Receptek

rec

A mai menü: Tavaszi krémleves zöldfűszerekkel, burgundi marharagu, spenótos szélesmetélt csirkehússal és pesztóval, zöldséges quiche és narancsos muffin

Tavaszi krémleves zöldfűszerekkel

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 2 felkockázott burgonya, 2 tojás, 10 dkg rukkola, 2 dl tejszín, 2 szál tárkony, 10 szál metélőhagyma, 2 szál petrezselyemzöld, 2 szál zsálya, 4 bazsalikomlevél, 1 csipet só, 4 szelet toastkenyér, 3 ek. olívaolaj.

A zöldfűszereket és a rukkolát felaprítjuk. A kenyérszeleteket felkockázzuk, és olajon megpirítjuk. Forrásban lévő vízben a tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítjuk és félbevágjuk.

Felolvasztjuk a vajat, s megpirítjuk rajta a burgonyát. Felöntjük az alaplével, aztán majdnem teljesen puhára főzzük. Hozzáadjuk a rukkolát, s együtt főzzük őket 5 percig. A levest pürésítjük, belekeverjük az 1,6 dl tejszínt, és kis lángon még néhány percig folytatjuk a főzést. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, összeforraljuk, aztán levesszük a tűzről. A kenyérkockákkal és a tojással tálaljuk, a megmaradt tejszínnel díszítjük.

Burgundi marharagu

Hozzávalók: 10 dkg bacon, 1,5 kg marhahús, 1 sárgarépa, 2 szál szálzeller, 20 dkg gomba, 20 dkg (salotta)hagyma, 1 ek. paradicsompüré, 5 dl vörösbor, 5 dl marha- vagy csirkehúsleves, 1 ek. liszt, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek. olívaolaj, 5 dkg vaj, 50 dkg burgonya, 0,5 dl balzsamecet, friss kakukkfű, friss rozmaring, petrezselyemzöld, babérlevél, só, bors.

Serpenyőben megpirítjuk a szalonnát. A pörcöt félretesszük, a zsíron 2-3 részletben körbepirítjuk a felkockázott húst (piruljon, ne pedig főjön!). Utána a szalonnával együtt tűzálló tálba tesszük, megszórjuk liszttel, elkeverjük, majd kb. 8 percig 220 fokos sütőben pirítjuk tovább; közben egyszer átkeverjük.

Serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a fölkockázott sárgarépát, összevagdalt szárzellert és fokhagymát, s a sütőben lévő húshoz adjuk. Sóval, borssal, babérlevéllel, rozmaringgal és kakukkfűvel fűszerezzük, hozzákeverjük a paradicsompürét, vörösbort és az alaplevet, aztán lefedve, 160 fokos sütőben 2,5 órán át sütjük.

Vajon pirított gombával, vajon megfuttatott, balzsamecettel meglocsolt salottahagymával, héjában főtt, petrezselymes vajon megforgatott, sóval, borssal fűszerezett burgonyával tálaljuk.

Spenótos szélesmetélt csirkehússal és pesztóval

Hozzávalók: 50 dkg lapos hosszú tészta (fettuccine), 2 marék friss bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, tengeri só, bors, 8 ek. olívaolaj, 2 csirkemell felkockázva, 50 dkg spenót, 40 dkg mascarpone, 1 fej vöröshagyma.

A tésztát sós vízben kifőzzük, majd félretesszük; a bazsalikomot a sóval együtt mozsárban szétzúzzuk, aztán hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. Sűrű pépet kapunk. Kanalanként hozzáadjuk az olívaolajat, és elkeverjük vele. A spenótot összeturmixoljuk a mascarponéval; sózzuk, borsozzuk. A hagymát forró olajon megpirítjuk, beletesszük a csirkemelldarabokat, s teljesen átsütjük. A húst, a spenótos szószt és a pesztót a tésztához adjuk, majd némi reszelt sajttal és zöldfűszerrel díszítjük.

Zöldséges quiche

Hozzávalók – tészta: 30 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 tk. só, 6 cl hideg víz; tojásos töltelék: 20 dkg zöldbab, 10 dkg sajt, 6 koktélparadicsom, 3 tojás, 2,5 dl tejszín, 1 póréhagyma, só, bors, szerecsendió.

A lisztet tálba szitáljuk. Hozzátesszük a sót, tojássárgáját, felkockázott vajat, hideg vizet, és jól összegyúrjuk. Letakarva egy órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a tésztát lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtva vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába tesszük, és 190 fokon (15 perc alatt) elősütjük.

Közben a tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sót, őrölt borsot és szerecsendiót, majd kézi habverővel simára keverjük. A hagymát felaprítás után serpenyőben pirosra sütjük. Rátesszük a kis darabokra vágott zöldbabot, kis lángon két-három percig pároljuk, aztán lehúzzuk a tűzről, és a tojásos masszába forgatjuk. A keveréket a pitére öntjük, sajtot reszelünk rá, s rárakjuk a paradicsomot. Visszatesszük a sütőbe, és még körülbelül 20 percig sütjük. Amikor a tészta szép piros, és mindenhol jól átsült, kivesszük.

Narancsos muffin

Hozzávalók: 1 narancs felkockázva, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1,7 dl tej.

A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, tejet, vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet.

A muffinformákat félig megtöltjük a tésztával, mindegyikbe nyomunk néhány narancskockát, majd tésztát kanalazunk rá (az egész a forma ¾-éig érjen!). 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?