A büdzsé is megérzi az állami költekezést

Pozsony |

Egyre negatívabb előrejelzésekkel rukkol elő a Költségvetési Tanács a szlovák államháztartás jövőjével kapcsolatban. Az állam gazdálkodását felügyelő intézmény elnöke, Ivan Šramko szerint ráadásul az elmúlt időszakban tapasztalt romlásért nagyrészt a kormány elhibázott gazdaságpolitikája a felelős.

 

Tavaly tovább romlott annak esélye, hogy a szlovák kormánynak hosszabb távon is sikerül kordában tartania az állam gazdálkodását. A Költségvetési Tanács legfrissebb jelentése szerint ahhoz, hogy az államadósság az elkövetkező időszakban ne haladja meg az alkotmánytörvényben megszabott határértékeket, középtávon a bruttó hazai termék (GDP) 1,32 százalékának megfelelő bevételnövekedést vagy kiadáscsökkentést eredményező intézkedéseket kellene meghozni. Az egy évvel korábbi jelentésben ez még csak 1,2 százalék volt. Ráadásul a most közzétett elemzés kidolgozásánál Šramko szerint még nem vették figyelembe a nemrég bevezetett nyugdíjplafont, ami további 1 százalékponttal rontana ezen a mutatón.

„Az említett mutató már két egymást követő évben romlik. Míg azonban 2017-ben ez elsősorban olyan tényezők miatt következett be, amelyekre a kormánynak nem volt közvetlen hatása, 2018-ban már egyértelmű volt a kormány felelőssége. Hogy hosszabb távon fenntarthatatlannak látjuk az állam felelős gazdálkodását, az nagyrészt a kormány elmúlt időszakban hozott intézkedéseivel magyarázható” – utált Šramko a futószalagon hozott szociális csomagokra. Anetta Čaplánová, a Költségvetési Tanács tagja szerint a kormány tavaly nem használta ki kellőképpen a pénzügyi helyzet javulását az államháztartás konszolidációjára, holott erre megvolt minden lehetősége.

A Költségvetési Tanács ezért azt szorgalmazza, hogy állapítsanak meg a költségvetésre kiadási plafont, ami meggátolná az állami túlköltekezést. A pénzügyminisztérium korábban ugyan már bejelentette a kiadási plafon tesztelését, a tényleges bevezetését azonban csak a következő választási ciklusra ígérik. „Fontosnak tartjuk, hogy folytatódjon a szakmai vita a kiadási plafonról, amit a lehető legrövidebb időn belül be kellene vezetni” – figyelmeztet Šramko. Szerinte a fenntartható gazdálkodáshoz a kormány legfrissebb tervei sem lesznek elegendők. Míg a kormány 2022-ig a GDP 0,2 százalékának megfelelő strukturális deficittel számol, Šramko szerint a fenntartható gazdálkodáshoz legalább 0,5 százalékos többletre lenne szükség.

Az ellenzék szerint a Költségvetési Tanács legfrissebb elemzése riasztó adatokkal szolgál. „A Költségvetési Tanács kiállította a kormány bizonyítványát, amely egyértelműen azt bizonyítja, hogy a jegyei folyamatosan romlanak, és ezen a kormány tavalyi megújulása sem segített. Az elmúlt egy héten ez már a harmadik olyan elemzés, amely az állam gazdálkodásának a romlásáról szól, ami arra utal, hogy az államháztartás stabilitása leginkább a kártyaváréra hasonlít. További romlást Szlovákia már nem engedhet meg magának, ennek ugyanis a gyerekeink látnák a kárát” – nyilatkozta Eduard Heger, az ellenzéki OĽaNO parlamenti képviselője.

A pénzügyminisztérium szerint a tárca céljai nem változnak. A szaktárca célja továbbra a kiegyenlített költségvetési gazdálkodás, miközben a Költségvetési Tanács elemzését fenntartásokkal kezeli.

„Az elemzést óvatosan kellene kezelnünk, tekintettel a Költségvetési Tanács által használt paraméterekre. Ez ugyanis azt vizsgálja, mi történne az elkövetkező ötven évben, ha a kormány semmilyen pótlólagos intézkedéseket nem foganatosítana” – áll a minisztérium közleményében. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?