Elmaradt oszlatás

Ezzel egy időben a csatornadíjat is emelték 12 százalékkal. Az ivóvíz már tavaly augusztusban is jelentősen megdrágult, akkor a csatornadíjjal együtt másfélszeresére emelték az árát.     A döntések részei annak az intézkedéscsomagnak, melyet Kairó a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott 12 milliárd dolláros mentőcsomagért cserébe vállalt. Ennek része az üzemanyag és az elektromos áram állami támogatásának csökkentése, forgalmi adó bevezetése és az egyiptomi font árfolyamrögzítésének megszüntetése.

Kotlebáék ereje vagy veszélyessége nem abban rejlik, hogy hányan ülnek közülük a parlamentben, hanem hogy degradálják a politikát.

Peter Pellegrini kormányfő elutazott az Egyesült Államokba, a Fehér Házban fogadta őt Donald Trump. Jól értesült források azt is leírták előre, milyen üzenetet visz Washingtonba Pellegrini: „Meg kívánja erősíteni például korábbi kijelentéseit, hogy soha nem lesz hajlandó elfogadni a kormányszinten való együttműködést a szélsőséges erőkkel”. 

Ó, majdnem elfelejtettük! Azzal kezdődött a hét, hogy nem tiltották be Kotleba pártját. Örömködött is a Vezér, és kijelentette, hogy ezentúl demokratikusnak tekinthető az ĽSNS. 

Természetesen erről szó sincs, egy bírósági ítélet nem arról szóló „igazolás”, hogy mostantól demokrata vagyok. Zuzana Čaputová megválasztott államfő a döntésről ezt írta a szociális hálón: „…helytelen úgy értelmezni a Legfelsőbb Bíróság döntését, hogy ezzel megcáfolta, hogy az ĽSNS szélsőséges párt lenne. A bíróság azt mondta ki, hogy a Főügyészség beadványa nem sorakoztatott fel elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a párt tevékenysége a demokratikus berendezkedés felszámolására irányul”. 

Vélhetően valóban nem voltak elég meggyőzőek a bizonyítékok, mivel Jana Zemková, a bírói szenátus elnöke kijelentette, a demokrácia veszélyeztetésével kapcsolatban a közvetlen és azonnali fenyegetettség mértékét vették figyelembe. Ezt pedig nem találták elég nagynak, mivel Kotleba pártjának messze nincs elegendő képviselője ahhoz, hogy olyan törvényeket fogadhasson el, amelyek fenyegetik a demokráciát. 

Azt inkább el se képzeljük, hogyan szüntethetne meg a parlament egy politikai pártot, amelynek 76 képviselője lenne, vagy akár kétharmados többsége, és egyetlen szavazással felszámolhatná a demokráciát. 

Ám Kotlebáék már megmutatták, hogy van súlya a szavazataiknak, ha a szövetkeznek a kormánypártokkal vagy Kollár Sme rodinájával, és bebiztosítják a nyugdíjkorhatár-plafon bevezetését vagy az Isztambuli Egyezmény lesöprését az asztalról. 

Bármilyen üzenetet vitt is Pellegrini Washingtonba, a Smer már így-úgy együttműködött az ĽSNS-szel.

Ha arról van szó, hogy szűkítsük valakik jogát, ez esetben a nőkét, a „dzsendzser” ellenzői még példásabban tudnak egyesülni, mint a világ proletárjai. 

Kotlebáék ereje vagy veszélyessége nem is abban rejlik, hogy hányan ülnek közülük a parlamentben, hanem abban, hogy degradálják a politikai kultúrát és a politikai párbeszédet, és a hagyományos, politikai fősodorban levő pártokat is a jobbszél felé húzzák. 
Čaputová azt is megjegyezte:

„Persze vitázhatunk arról, hogy mennyire volt jól előkészítve a bírósági beadvány, hogy nem késtek-e vele, és hogy miért tartott ennyi ideig, amíg ítéletet hirdetett a bíróság. De az nem gondolhatjuk, hogy egy bíróság egyetlen ítélettel megoldhatná helyettünk a szélsőségesekkel és fasisztákkal kapcsolatos problémát”. 

Hát ezt tényleg nem remélhetjük. De a határokat meg kell húznia valakinek. Különben egy nap tényleg rádöbbenhetünk, hogy Kotlebáék valóban nem fenyegetik a demokráciát – mert már nincs mit. 

A szerző a TASR hírügynökség munkatársa 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?