomás

Azt mondják, mindenki saját sorsának a kovácsa. Ám vannak betegségek, amelyeket az ember nem tud befolyásolni, illetve egyedül nem tudja kellőképpen kordában tartani. A #pretozetitohovorím kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány betegséget mégiscsak el lehet kerülni vagy kedvező irányba befolyásolni.

Ösztönözzük hát szüleinket és nagyszüleinket arra, hogy törődjenek egészségükkel. Vegyük őket rá, hogy méressék meg vérnyomásukat, mert azt szeretnénk, ha a lehető legjobb állapotban minél tovább velünk maradnának. A szűrővizsgálat ugyanis megelőzheti a betegség kialakulását, sőt, életet is menthet. 

Nem fáj, mégis halálos lehet 

A magas vérnyomás napjainkban világméretű problémává vált. A 18 évnél idősebbek 40-50 százalékát érinti. Ennek ellenére körülbelül a betegek fele egyáltalán nem tudja, hogy magas a vérnyomása, mert semmilyen panasza nincs. A magas vérnyomás vagy hipertenzia globális egészségügyi probléma. Gyakran – tévesen – „csendes” betegségnek nevezik. Az egyedüli lehetőség, amikor fény derülhet rá,ha rendszeresen és helyesen mérjük meg. Hogy optimális szinten tudjuk tartani, megfelelően és időben diagnosztizálni kell. 

Öt ember közül átlagosan 2-3-nak magas a vérnyomása. A férfiak vezetnek, vagyis közöttük több a magas vérnyomásban szenvedő. Kialakulásának okai általában ismeretlenek, de azt tudjuk, hogy a vérnyomás központi szabályozásának zavara és az érfal öregedése nagy szerepet játszik benne. Kialakulását meggyorsíthatja az örökletes hajlam és az egészségtelen életmód. Már nemcsak az időseknek, hanem a fiatalabbaknak, sőt a serdülőknek is lehet magas a vérnyomásuk. A fiatalok általában nem ismerik a tüneteit, a megemelkedett vérnyomást a stressznek és más problémáknak tulajdonítják. Lebecsülik a vérnyomásmérést. Ha a műszer magas értéket mutat, azt véletlennel tartják, a stresszt hibáztatják érte, és nem is gondolnak arra, hogy ez betegség lehet. 

A legismertebb kockázati 

tényezők:

  • életkor
  • férfi nem
  • dohányzás
  • magas sófogyasztás
  • mértéktelen alkoholfogyasztás
  • túlsúllyal párosuló mozgásszegény életmód
  • krónikus negatív stressz – distressz

A vérnyomás mérése egyszerű, gyors és fájdalmatlan művelet. Megmérhető orvosi rendelőben, odahaza vagy 24 órás méréssel. Az a fontos, hogy minden esetben helyesen mérjék, ellenőrzött, jó minőségű készülékkel. Az egészségügyi dolgozó rendszerint elektronikus automata vérnyomásmérőt használ, amelynek mandzsettáját a karra helyezve felpumpálnak, az ér összenyomódik, majd fokozatosan csökken a nyomás. Ekkor méri az érben a nyomást.

Fontos, hogy a vérnyomás mérésekor bizonyos szabályokat betartsunk:

  • Üljünk kényelmesen, csendben a széken legalább 5 percig úgy, hogy mindkét láb a talajon legyen. 
  • Ne beszéljünk a mérés megkezdése előtt. 
  • Legalább egy órával a mérés előtt ne igyunk alkoholt, kávét, ne dohányozzunk, ne együnk. 
  • Legalább kétszer mérjük meg a vérnyomást, de három az ideális mérés 1-2 perces időközönként. A mérések átlagát jegyezzük fel, vagy a legalacsonyabb értéket (általában ez az utolsó). 

A vérnyomás mérésekor két értéket kapunk: a szisztolés és a diasztolés értéket. A szisztolés érték az első szám, s azt mutatja, hogy milyen a vér nyomása az artériákban a szív összehúzódásakor. Ez biztosítja szerveink egyenletes vérellátását. A diasztolés érték, vagyis a második szám pedig arról árulkodik, hogy milyen a vér nyomása két szívverés között, amikor a szív elernyed. Jelenleg magas vérnyomásnak a 140/90 mm/Hg vagy az ezt meghaladó értéket nevezzük. Országos szűrőprogram 

Szlovákiában jelenleg országos program zajlik a magas vérnyomás szűrésére, amibe az általános orvosok nagy része bekapcsolódott. A mérés az Európai Kardiológiai Társaság és az Európai Hipertenziológiai Társaság 2018as ajánlásai szerint zajlik. 

A betegnek kezdetben semmilyen panaszai nincsenek, amelyek valamilyen rendellenességre figyelmeztetnék. A magas vérnyomásban szenvedő ember akár jól is érezheti magát, mert amíg az erei rugalmasak, nincenek szövődmények. Ezért olyan fontos, hogy az emberek tudják: a magas vérnyomás nagyon gyakori betegség. Minden felnőtt embernek ismernie kellene vérnyomásának értékeit

– hangsúlyozta dr. Jana Bendová, az egészségügyi minisztérium szakértője. 

