Fico folytatná az ámokfutást

fic

A kormánypártok elkezdtek felelősen gondolkodni: mielőtt elfogadnák a legújabb szociális csomagjukat, felmérik az államkasszára gyakorolt hatását, hogy ne terheljék le a jövő évi választásokat követően felálló új kormányt.

A hírnek akár örülhetnénk is, a Smer, az SNS és a Híd politikusait ismerve azonban most kezdhetünk el igazán aggódni. 

A kormánypártok a koalíciós tanácson úgy döntöttek, hogy a legújabb szociális csomagot nem a mostani parlamenti ülésen, hanem csak a júniusin vitatják meg, és szeptemberben fogadhatják el. Magáról a csomagról eddig ugyan csak részinformációk szivárogtak ki, de ezekből is látszik, hogy nem sokban különbözik az előzőektől. Csökkentenék például több élelmiszer áfáját, lefaragnának a járulékokból és megemelnék a gyermekgondozási segélyt. Magyarul: a kormánypártok a zuhanó népszerűségüket ismét olyan intézkedésekkel próbálják megállítani, amelyek csökkentik az államkassza bevételeit és növelik a kiadásokat, figyelmen kívül hagyva a felelős költségvetési gazdálkodásról tett ígéreteiket. 

A felelőtlen pénzszórás a kormánypártoknak eddig nem okozott gondot, az elmúlt napokban azonban szinte az összes kormánypárti politikus elkezdett „felelősen gondolkodni”.

Peter Pellegrini kormányfő már a koalíciós tanács múlt heti ülését követően kijelentette, hogy az új szociális csomag összeállításánál zsinórmértékként szolgál majd az egészséges államháztartás fenntartása. Hasonlóan nyilatkozott az adófizetők számlájára történő rongyrázás nagymestere, Robert Fico is. A Smer elnöke szerint olyan intézkedéseket hoznak, amelyek nem veszélyeztetik az államháztartást, és azt is hozzátette, a jövő évi költségvetés összeállításánál is a lehető legnagyobb felelősséggel járnak el. A hétvégén megszólalt a Híd elnöke is. Bugár Béla a közszolgálati rádió szombati vitaműsorában elmondta, nem szeretnék túlméretezett szociális csomaggal leterhelni a jövő évi parlamenti választásokat követően felálló új kormányt.

Mi ez a hirtelen jött megvilágosodás a kormánypártok részéről? A választ talán a legújabb közvélemény-kutatásokban kell keresni. A legfrissebb felmérést az AKO ügynökség tette közzé, amely május 8-a és 10-e között kérdezte az emberek arról, hogy kire szavaznának. Támogatottságának folyamatos csökkenése ellenére a választást még mindig a Smer nyerné, és ugyan már csak 30 képviselője lenne, de első körben még mindig Fico pártja kapna kormányalakítási megbízást. Fico a múlt héten ismét emlékeztetett bennünket, hogy a jövő évi választásokat is meg szeretné nyerni, az ellenzéki pártokat pedig nem tartja kormányképes alternatívának. A bejutási küszöbön billegő Híddal és az SNS-szel viszont már nem szerezne többséget a Smer, ezért kénytelen új partnerek után nézni. 

Az AKO felmérése szerint a Smer az SNS-szel, a Marian Kotleba vezette ĽSNS-szel és a Sme rodinával együtt 79 képviselői helyet szerezne az új parlamentben, vagyis szűk többséggel, de képes lenne kormányt alakítani. Egyelőre persze a Smer és az SNS is tagadja, hogy összeállna Kotlebával, a Híd példáján okulva azonban már tudhatjuk, hogy nem kell mindent elhinni, ami a választások előtt elhangzik. 

Az új koalíciónak az elmúlt időszak eseményei is megágyaztak, hiszen az említett pártok politikai nézetei egyre inkább közelítenek egymáshoz. Míg Kotleba pártját, Fico nem kis segédletével, igyekeznek standard jobboldali párttá kozmetikázni, a Smer egyre inkább jobbra tolódik.

Ugyanez érvényes a radikalizálódó Sme rodinára is, miközben a népszerűségvesztéssel küszködő SNS-elnök, Andrej Danko annak is örül majd, hogy sorozatos botrányai után egyáltalán még komolyan veszi valaki. 

Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy Fico nem szeretné teljesen kirabolni az államkasszát, hiszen saját magát juttatná nehéz helyzetbe, ha felélné most az összes forrást. A hirtelen jött felelősségnek azonban csak óvatosan örülhetünk, hiszen ha valóra válik Fico álma, az új kormánykoalíció, az nekünk, szlovákiai magyaroknak felér majd egy rémálommal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?