Weber: Magyarország rossz irányba tart

Manfred Weber

Sajnálatát fejezte ki az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, hogy Magyarország "rossz irányba tart" Orbán Viktorral. Manfred Weber, aki az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra reagált, hogy a magyar kormányfő már nem támogatja elnökjelöltségét.

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére Manfred Weber felidézte: az EPP politikai közgyűlése a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján felfüggesztette a párt tagságát, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. 

Hozzátette: azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

Weber megismételte, hogy az EPP olyan párt, amelynek tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze. 

"Akik már nem hisznek az értékeinkben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból. Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját meggyőződése alapján megy, vagy marad" - mondta.

Orbán Viktor hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét. 

Úgy fogalmazott: a magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, "köszöni szépen", de nem tart igényt a magyarok szavazataira.

Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni - hivatkozott a néppárti politikus korábbi szavaira Orbán Viktor, aki ezt súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.

Weber március végén egy a ZDF német televíziónak adott interjúban egy kérdésre válaszolva azt mondta: inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.

Az EPP előzőleg a magyar kormány Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányának beszüntetését szorgalmazta, majd politikai közgyűlése március 20-án - a néppárti elnökség és a Fidesz megegyezése alapján - a Fidesz tagságának felfüggesztéséről, valamint a magyarországi helyzetnek és a Fidesz tevékenységének vizsgálatáról határozott. 

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az ülést követő sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az EPP-ben a néppárt által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?