Nem pánikolnak a munkások a kassai U.S. Steel rövidített munkahete miatt

A kassai vasgyárnak jelenleg több mint 12 ezer alkalmazottja van
Kassa/Nagykapos/Munkács |

Négynaposak lesznek a munkahetek májusban a kassai U.S. Steelben. Az amerikai nagyvállalat vezetése az acélgyártás jelenlegi helyzetének kedvezőtlen alakulása miatt, a szakszervezetekkel való egyeztetést követően hozta meg a döntést. 

Ahogy azt Ján Bača, az acélgyár szóvivője már napokkal ezelőtt bejelentette, a kassai U.S. Steel alkalmazottai 70 százalékos bérkompenzációt kapnak azokra a napokra, amikor nem dolgoznak. „Továbbá azt is reméljük tőle, hogy létrejön valamiféle szolidaritás az acéliparban tevékenykedők között, hogy a nehézségek minél kevésbé legyenek hatással dolgozóink és családjuk életére. A négynapos munkahét bevezetése lehetővé teszi, hogy rugalmasan kezeljük a helyzetet és minimalizáljuk a kedvezőtlen hatásokat” – mondta a szóvivő. Mivel a munkafolyamat módosítására az acélpiac folyamatosan romló helyzete miatt volt szükség, a vállalat vezetősége a szakszervezetekkel való egyeztetést követően május 1. és 31. között rövidebb, konkrétan négynapos munkaheteket vezet be. A módosítás minden alkalmazottra, beleértve a vezető pozíciókban dolgozókra is vonatkozik. 

Egy hónap nem sokat változtat 

Annak ellenére, hogy a rövidített munkaidő valamivel alacsonyabb kereseti lehetőséget jelent, az általunk megkérdezett munkások nem aggódnak. „Mivel a vasgyár rengeteg részlegből áll, még nem mindenhol, köztünk még nálunk sem léptették életbe a négynapos munkahetet. A módosítás egyébként nem újkeletű dolog, már az előző években is volt rá példa, hogy alkalmazták, éppen ezért senki sem pánikol. Persze ez valószínűleg csak addig lesz érvényes, amíg betartják a határidőt és május végével újra a megszokott rendszer szerint fogják beosztani a munkát. A rövidített munkaidő egy átlagmunkás fizetésében igazából nem jelenet különösebb változást, de ha több hónapig tartana, akkor már jóval kevesebb pénzt vinnénk haza,. Az utóbbinak valószínűleg senki sem örülne” – nyilatkozta lapunknak Demko János, a vasgyár egyik alkalmazottja. Juraj Varga, a Vasas Szakszervezeti Szövetség (OZ KOVO) kassai elnöke lapunknak azt mondta, úgy tekintenek az intézkedés bevezetésére, mint az egyik lehetséges megoldásra. „A rövidített munkahét a megszokott munkaidőt maximálisan 20 százalékkal csökkenti. A módosítás elsősorban a gyártási részlegen dolgozók munkaidejét érinti. Természetesen mindenki másképp látja a helyzetet. Vannak olyan munkások, akik inkább négy napot dolgoznának és egyet 70 százalékos fizetés fejében inkább otthon lennének, de az ő munkakörük ezt nem engedi, és olyanok is vannak, akik épp ellenkezőleg vélekednek, tehát az öt napból inkább mind az ötöt a munkában töltenék” – nyilatkozta lapunknak Varga. 

Nem terveznek tömeges elbocsátásokat 

Peter Pellegrini szlovák kormányfő az egyesült államokbeli Washingtonban tartott csütörtöki tárgyalása után kijelentette, hogy több Szlovákiában működő amerikai cég is az aktivitásaik bővítését tervezi, sőt talán a munkahelyek számát is emelni fogják. „Beszéltünk a munkaerőhiány kérdéséről is. Üdvözölték a mobilitást és a munkaerő behozatalát elősegítő intézkedéseket” – mondta Pellegrini. A tárgyaláson a legnagyobb, Szlovákiában is aktív amerikai cégek – például az U.S. Steel, az IBM, az AT&T vagy az Amazon – képviselői vettek részt, amelyek több tízezer dolgozót alkalmaznak nálunk. Összességében pozitívan nyilatkoztak Szlovákiáról, de nem hallgatták el a problémákat sem. A kormányfő bevallása szerint negatívan értékelik például a munka törvénykönyve azon részét, amely kevés számú dolgozónak is lehetővé teszi, hogy egy cégen belül szakszervezetet alapítsanak annak ellenére, hogy az nem képviseli az alkalmazottak többségét. Azzal kapcsolatban, hogy az U.S. Steel kassai üzemében egy hónapra rövidített munkahetet vezettek be, Pellegrini azt mondta: ezzel az acélpiaci fejleményekre reagál a vállalat. „Ha csak rövid távú intézkedésről van szó, és egy hónap múlva visszatérnek a normához, ennek nem szabadna semmilyen problémát okoznia” – jegyezte meg a kormányfő, hozzátéve, nincs arról információja, hogy a vállalat a közeljövőben jelentősebb létszámleépítést tervezne. Pellegrini hangsúlyozta, hogy a kassai üzem az egyike azoknak, amelyek a legtöbb nyereséget termelik, ezért nem gondolja, hogy a cég fel akarná számolni azt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?