Európai hitelprogrammal segítik a fiatal agrárvállalkozókat

f

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) 1 milliárd euró összegű hitelcsomagot indított el, amely kifejezetten a fiatal mezőgazdasági termelőket célozza meg.

A fiatal gazdák nem könnyen jutnak hozzá az anyagi támogatásokhoz. 2017ben a fiatal uniós mezőgazdasági termelők által a bankokhoz benyújtott hitelkérelmek 27%-át elutasították, míg az egyéb mezőgazdasági termelők esetében ez az arány csupán 9% volt. Éppen ezért az ilyen jellegű problémákat ki kellene küszöbölnünk

– nyilatkozta Phil Hogan, az Európai Unió mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa. Andrew McDowell, az EBB alelnöke kiemelte, hogy a napokban bejelentett 1 milliárd eurós hitelcsomag célja az uniós gazdálkodók, elsősorban a fiatal mezőgazdasági termelők finanszírozási eszközökhöz való hozzáférésének rugalmasabbá tétele. 

Kevés a fiatal gazda 

Hogan szerint a finanszírozáshoz való hozzáférés döntő jelentőséggel bír. „Mivel az európai mezőgazdasági termelők 11 százaléka 40 év alatti, az ágazat fiatal mezőgazdasági termelőinek támogatása az Európai Bizottság és a 2020 utáni közös agrárpolitika egyik prioritása. Örülök, hogy ez az új közös kezdeményezés létrejött és működik” – erősítette meg Hogan. McDowell úgy véli, hogy a mezőgazdaság az uniós gazdaság gerincét képezi, és kulcsszerepet játszik nemcsak az egészséges élelmiszerek előállításában, de a klímaváltozás elleni küzdelemben és a mind egészségesebb természeti környezet megőrzésében, alakításában is. „Ezzel az új kezdeményezéssel az EBB az ágazat jövőjét tartja szem előtt, és a jelentős piaci hiányosságokat, továbbá a mezőgazdasági termelők finanszírozási problémáit próbálja meg orvosolni” – hangsúlyozta McDowell. 

A bankok folyósítják 

A most bejelentett támogatási programot tagállami szinten az unióban működő bankok és lízingtársaságok kezelik majd. A programban részt vevő bankoknak az EBB által vállaltnak megfelelő összeget kell mobilizálniuk,és ezzel a teljes összeg kétmilliárd eurót tesz ki. Mindenképpen elsőbbséget kell biztosítani a fiatal mezőgazdasági termelők számára. A hitelprogram keretében nyújtott kölcsön a mezőgazdasági termelők által jelenleg tapasztalt hiányosságokat többek között az alacsonyabb kamatlábakkal, a hitelfizetés megkezdéséig biztosított hosszabb, akár 5 éves időszakkal, a teljes hitel törlesztésére szolgáló hosszabb, akár 15 éves futamidővel, a mezőgazdasági ágazatban tapasztalható árfolyam-ingadozás kezelésével fogja kezelni. Ugyanakkor további rugalmasságot biztosít annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők nehéz helyzetben is képesek legyenek a hitel törlesztésének folytatására. Például egy esetleges türelmi idő révén az agrártermelők számára lehetővé kell tenni, hogy néhány hónapig szüneteltessék a hitelvisszafizetését. Az új hitelprogram az Európai Bizottság és az EBB közös, a fiatal mezőgazdasági termelőket célzó kezdeményezésének szerves részét képezi, amelynek célja összefogni az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és az EBB anyagi eszközeit és szakértelmét. 

Nagy a munkaerőhiány 

Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának a munkatársa az új hitelprogrammal kapcsolatban egyebek mellett kifejtette, hogy a szlovákiai mezőgazdaság munkaerőhiánnyal küszködik. Hiányoznak a szakemberek, de ugyanúgy az egyszerű kétkezi munkások is. Brüsszel ifjú gazdáknak tekinti azon mezőgazdasági termelőket, akik még nem érték el a negyvenedik életévüket. Szlovákiában az agrártermelők átlagéletkora 47 év, miközben a legtöbb mezőgazdasági foglalkoztatott az 50–56 éves korosztályba sorolható. „Ezek valóban könyörtelen mutatók. A helyzeten mindenképpen javítani kell, és minden olyan intézkedést csakis üdvözölni tudunk, amely hozzájárulhat a mezőgazdasági ágazat fiatalításához” – erősítette meg lapunknak Korpáš. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?