Ha nem kezelik, súlyos szövődményeket okoz 

Ha valakinek magas a vérnyomása, az általában magától nem rendeződik. Egészséges életmód és kezelés nélkül az értékek rendszerint fokozatosan emelkednek. A fel nem ismert, nem kezelt vagy helytelenül kezelt magas vérnyomás súlyos szövődményeket okozhat, amelyeket el lehetne kerülni. A kezelésben nagyon fontos szerepet játszik az, hogy maga a beteg hogyan viszonyul betegségéhez. Jó lenne, ha a hipertóniás megbarátkozna a betegséggel, tényként fogadná el. Ha félvállról veszi a magas vérnyomást,és nem tartja be az orvos által ajánlott kezelést, szövődmények és egyéb társult betegségek alakulhatnak ki. A gyógyszer, amit a beteg nem vesz be, vagy gyakran megfeledkezik róla, nem hathat. A felelősségteljes viszonyulás a vérnyomás ellenőrzéséhez a páciens általános erőnlétében és egészségi állapotában mutatkozik meg. Ha a magas vérnyomást következetes és megfelelő kezeléssel úgynevezett biztonságos értékre tudják csökkenteni, 36 százalékkal kevesebb lehet a szélütés, 38 százalékkal a szívelégtelenség, 16 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás és 10 százalékkal az általános halálozás. 

Nem szabad abbahagyni 

Ha önnek magas a vérnyomása
, valóban el kell kezdeni a kezelést és folytatni megszakítás nélkül úgy, hogy elérje a kívánt értékeket, amelyek biztonságot jelentenek a létfontosságú szervek – szív, erek, agy, vese – működéséhez. A kezelés sikere a beteg korától és más társult betegségektől – cukorbetegség, krónikus veseelégtelenség, a szívkoszorúér betegsége, agyi érkatasztrófa – is függ. A 65 évnél fiatalabb betegek optimális vérnyomása kevesebb mint 130/80 mmHg. Az idősebb betegek esetében kevesebb mint 140/80 mmHg. 

Az optimális érték eléréséhez a betegek több mint 75 százalékának egynél több gyógyszerre, vagyis kombinált kezelésre van szüksége. „Ha a betegnek több gyógyszert kell szednie, ez gondot jelent neki. Rendszerint nem tartja be a kezelés szabályait, módosítja az adagolást, elfelejti bevenni a gyógyszert, vagy sokan teljesen abbahagyják szedését. A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésének önkényes befejezése kockázatos, és néhány esetben az életet is veszélyezteti, mert hirtelen felszökik a vérnyomás, szívritmuszavar alakul ki, gyengül a szív munkája, felgyorsul az érelmeszesedés folyamata stb. Néhány esetben már akkor is hirtelen megemelkedhet a vérnyomás, ha egy adagot kihagy a beteg. Megoldást jelenthet az úgynevezett fix gyógyszerkombináció, ami azt jelenti, hogy két vagy három hatóanyag van egy tablettában” – magyarázta dr. Slavomíra Filipová, a Szlovák Hipertónia Társaság elnöke. Az ilyen gyógyszereknek több előnyük is van: nem kell naponta sok tablettát bevenni (ez évente 730 tablettával kevesebb is lehet, ha a beteg három tabletta helyett egyet szed), s megnő a beteg hajlandósága a kezelésre. A magas vérnyomásban szenvedő számára kevésbé megterhelő és kényelmes. Jobban ellenőrzés alatt tudja tartani a vérnyomást, s ezzel eredményesebbé válik a kezelés. Orvoshoz is ritkábban kell a betegnek járnia, és a gyógymódot sem kell gyakran módosítani. 

A kezelés szabályainak betartásával nemcsak a beteg egészségi állapota javul, nemcsak életereje, hanem életminősége is javul. Ezért jött létre Szlovákiában a Charta 70/2023 kezdeményezés, amelyet a szakmai társaságok (Szlovák Hipertónia Társaság, Szlovák Kardiológiai Társaság, Szlovák Belgyógyászati Társaság, Általános Orvosok Szlovákiai Társasága), valamint az Egészségesebb Szívért Szövetség hozott létre. Céljuk, hogy jobban tájékoztassák a lakosságot a magas vérnyomás kockázatairól, és ezzel óvják őket a betegség okozta szövődményektől. A szakemberek azt szeretnék, ha javulna Szlovákiában a magas vérnyomás ellenőrzése, és az embereket rá tudnák venni: felelősségük teljes tudatában és aktívan viszonyuljanak a betegséghez. Azt szeretnék, hogy 2023-ig a betegek 70 százalékának ellenőrzött vérnyomása legyen. 

Öt ember közül átlagosan 2-3-nak magas a vérnyomása. A férfiak vezetnek... Az optimális érték eléréséhez a betegek több mint 75 százalékának egynél több gyógyszerre, vagyis kombinált kezelésre van szüksége.

Érdekes

A gyerekek igazat mondanak

A magas vérnyomás által veszélyeztetett csoportok szűrésére irányuló világméretű kampányba idén második alkalommal az Egészségesebb Szívért Szövetség polgári társulás is bekapcsolódott. A #pretozetitohovorím és a #becauselsayso idei kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a kisgyerekek segítségével kell az időseket a vérnyomás rendszeres ellenőrzésére ösztönözni. A gyerekek mindig igazat mondanak. Itt az ideje, hogy hallgassunk rájuk. A gyerek gyakran megkérdezi: De miért? A szülő válasza: „Mert én mondom neked”. Most a gyerekeken a sor, hogy ezt az ismert frázist a szüleiknek és nagyszüleiknek mondják. Arra ösztönözhetik őket, hogy valóban ellenőriztessék vérnyomásukat. Erre 2019. május 17-én lesz lehetőség, amikor – a BENU gyógyszertárakban – megmérettethetik vérnyomásukat.

Feldolgozta: kovács

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?