Évente egyszer kötelező a bőr ellenőrzése

br

Szlovákia tizenhatodik alkalommal kapcsolódik be a ma kezdődő Euromelanoma elnevezésű projektbe. Május 13. és 24. között a bőrorvos beutaló nélkül ellenőrzi az anyajegyeket, közben pedig elmondja, hogy a bőr rosszindulatú elváltozásainak megelőzése szempontjából milyen fontos az önvizsgálat, a megelőzés és a korai felismerés.

Legnagyobb szervünk a bőr. Mindennap szemünk előtt van, mégis sokan lebecsülik vagy nem veszik észre elváltozásait. Ezzel a kampánnyal nemcsak tájékoztatni szeretnénk a bőrrák kockázatairól, hanem elsősorban rávenni az embereket a rendszeres szűrővizsgálatra

– mondta dr. Dušan Buchvald, a Szlovák Dermatovenerológiai Társaság elnöke. 

Nő az esetek száma 

A tavalyi hasonló kampányban 1543 pácienst vizsgáltak ki, 1014 nőt és 529 férfit. A 2017-es évhez viszonyítva 21 helyett 26 rákos daganatot, 58 helyett 93 bazaliómát, vagyis bőrdaganatot, továbbá 4 laphámrákot, vagyis spinaliómát fedeztek fel. 

A felnőtt ember bőrének súlya 3,6 kg, s ha szétterítenénk, 2 négyzetméter lenne. A bőr ellenáll a víznek, egyfajta szigetelő anyagként működik, ami véd a szélsőséges hőmérséklet, a napsugár káros hatása és a vegyszerek ellen. Antibakteriális anyagokat bocsát ki, amelyek védenek a fertőzésektől, D-vitamint termel, ami segíti a mész felszívódását a csontokba, ennek köszönhetően kerülhetjük el a csontritkulást. A bőrt idegvégződésekkel teli szenzornak is nevezhetnénk, amely biztosítja az agy és a külvilág kapcsolatát. A melanoma rosszindulatú bőrdaganat, ami melanocitből alakul ki. A folyamat fokozatosan és több lépésben, a genetikai tényezők, az UV-sugárzás és a mikrokörnyezetben kialakult változások együttes hatására zajlik le. 

Miért fontos a szűrés? 

Silvia Schmidtmayerová pszichológus szerint természetes, hogy a bőr szűrővizsgálata félelmet kelthet, de pozitív tapasztalatként is felfogható. Egy 2015-ös tanulmány szerint a szakmai szempontból jól elvégzett kivizsgálás nem rontja a beteg lelkiállapotát, ellenkezőleg: jó érzéssel töltheti el. 

A melanoma elleni akción a szakemberek várják az embereket, s talán a kivizsgálás segít leküzdeni a félelmet. Egy másik felmérés azt igazolta, hogy a nők sebezhetőbbek, ha sebészi beavatkozást kell az arcon vagy a nyakon végrehajtani, ők hajlamosabbak a depresszióra, az elégedetlenségre. Bebizonyosodott az is, hogy jobb, ha elfogadjuk a betegséget és következményeit, s utána teljes értékű életet élünk. 

A megküzdés stratégiája 

Köztudott, hogy minden emberre bizonyos viselkedésminták jellemzőek, hajlamosak vagyunk hasonló helyzetekben mindig ugyanazokat a bevált sémákat előhúzni – vagy ami még kínosabb: a nem beváltakat ismételgetjük. Ezzel kapcsolatban gyakran emlegetik a Coping vagy megküzdési stratégiát. A pszichológiában így nevezik azokat a tipikus megközelítési módokat, amelyekkel az emberek akkor élnek, amikor egy megoldásra váró problémával, tágabb értelemben bármiféle stresszhelyzettel szembesülnek. Az utóbbi évtizedekben a lélektani kutatás meglehetősen sokat foglalkozott a megküzdési stratégiák feltérképezésével, még sincs olyan osztályozás, amelyet mindenütt egységesen alkalmaznának. Nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik helyes vagy helytelen. Egy biztos: nem jó a betegség passzív elfogadása vagy nem elfogadása. Az, aki nem tudja elfogadni betegségét, helyzetét, nemcsak az orvost, hanem a környezetét is túlságosan megterheli. 

  • Az alábbi tényezők sebezhetőbbé teszik az embert, ami szorongást, nyugtalanságot vált ki:
  • Demográfiai tényezők: fiatal kor, női nem, a partner hiánya, munkanélküliség, gyengébb gazdasági háttér
  • Klinikai tényezők: a betegség előrehaladottabb stádiuma, lelet a test látható részén, rosszabb életminőség
  • Pszichoszociális tényezők: a bőrrák negatív megítélése, a szociális támogatás hiánya, a bőrrák következményeitől való félelem, mások tapasztalatai

A demográfiai tényezőket illetően Szlovákiában vannak különbségek annak vonatkozásában, hogy az emberek hogyan ítélik meg a daganatos betegségeket. Tény, hogy sokan még mindig furcsállják, ha valaki ellenőrzi saját és hozzátartozója bőrét, tudatosan jár szűrővizsgálatra, miközben másokat is erre ösztönöz.

Az Euromelanoma arra is kiváló alkalom, hogy az emberek tudatosítsák: rendkívül fontos a betegség korai felismerése és a bőr rendszeres ellenőrzése. 

Nehéz megmondani, mi nyűgözi le inkább az embert: a technika csodás vívmányai, vagy az, hogy még mindig toronymagasan többet tud egy egészséges természetes ízület, mint mesterséges kollégája. Az, hogy mindent mesterségesen pótoljunk, amit a természet nyújt, sajnos ma még nem lehetséges. De már az is lenyűgöző, ami lehetséges.

Thomas Pfeifer 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?