Miért fontos az európai parlamenti választás?

EU

Május 23. és 26. között európai parlamenti választás lesz szerte az EU-ban. Szlovákiában május 25-én, Magyarországon május 26-án szavaznak.

Az ötévente megrendezett választás azért fontos, mivel az egyetlen lehetőség az EU polgárai számára, hogy közvetlenül beleszóljanak egy uniós intézmény összetételébe. A három fő uniós szerv közül a parlament az egyetlen, melynek összetételét az állampolgárok alakítják. 

Az Európai Parlamentet 750 képviselő és a parlament elnöke alkotja. A képviselők nem állampolgárság, hanem politikai hovatartozás alapján alkotnak frakciókat, így egy valóban páneurópai szervről van szó. A képviselők megválasztása azonban tagállami szinten folyik, így az egyes országok polgárai döntenek az Európai Parlament összetételéről.

Az egyes államok képviselőinek számát a népesség határozza meg, egy országnak legalább 6 és legfeljebb 96 képviselője lehet. A legerősebb képviselete Németországnak van 96 mandátummal, Franciaországot 74, Olaszországot és az Egyesült Királyságot 73 küldött képviseli. A legkisebb (6) képviselete Máltának, Ciprusnak, Luxemburgnak és Észtországnak van, Szlovákiának 13, Magyarországnak pedig 21.

A számok Nagy-Britannia kilépésével változtak volna, hiszen a mára már letudni vélt brexittel a britek 73 mandátumának egy részét szétosztották volna az alulreprezentált tagállamok között. Azonban mivel a britek az EP-választás idején még mindig EU-tagnak számítanak, a brit képviselőjelölteknek is részt kell venniük a választáson, így továbbra is marad az eddigi elosztás.

Az EP-választásnak egyre nagyobb a jelentősége. A parlament sokáig háttérbe szorult, hiszen a jogalkotó Európai Bizottság és a döntéshozó Európai Tanács kistestvéreként főként konzultációs feladatokat töltött be.

A parlament azonban az évek során folyamatosan kiterjesztette jogkörét felügyeleti, döntéshozatali és törvényhozói szinten is. Mi több, a parlamenté a végső szó a bizottság elnökének megválasztásában, így befolyással van a legfőbb jogalkotó intézmény összetételére is.

Az EP-választás eredményeként a fő csúcsjelölteket (Spitzenkandidaten) is megismerjük. Minden pártcsalád előterjesztett egy jelöltet, aki képviseli a csúcsjelöltek viadalán. A képviselőjelöltek országos kampányával párhuzamosan a csúcsjelöltek is kampányolnak, felkeresnek számos tagállamot, hogy ezzel is közelebb hozzák a Brüsszelben zajló politikát a választóhoz. Hasonló folyamat eredménye volt Jean-Claude Juncker kinevezése, aki az elmúlt öt évben az Európai Bizottság elnöke volt. A folyamattal az uniós politikai elitben sem ért egyet mindenki, többen azt pártolják, hogy a Tanács döntsön a Bizottság elnökéről, úgy mint korábban. Így az idei választás a csúcsjelölt folyamat folytatásáról vagy eltörléséről is dönthet. Bár az európai politika sokaknak távolinak tűnhet, a májusi választás lehetőséget ad minden uniós állampolgárnak, hogy közvetlenül beleszóljon a brüsszeli politikába. Ezért fontos, hogy két és fél hét múlva minél többen kihasználjuk ezt a lehetőséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?